Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Het bestuur van Lierse stapte op.

Gui Polspoel : “Ik heb er vooral van onthouden dat de Lierse burgemeester bijzonder boos was geworden omdat er een aantal afspraken was gemaakt over het afbetalen van een lening, onder meer met het doorstorten van het televisiegeld, en dat dit niet was gebeurd. Ik heb vragen als ik lees dat de lonen van januari nu pas, begin maart, gestort zijn. Dan heb ik ook vragen bij de serieux van het reddingsplan, met daarbij ook nog eens de kosten die zullen moeten worden gemaakt aan de tribune. Ik vraag me af of de nieuwe redder, de nieuwe mecenas – ik weiger dat een investeerder te noemen – wel goed weet waar hij aan begonnen is. Het zijn geen bemoedigende berichten. Terwijl er een paar maanden geleden, toen meneer Theyskens zijn intrede deed, triomfkreten opstegen : ein- delijk was Lierse gered ! Dit zijn geen goede signalen.”

Boezemen de nieuwe figuren je meer vertrouwen in ?

“Die meneer Theyskens lijkt me zeker van zijn zaak, maar dat soort mensen hebben we al eens eerder in het voetbal zien stappen en er even snel weer uit verdwijnen toen ze erachter kwamen hoe de vorken precies aan de stelen zaten. Ik hoop voor meneer Theyskens dat dit niet het geval is. Wat me in dat verhaal ook weer opvalt, is dat voetbalclubs heel sterk zijn in handje opsteken naar de overheid, de overheid culpabiliseren, betogingen organiseren om de politiek onder druk te zetten, de mond vol hebben over hun sociale rol en wat weet ik allemaal, en ondertussen wel hun mensen niet betalen, maar dan afspraken maken die ze niet nakomen. Het is een bekend verhaal. Het bewijst dat we nog ver van een grondige sanering zijn.”

De meeste licentiedossiers arriveerden ook weer pas op het laatste moment op de voetbalbond.

“Da’s geen goed teken. Als je een goed beleid voert, mag dat geen kwestie van het laatste uur zijn. Hier en daar is het nog wat geld bijeenschrapen, elders is het : wij hebben onze papieren nog niet bij elkaar. Wie zijn zaak goed leidt, moet niet naar zijn papieren zoeken. Ik heb altijd gezegd : het licentiesysteem moet vérder gaan. Je mag geen club aan een seizoen laten beginnen zonder dat met een bankwaarborg of wat dan ook alle lonen en pensioenuitkeringen en zo gegarandeerd zijn.”

Verrezen uit de doden vorige week : Robert Waseige, door FC Brussels opgevist uit de vergetelheid.

“Ik schrok er ook van : niet dat hij nog leefde, want dat wist ik, maar… Ik weet niet of Robert Waseige nog de man is om een schip dat toch water maakt, weer vlot te trekken. Ik heb hem een paar maanden bezig gezien toen hij voor de Franstalige Canal+ werkte. Dit was een man die het allemaal wel gezien had. Die over een grote dosis voetbalverstand beschikt. Maar is dat de man die daar de zweepslag kan geven zodat het snel in de goede plooi valt ? Ik heb daar mijn twijfels over.

“Ga je niet hetzelfde probleem krijgen als met Emilio Ferrera ? Als Vermeersch het dan toch allemaal beter weet, dat hij dan gewoon een veldtrainer neemt voor het dagelijkse werk, want daar heeft een aannemer geen tijd voor. Het botste met Ferrera, een man met een visie en een grote dosis koppigheid om dat door te zetten ook : ik vraag me af of het met Wa-seige niet dezelfde weg opgaat. Hij staat ook bekend als een man die je niet gauw van zijn gedacht afbrengt. Ik heb de indruk dat Vermeersch wat tussen twee stoelen zit : enerzijds zou hij graag alles zelf doen, anderzijds weet hij ook dat hij dat met zijn bedrijf niet kan. Zoals Vermeersch gedaan heeft met Ferrera, ondermijn je het respect van een groep voor zijn trainer. Ik denk dat daar weer de knoop zal liggen, in de relatie tussen Vermeersch en zijn trainer, want Brussels heeft zeker niet de slechtste spelersgroep.”

