Ze zijn minderjarig, Belg en vertegenwoordigen de toekomst van ons voetbal. Aan de vooravond van het WK voor U17, waaraan België voor de tweede keer in de geschiedenis zal deelnemen, richten we de schijnwerpers op het kruim van de jeugdcategorieën in ons land. Met het EK 2024 in het achterhoofd.

Claude Puel vertrouwde ons onlangs toe dat volgens hem Eden Hazard op zijn zestiende een afgewerkt product was. Het soort speler dat nog voor zijn profdebuut al niets meer te leren had. Maturiteit (fysiek en technisch), sereniteit, talent: van jongs af was alles al aanwezig bij de oudste van de broers om te ontploffen op het hoogste niveau. Iedereen zal het ermee eens zijn. Iedereen zal het er ook mee eens zijn dat er voor het ogenblik niet één nieuwe Eden Hazard in zicht is. Een jammerlijke vaststelling, maar niet alarmerend in de wetenschap dat Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne, twee van de beste spelers van de huidige nationale ploeg, ook een onopvallend parcours aflegden bij de jongeren. Geen paniek dus, er zijn voldoende voorbeelden van profspelers die zich ver van een of ander opleidingscentrum ontwikkelden.

Of ze nu in de beste opleidingscentra van het land gevormd worden of ver buiten de schijnwerpers, allemaal dromen ze ervan om ooit Rode Duivel te zijn. Zoals Eden, Marouane of Vincent. Alle jongens streven daarnaar, maar weinigen slagen erin. Toch wilden we met Sport/Voetbalmagazine de uitdaging aangaan en hebben we geprobeerd ons te verplaatsen naar 2024. Een blik in de toekomst acht jaar ver is sowieso gekkenwerk, maar we wilden het erop wagen, want in 2024 zal Eden Hazard 33 zijn en Vincent Kompany 38 en zachtjesaan zal er gedacht moeten worden aan het ‘vernieuwen van het kader’, zoals dat heet. Waarom dus niet nagaan wie de gezichten van de Duivels van morgen zullen zijn? Wie zou de nationale eer hoog kunnen houden? Wat zou het basiselftal kunnen zijn voor het EK 2024, dat de buren uit Duitsland hopen te organiseren? Dat probeerden we te weten te komen. Niets zegt dat een van de elf hieronder zich een naam zal kunnen maken. Niets sluit evenmin uit dat tussen deze onbekende namen de toekomstige ster van de Rode Duivels schuilgaat. Het neemt niet weg dat zij voor het ogenblik onze mooiste juwelen zijn. Graag stellen we ze aan u voor.

DOELMAN JENS TEUNCKENS 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Geboren twee dagen nadat het Stade de France met een wedstrijd op een bevroren ondergrond tussen Frankrijk en Spanje werd ingehuldigd. Vandaag is Jens 17 en meet hij 1,86 meter. Dat is 5 centimeter meer dan Thibaut Courtois (die nog 10 centimeter zou groeien tussen zijn 17 en 18 jaar) op die leeftijd en dat is al een goed begin. Dit seizoen opgenomen in de profkern van Michel Preud’homme. Hij belichaamt het best de verderzetting van een lange traditie van gereputeerde Belgische doelmannen.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Rustig en sereen. Geeft altijd een makkelijke indruk, wat sowieso geruststellend is voor zijn verdediging. Onderscheidt zich van veel leeftijdgenoten door zijn zin om te anticiperen en zijn tweevoetig spel.

WERKPUNTEN: Technisch voor verbetering vatbaar bij het onderscheppen van de bal en in zijn verplaatsingen. Hij heet ook een ‘wedstrijdspeler’ te zijn: er moet iets op het spel staan om te kunnen uitblinken.

LINKSACHTER CHRISTOPHE JANSSENS 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Mons, Brugge en nu Genk. Een linksachter met talent in België: dan word je op zijn zachtst gezegd in de gaten gehouden. In twee jaar tijd van aanvaller bij de U15 tot linksachter dicht bij de kern van Peter Maes. Janssens wordt beschouwd als de meest getalenteerde van de drie spelers in het gezin – zijn broers, de tweeling Mathias (Waasland-Beveren) en Luca (Gent) spelen ook voor eersteklasseclubs. De weg ligt ook helemaal open om de Belgische linksachter te worden op wie iedereen zit te wachten.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Door Bob Browaeys bij de U17 naar de linksachter verplaatst. Aanvaller van opleiding. Bewaarde zijn uitstekende kopspel en heeft een voor zijn leeftijd verrassend precieze verre bal. Haalt nooit zijn neus op voor duels.

