Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Beter te veel mogelijkheden dan te weinig, moet Besnik Hasi denken. Lange tijd klaagde hij erover dat hij defensief onvoldoende gewapend was. Momenteel kan de Anderlechtcoach voor zijn verdediging kiezen uit Anthony Vanden Borre, Maxime Colin, Chancel Mbemba, Michael Heylen, Rolando, Bram Nuytinck, Olivier Deschacht en Fabrice N’Sakala. En dan zijn er ook nog Frank Acheampong en Andy Najar die als backs gedepanneerd hebben. Veel kwantiteit en ook behoorlijk wat kwaliteit dus. Alleen gooien blessures en schorsingen roet in het eten. Vandaar de vraag: welke verdediging moet paars-wit opstellen nu de play-offs in zicht zijn?

Aad de Mos

“Op de positie van rechtsback is er eigenlijk geen concurrentie tussen Maxime Colin en Anthony Vanden Borre. Het is simpel: Anthony moet altijd spelen. Hij heeft alles wat een moderne verdediger moet hebben, ook al is er één punt waar hij nog op moet werken: de ruimte die hij in zijn rug laat vallen. Hij heeft geluk dat hij op zijn flank assistentie krijgt van Andy Najar, die niet op een inspanning meer of minder kijkt bij zijn defensieve werk. Centraal rechts is Mbemba de meest zeker optie. Het is geen toeval dat veel grote Europese clubs aan zijn mouw trekken. Zelfs Porto, als je de geruchten mag geloven. Dat is ook niet verwonderlijk: de Congolees heeft veel meer te bieden dan Rolando. Verdedigend is hij onverzettelijk, terwijl de andere af en toe een foutje maakt, zoals bijvoorbeeld tegen KV Mechelen, waar hij verantwoordelijk was voor de late gelijkmaker van Dalibor Veselinovic, of vorig weekend nog tegen Lokeren, waar hij ook niet geweldig presteerde. De Portugees is misschien goed in een ploeg die laag speelt, maar op het moment dat de ruimtes groter worden is hij niet honderd procent betrouwbaar. Dat is ook de reden waarom hij het nooit lang heeft uitgezongen bij de grote clubs waar hij gespeeld heeft. Aan de linkerkant zou ik nooit het duo Deschacht-N’Sakala wijzigen. Olivier is aan het beste seizoen uit zijn carrière bezig, er is dus geen enkele reden om hem van positie te veranderen. Zijn kompaan is een offensieve flankverdediger, zo heb ik ze graag. Zijn enige minpunt is dat hij nog af en toe een vermijdbare fout maakt, zoals de penalty die hij weggeeft op Daknam, wat Anderlecht twee dure punten had kunnen kosten. Anderzijds is hij ook degene die de assist geeft voor de beslissende goal van Aleksandar Mitrovic. Het een compenseert het ander.”

Alex Teklak

“Dat Chancel Mbemba hervallen is, gooit mijn pronostiek wat dooreen. Ik zag de Congolees al op de nummer 6-positie spelen, naast Leander Dendoncker, om wat stevigheid te geven aan het middenveld, dat lijdt onder de blessure van Steven Defour. Ik ben er 150 procent zeker van dat Besnik Hasi voor die optie gekozen had, zeker met het oog op de bekerfinale. Ik denk ook dat Anderlecht voor de play-offs een plan-B moet voorzien met een driemansverdediging Mbemba-Deschacht-Rolando. Dat kan interessant zijn tegen een ploeg die 4-4-2 speelt bijvoorbeeld. Maar dat vraagt wat voorbereiding, zodat het er niet als improvisatie gaat uitzien. Ervan uitgaande dat Hasi over iedereen kan beschikken zou ik de voorkeur geven aan een viermansverdediging met Vanden Borre op rechts. Qua puur talent kan Maxime Colin niet tegen hem op, zeker offensief niet. In de centrale as zou ik opteren voor het duo Mbemba-Rolando en ik zou ook het vertrouwen geven aan N’Sakala omdat hij op de flank diep kan gaan. Misschien een verrassende keuze als je kijkt naar het fantastische seizoen dat Olivier Deschacht speelt en het zou zeker een gemakkelijkheidsoplossing zijn om hem in de basiself te zetten. Olivier is meer ervaren en biedt meer defensieve zekerheid dan N’Sakala, die een iets moeilijker periode doormaakt. Je voelt dat de Fransman wat pit mist, dat hij minder sterk is in de duels man tegen man, wat bepaalde fouten verklaart, zoals die strafschop op Lokeren. Dat is typisch voor een verdediger die fysiek net iets te kort komt en dat met veel inzet wil compenseren. Maar los van de verdediging is het vooral het middenveld dat lijdt onder de afwezigheid van Defour. Al heeft dat dan weer tot gevolg dat de defensie in de problemen komt.”

Eddy Snelders

“Ik zou de voorkeur geven aan een verdediging met vieren: Vanden Borre, Mbemba, Deschacht en N’Sakala. Wat de rechtsachter betreft is er geen discussie tussen Anthony en Maxime Colin, die een goede vervanger is met een goeie mentaliteit, maar die offensief minder kan bijbrengen dan de Rode Duivel. Centraal valt het onmogelijk te zeggen of het duo Mbemba-Rolando complementair is, gezien ze nog niet samen gespeeld hebben. De Congolees lijkt in elk geval incontournable. Rolando is een goeie transfer, hij toont zijn kracht in de duels. Als hij centraal in de verdediging geposteerd wordt, dan verhuist Deschacht naar links. Verdedigend is Oli beter dan N’Sakala, die te veel positionele fouten maakt. Dat kon je nog zien in Moskou en in Lokeren. Er is ook de optie Bram Nuytinck, maar het ziet ernaar uit dat het voor de Nederlander krap wordt om de play-offs te halen. Hij is te lang afwezig geweest om gedurende zo’n intense periode al op niveau te kunnen zijn.”

DOOR THOMAS BRICMONT

“Ik zag Chancel Mbemba al op de nummer 6-positie spelen, naast Leander Dendoncker, om wat stevigheid te geven aan het middenveld.” Alex Teklak

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content