Gentvoorzitter Ivan De Witte bood Oostende zijn excuses aan : Oostende is géén folklore !

“Het is voor mij alleszins een verrassing. Op papier hebben ze de minste groep, maar er is wel altijd iets te beleven. Het is geen dooie groep. En op een of andere manier heb ik een boon voor die Vergeylen ( lacht), ik vind dat een geestige tiep. En ik heb de indruk dat hij een gezond beleid voert. Maar die ruzie met Sleuyter, dát was wel dicht bij de folklore.”

Als Herman Vermeulen erin slaagt Oostende in eerste klasse te houden, is hij voor Wim De Coninck de trainer van het jaar.

“Ik kan Wim daarin volgen.”

Half Nederland en ook de Belgische top lijkt naar de diensten van Benjamin De Ceulaer te hengelen.

“Ik zag hem vorig jaar voor het eerst en ik moet zeggen : ik was daar direct weg van. Hij heeft enkele bewegingen én straalt een soort lef uit, dat me wel aanspreekt. De vraag is : kan hij dat ook op een hoger niveau ? Ik neem aan dat hij in de Nederlandse competitie net onder de top, bij de middenmoot, wel een ster zal worden, maar wat stelt dat voor ? Hij scoort weinig. Natuurlijk, hij werd vaak alleen in de spits geposteerd, wat zijn rol niet is, maar hij mist beheersing voor de goal. Het punt achter de zin zetten lukt nog niet.

“Is NAC Breda beter dan een Belgische middenmoter ? Is dat promotie ? Hij kan op dit moment misschien niet veel leren bij Sint-Truiden, maar eigenlijk had ik hem daar het liefst zien rijpen bij het Sint-Truiden van twee jaar geleden met Danny Boffin. Ik kan moeilijk van hem zeggen of hij al klaar is voor een stap hoger. Van een Grégoire, bijvoorbeeld, vond ik dat al meer. Daar had ik dingen van gezien en hij had al een jaar of twee, drie eersteklasse-ervaring in een goed draaiend geheel. De Ceulaer heeft talent en ik heb het voor die jongen, maar of hij rijp is voor een stap hoger ? En de vraag is : ís het een stap hoger ?”

Zoals Kevin Vandenbergh het na Westerlo nog altijd moeilijk heeft om zich bij RC Genk door te zetten.

“Dat ligt anders : Vandenbergh is een man die scoort, maar die je voor de rest weinig ziet. Ik denk dat dit vandaag nog nauwelijks kan. Zijn vader kon dat nog wel. En die was nog een klasse beter ook. Ik heb wel eens gelezen in een interview dat vader zei dat hij niet mee moest werken want dat hij anders frisheid mist voor doel. Tja, ik denk dat dat niet meer past in het hedendaagse voetbal. Jammer misschien, maar het is wel zo. De Ceulaer heeft toch nog dat vechtershart.”

Even leek het alsof we, samen met Nederland, het WK 2018 zouden gaan organiseren. Gelachen of gedacht : waarom niet ?

“Eerder het tweede. Euro 2000 is ons toch meer dan behoorlijk gelukt. Van Groningen naar Luik, hoeveel kilometer is dat ? Je hoeft niet eens te vliegen. Het is ook een heel ander verhaal dan de Olympische Spelen, alleen al qua infrastructuur : die hebben we niet voor de Spelen. Voetbalstadions is iets anders. Ik kan me voorstellen dat je die van Standard en Club Brugge kan aanpassen – dat van Charleroi zal een probleem zijn, zo midden in een woonwijk. Ik denk dat je in België twee dingen zal moeten doen : een nieuw nationaal stadion bouwen, want de Heizel is nu al achterhaald – en hoe lang staat dat er nog maar ? – en het Antwerps probleem oplossen. Daarvoor alleen al zou ik er een supporter van zijn, hoewel het geen reden is natuurlijk, want dat is de gemiste kans geweest van Euro 2000. In welk land doet de tweede grootste stad niet geregeld mee voor de titel ? Dát is folklore.”

door Jan Hauspie

‘Ik weet niet of Robert Waseige nog de man is om een schip dat water maakt, weer vlot te trekken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content