WERKPUNTEN: Zijn polyvalentie speelt hem al parten. Nu en dan in de as van de defensie vorig jaar bij Brugge, maar hij koos dit jaar voor Genk in de hoop dat hij de toekomst belichaamt op de linksachter.

CENTRALE VERDEDIGER NATHAN DE MEDINA 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Zuiver clubproduct sinds de jongste categorieën. Zijn tien wedstrijden in de Youth League vorig seizoen gaven hem een nieuwe betekenis bij Anderlecht. Werd prof afgelopen april. Staat momenteel op non-actief door een knieblessure.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Vastberaden, erg goed man tegen man en zuiver bij de omschakeling. Een belangrijke pion van Anderlecht afgelopen jaar in de Youth League. Opgenomen in de A-kern van Besnik Hasi dit seizoen. Momenteel geblesseerd.

WERKPUNTEN: Met zijn 1,80 meter is hij de kleine centrale verdediger in de kern van de Brusselse ploeg. Een belangrijk gebrek aan lengte.

CENTRALE VERDEDIGER WOUT FAES 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Misschien de meest bekende van zijn generatie. Niet alleen voor zijn haardos, die lijkt op die van David Luiz, maar vooral omdat hij de kapitein is van de U17 van Bob Browaeys. Een echte leider.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Belangrijke pion in de ploeg van Anderlecht die schitterde in de Youth League vorig jaar. Zijn aanleg om ballen in de lucht voor zijn rekening te nemen is een schoolvoorbeeld.

WERKPUNTEN: Zijn tactische ontwikkeling. Stak vanaf zijn prille jeugd fysiek boven iedereen uit en heeft nog de neiging om wat te spelen ‘zoals in het park’. Zijn uitbraken met de bal aan de voet kunnen zijn ploegmaats in moeilijkheden brengen.

RECHTSACHTER ZINHO VANHEUSDEN 24 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Het valt moeilijk voor te stellen: een jonge Belgische verdediger die doorbreekt in de onverbiddelijke Italiaanse competitie. Toch is dit het doel dat de voormalige Standardspeler zich gesteld heeft. Vertrok – zoals Senna Mangue, die ook op zijn zestiende van Beerschot naar Inter verhuisde – afgelopen lente naar Milaan, op zoek naar roem.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Intelligente speler, technisch meer dan gemiddeld, trekt zich uitstekend op gang, waardoor hij snel naar voren kan.

WERKPUNTEN: Gebrek aan lef, soms ook aan zin in verdedigend werk.

VERDEDIGENDE MIDDENVELDER DANTE RIGO 25 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Onder contract tot in 2018 bij PSV Eindhoven. Hij is ook het brein van de groep, die enkele dagen geleden naar Chili is afgereisd. Onopvallend, bescheiden, eentalig en ook de jongste in de selectie van Browaeys.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Als een echte spelverdeler op het middenveld verbaast hij door zijn intelligentie en zijn vermogen om het spel in één oogopslag te vatten. Een voor zijn leeftijd verbazingwekkende vista gekoppeld aan een buitengewone precisie in zijn lange ballen.

WERKPUNTEN: Voor een vaste stek op het middenveld zal hij zijn shirt moeten willen vuilmaken. Hij is heel zuiver in zijn tussenkomsten, soms zouden we hem meer in duel willen zien gaan.

CENTRALE MIDDENVELDER ALPER ADEMOGLU 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Anderlecht sloeg hem aan de haak op zijn zestiende verjaardag en hij speelde vier wedstrijden in de Youth League tijdens zijn eerste seizoen in Brussel. Een jaar waarin hij ook uitgroeide tot de chouchou van Bob Browaeys, die hem op het middenveld de volledige vrijheid biedt.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Er zit wat Moussa Dembélé in hem. Technisch onhoudbaar. De bal kleeft aan zijn voet met een elegantie Dembélé waardig. Risico’s nemen behoort tot zijn DNA, maar daardoor kan hij ook door de linies van de tegenstrever breken.

