Excelsior Moeskroen is alweer buiten levensgevaar en alweer naarstig op weg om op een dag mee te doen voor de landstitel. Zo spreekt althans alweer voorzitter-burgemeester Jean-Pierre Detremmerie.

Als Georges Leekens ondertussen met de voorzitter van de Algerijnse voetbalbond tot een minnelijke schikking is gekomen omtrent de ontbinding van zijn contract, dan begint hij deze week als sportief directeur van Excelsior Moeskroen. Voor Jean-Pierre Detremmerie staat het al lang vast dat Georges Leekens terugkeert. Het is een thema dat de voorzitter van Excelsior Moeskroen met de glimlach aansnijdt. “Ironisch zou ik kunnen zeggen dat we het goeie voorbeeld van de Belgische voetbalbond hebben gevolgd, dat we een trainer verleid hebben die nog onder contract lag, maar zo is het niet gebeurd”, aldus Detremmerie. “Toen Leekens hier op stage is geweest met de Algerijnse ploeg ben ik die mensen eens gaan bezoeken in hun hotel in het noorden van Frankrijk. Toen is het dat ik vernomen heb dat hij om familiale redenen beslist had om niet meer terug te gaan naar Algerije. De hoofdreden is dat zijn vrouw zegt : het is dát of het is gedaan. Zelfs zonder nieuwe job was hij in België gebleven. Iemand met zijn ervaring interesseert ons, als hij vrij is. Ik had op dat moment al vijf andere kandidaten waarmee ook al contact was geweest, maar een beslissing was er nog niet genomen. Ik denk dat Leekens het meest geschikt is. Het is goed iemand in de club te hebben die ook de directie kan waarnemen.”

Wat zei Lorenzo Staelens toen je hem vertelde dat er een nieuwe man zou komen ?

Jean-Pierre Detremmerie : Ik had de indruk dat hij zich ontlast voelde.

Wat vond je van het voorbije seizoen ?

Het was een leerrijk jaar. We hebben jeugd ontdekt en we hebben ervaren dat we voorzichtig moeten zijn in het beheren van het sportieve, van de spelers, van de weddes enzovoort. We haalden veel te weinig punten, maar dat mag een keer gebeuren. Eén keer, geen twee jaar na elkaar. Daarom moesten we reageren. Voor de spelers, maar ook voor de beheerraad, voor de sponsors en voor de supporters.

Hoe beoordeelt u Lorenzo Staelens als hoofdtrainer ?

In het begin moesten we met succes overweg kunnen en in de terugronde de negatieve spiraal breken. Dat is niet zo gemakkelijk. Ervaring speelt daarin een rol en dat had Lorenzo niet. Ik kan me dus goed inbeelden dat hij dat niet heeft gekund. Jammer, maar misschien heeft hij op dat vlak nog iets te leren. Ik denk dat Georges hem dat kan leren, overigens een goeie vriend van hem. Ik denk dat ze in veel clubs na 14 nederlagen op 17 al lang hadden gezegd : ’t is genoeg geweest. Maar wij zijn correct geweest, we hebben zijn reputatie en zijn carrière niet willen breken.

Waar zit hem dat, die ervaring ?

Dat is moeilijk uit te leggen. Een trainer moet vele kwaliteiten hebben, hé. Om te beginnen moet hij de baas zijn. Niet alleen op het sportieve vlak, maar ook mentaal, psychologisch. Het is bijvoorbeeld ook zijn verantwoordelijkheid om tegen de hulptrainers en de kinesisten te zeggen : tot daar en niet verder. Voor zijn toekomst moet hij lessen zien te trekken uit wat er gebeurd is.

Bent u niet lichtzinnig te werk gegaan door hem direct al zijn kans te geven voor de job van hoofdtrainer op het hoogste niveau, louter op basis van zijn reputatie als speler ?

Neen. De kwaliteiten heeft hij, dat bewees hij in de eerste ronde, maar ik denk dat het meer de omstandigheden rond hem zijn die het moeilijk gemaakt hebben. Misschien is hij te braaf geweest, misschien zat hij nog wat te dicht bij de mentaliteit van de speler ook. Het gaat hem ook niet om straffen of niet straffen. De baas zijn, is ook neen kunnen zeggen, tegen spelers en alles wat errond draait. Dat is ook tegen de staf kunnen zeggen : zo zal het voortaan gebeuren, ook al doen jullie het al tien jaar anders. Leekens kan dat, Lorenzo nog niet, denk ik.

Toen Leekens destijds naar de bond vertrok, nam Gil Vandenbrouck het over tot het eind van het seizoen. Waarom verkoos u Lorenzo Staelens boven hem ?

Gil heeft het toen goed gedaan voor zes maanden, maar hij wist dat ik op het eind iemand zou nemen met naam en faam. