30 speeldagen, 240 wedstrijden, 646 doelpunten en 9 trainerswissels: hoe anders zou de competitie zijn verlopen zonder deze massale verschuivingen in de technische staf? In feite getuigen die telkens weer van inschattingsfouten. Clubs horen voor een trainer te kiezen vanwege zijn voetbalfilosofie en in een ideale wereld houden ze daaraan vast. In goede en in slechte tijden. Ze zijn doorgaans ook geïnformeerd over de mindere kanten van een trainer en kunnen daarmee leven. Anders nemen ze hem niet in dienst.

Ook Anderlecht moet hebben geweten dat John van den Brom niet bepaald de hardste werker was en zijn spelers nogal veel vrijheden gaf. Zolang de resultaten goed zijn, valt niemand daarover. Er wordt dan terloops wel eens opgemerkt dat Van den Brom geen moeite doet om Frans te leren, maar wie durft daarover openlijk te zeuren als er attractief wordt gevoetbald? Dat je niet constant achter de veren van de spelers zit, is op dat moment ook geen struikelsteen, zeker niet als je groep, zoals vorig seizoen, sterk genoeg is om anderen tot de orde te roepen. Bij Club Brugge bleef Henk Houwaart ooit vijf jaar overeind terwijl hij wegliep als er spanningen in de groep kwamen. Dat was destijds geen probleem want er waren voldoende leiders die in dat soort omstandigheden telkens weer het vuur aanwakkerden.

Duidelijkheid en discipline moet Besnik Hasi nu bij Anderlecht brengen. De Kosovaar maakte indruk in zijn eerste werkweek en de manier waarop hij in de kleedkamer zijn spelers toesprak. Tien wedstrijden heeft hij nu nog om het bestuur te overtuigen. Terwijl die toch zouden moeten weten hoe ver de mogelijkheden van Hasi reiken. In de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen KV Oostende slaagde Hasi in zijn ingangsexamen: er was bij momenten gretigheid te zien. Maar je mag deze zege vooral niet overroepen.

Vaak heb je maanden nodig om scheef gegroeide toestanden recht te trekken. Michel Preu’homme moet bij Club Brugge herhaaldelijk de wanhoop nabij geweest zijn, tot de puzzel plots in mekaar schoof. Preud’homme zag ook in de derby weer een blok staan, maar tot sprankelende acties leidt dat niet. Club Brugge werkt meer dan dat het voetbalt, het moest ook zondag weer diep in het krachtenreservoir putten om het zeer verdedigende Cercle van zich af te schudden. En Club mist scorend vermogen. Heel anders dan Standard, dat nu wat van zijn scherpte heeft ingeboet maar met zijn slagvaardigheid vooraan wedstijden kan beslissen.

Dat RC Genk alsnog play-off 1 heeft gehaald is daar met een zucht van opluchting onthaald en zet de directie enigszins uit de wind. Benieuwd of Emilio Ferrera met zijn methodiek de Limburgers weer op de rails krijgt. AA Gent blijft met een kater achter maar een ploeg die geen enkele thuiswedstrijd tegen een team uit de top 6 kan winnen, verdient geen plaats in play-off 1.

Waasland-Beveren redde zich op de laatste speeldag van de reguliere competitie, nadat het in november op sterven na dood was. Opmerkelijk dat deze wederopstanding er kwam onder een trainer die ook zichzelf reanimeerde. Bob Peeters begon destijds sterk bij Cercle Brugge, maar verbaasde wel door de extreem kribbige manier waarop hij op kritiek reageerde. Na een wrang Gents avontuur zat hij tien maanden thuis. De bezinningsperiode en de brutale confrontatie met zichzelf hebben van Peeters een betere trainer gemaakt. Hij vormde Waasland-Beveren om in een collectief sterke ploeg en moet die prestatie in de toekomst bevestigen.

Te snel wordt er vaak over trainers geoordeeld. Bij OH Leuven leek Ivan Leko de nieuwe wonderman nadat hij met negen man een gelijkspel behaalde op Lierse en vervolgens Anderlecht klopte. Nu moet OH Leuven tegen Bergen vechten om het lijfsbehoud.

Trainers kunnen proberen duidelijkheid te brengen, maar ze blijven afhankelijk van het spelersmateriaal. Al kom je met die duidelijkheid vaak heel ver. Het is het credo dat bijvoorbeeld Peter Maes bij Lokeren hanteert. De groep scherp houden, slaan en zalven, rechte lijnen trekken. Zo wil hij Lokeren zaterdag naar de beker leiden. In de hoop nadien zijn grenzen te verleggen.

DOOR JACQUES SYS

Bob Peeters heeft ook zichzelf gereanimeerd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content