WERKPUNTEN: Tegen een gedrongen en fysieke middenvelder heeft hij nog de neiging af en toe uit het spel te verdwijnen. Zijn nonchalance bij duels, met name in de lucht, zal hij moeten oplossen wil hij zich op het hoogste niveau laten gelden.

AANVALLENDE MIDDENVELDER ADRIEN BONGIOVANNI 24 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Nog iemand die zijn ‘werkgever’ in de steek liet aan de vooravond van zijn zestiende verjaardag. Tottenham, Inter en zelfs Chelsea wonnen informatie over hem in, maar uiteindelijk trok Monaco aan het langste eind. Een zware klap voor Standard, een zegen voor Monaco, dat werk maakt van het vroegtijdig opsporen van talent om de continue uitstroom van de laatste twee seizoenen te compenseren.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Voelt naar verluidt het spel aan als geen ander. Het drijven van de bal met opgeheven kin, zijn dribbel- en infiltratiecapaciteiten: het zijn stuk voor stuk onmisbare troeven voor een moderne spelverdeler. Kan zich ook ontplooien op de flank en is niet onhandig voor doel.

WERKPUNTEN: Atletisch mist hij maturiteit. Het is het enige wat hem nog de roem van het profvoetbal in de weg staat. Logischerwijs is hij te weinig aanwezig in het verdedigende werk.

RECHTERFLANK YASIN AALILOU 24 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Tot zijn tiende opgeleid bij Beerschot. Kwam naar PSV in de zomer van 2011 op hetzelfde moment als ene Sekou Sidibe, die één jaar jonger is. Vandaag behoort hij tot de nieuwe generatie in handen van Bob Browaeys, die zich zal proberen te plaatsen voor het EK U17 van 2017 in Kroatië. In zijn categorie zit ook een zekere Brandon Baiye (Club Brugge), over wie het allerbeste verteld wordt bij de voetbalbond.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Zijn kracht als nauwelijks vijftienjarige is verbazingwekkend. Onvermijdelijk wordt de vergelijking met Zakaria Bakkali gemaakt.

WERKPUNTEN: Hij mist nog standvastigheid over het geheel van een wedstrijd, maar dat kan men hem niet echt kwalijk nemen, gezien zijn jonge leeftijd.

LINKERFLANK ISMAIL AZZAOUI 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Belgisch topschutter op het EK voor beloften in Bulgarije met drie treffers. Hij is de jonge Belgische speler met de hoogste marktwaarde van het moment. Trok in de herfst van 2014 van Anderlecht naar Tottenham en speelt sinds enkele weken bij Wolfsburg.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Snel mét en zonder de bal en een opmerkelijke neus voor goals. Ismail is meer dan een simpele vleugelspeler die de verdediging langs de flank op snelheid voorbijgaat. Het meest treffende bewijs daarvan is dat hij bekwaam is om de centrale as te komen verstoren.

WERKPUNTEN: Erg sterk man tegen man, maar wat meer moeilijkheden als hij zijn ploegmaats moet doen spelen. Moet nog werken aan de kwaliteit van zijn voorzetten.

AANVALLER NANY DIMATA 26 JAAR IN 2024

IN HET KORT: Aanvaller van de U19 van Gert Verheyen. Gevormd bij Mons tot de lente van 2014. Ondertussen een van de grote beloften van de opleiding van Standard, waar nog altijd op een nieuwe grote vis wordt gewacht sinds het ontluiken van Marouane Fellaini, op zijn zeventiende naar Luik gekomen, en Axel Witsel, het enige echt grote talent uit de Académie Louis-Dreyfus.

BELANGRIJKSTE KWALITEITEN: Een aanvaller die scoort, is altijd goed. Een die op de verdediging weegt en een man kan uitschakelen, is nog beter. Dat is het geval bij de Luikenaar, die dankzij zijn snelheid altijd in staat is om een verdediging uit evenwicht te brengen.

WERKPUNTEN: Een echte nummer 9 is een man van het strafschopgebied. Dat is niet per se zo bij Dimata, die vaak een gebrek aan diepgang wordt verweten. Heeft vaak de neiging heel diep terug te zakken om de bal in de voeten te vragen.

DOOR MARTIN GRIMBERGHS – FOTO’S URBSFA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content