Wat transfertarget Victor Wanyama Club Brugge kan bijbrengen

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Overwinteren in de Champions League, een finale (en winnen) in de Europa League, dat zijn de nieuwe ambities binnen blauw-zwart. Een en ander blijkt uit de gerealiseerde transfers.

Federico Ricca (24) maakte dinsdag in Linz zijn eerste speelminuten voor Club Brugge. De eerste van normaal een hele reeks, want Ricca was target numero uno van Club voor het invullen van de positie van linksachter. Tot dinsdag was die voor Eduard Sobol, voor een seizoen geleend bij Sjachtar Donetsk. Die groeide in zijn eerste weken bij Club, maar in principe neemt Ricca, eens fysiek fit, straks zijn plaats in.

Ricca was dinsdag de vijfde nieuweling die bij blauw-zwart speelminuten kreeg en daar kan binnenkort nog een zesde naam aan toegevoegd worden. Die van Victor Wanyama, de 28-jarige middenvelder van Tottenham. Ooit door Beerschot weggehaald bij de beloften van Helsingborg en op het Kiel nog een tijdje ploegmaat van Philippe Clement.

Daarna wel snel te groot voor België, wat ook bleek uit zijn parcours: sterkhouder bij Celtic op het middenveld, sterkhouder bij Southampton, en vervolgens idem bij Tottenham. Hij dwong er in zijn eerste jaar Eric Dier naar de verdediging en regeerde samen met zijn Antwerps maatje Mousa Dembélé over het middenveld van de Spurs. De ene kronkelde en was de eerste spelmaker, de ander kuiste de boel op en leverde vervolgens snel weer in.

Mousa Dembélé vormde een 'Antwerps' duo met Wanyama bij de Spurs.
Mousa Dembélé vormde een ‘Antwerps’ duo met Wanyama bij de Spurs.© Belga Image

Spurs joeg dat seizoen Chelsea op in de titelstrijd, haalde 86 punten, en Wanyama had in Antonio Conte een groot bewonderaar. In een interview met The Guardian aan de vooravond van een topper tegen Chelsea zei de Italiaanse coach: ‘Dit seizoen is er een heel belangrijke speler voor Pochettino en dat is Wanyama. Ik hou van zijn kwaliteit en van de overvloed die hij brengt, in termen van hart, werklust en inzet.’ Tottenham won die topper met 2-0, eindigde daarmee een reeks van dertien ongeslagen wedstrijden van Chelsea en iedere waarnemer was het erover eens: Wanyama had die middag N’Golo Kanté van de mat gespeeld.

Dat was in januari 2017. Dik twee jaar later zit Wanyama, nog steeds maar 28, vanaf deze week misschien terug in de Jupiler Pro League, als Club de laatste hordes kan ronden. Watskeburt?, vraagt de Jeugd van Tegenwoordig zich dan af. Wel dit: uitgerekend tegen dezelfde tegenstander Chelsea, in het seizoen erna, op 20 augustus 2017, wordt Wanyama zwaar geraakt aan de knie. Het duurt tot januari voor hij weer fit is, om dan te ontdekken dat Dier en Dembélé weer een goed duo vormen op het middenveld, terwijl er met Harry Winks een concurrent bijkwam. Pas in het slot van de competitie is hij weer basisspeler, om de derde plaats veilig te stellen.

Het seizoen erop, vorige zomer, is het weer prijs: in een oefenwedstrijd tegen Barcelona blesseert hij zich opnieuw aan de knie. Hij mist de start, komt heel even terug, verdwijnt dan weer tot eind februari, maar als Pochettino hem daarna brengt omdat Spurs kreunt onder de afwezigen en Dembélé naar China is, blijkt dat de lange afwezigheid er heeft ingehakt.

Met een centrale as Mignolet-Mechele-Wanyama-Vormer-Vanaken zou Club erg stevig staan.
Met een centrale as Mignolet-Mechele-Wanyama-Vormer-Vanaken zou Club erg stevig staan.© Belga

De Wanyama die de fans te zien krijgen, is maar een schaduw van zijn vorige zelf. In de pikorde valt hij diep terug, zeker als deze zomer de 18-jarige Oliver Skipp er nog eens bijkomt en de Spurs veel geld spenderen aan nieuwkomer Tanguy Ndombele.

Heeft de knieblessure zijn mobiliteit aangetast of speelt een gebrek aan ritme Wanyama parten? Antwoord de komende weken bij Club. Dat speurde weken de transfermarkt af naar een zes. Met Wanyama zou de as af zijn: Simon Mignolet, Brandon Mechele, Wanyama, Ruud Vormer, HansVanaken.

Kortom, de ruggengraat van de ploeg is betrouwbaar, fysiek sterk en verdient goed zijn boterham. Op het nieuwe contract dat Vanaken tekende staan cijfers die ook niet zouden misstaan op contracten bij goeie subtoppers in de Bundesliga. Club beloont wie goed presteert. Het sportieve succes geeft ook vertrouwen in onderhandelingen met toppers als Wanyama of Mignolet.

En daarmee legt Club telkens de lat weer hoger, de beer in Brugge breekt los. Deze zomer was het doel kwalificatie voor de CL-groepsfase, en als dat vandaag/woensdag lukt, is de nieuwe lat overwinteren. En als daarna Europa League volgt, wordt de nieuwe ambitie ver komen. Waarom niet een finale?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content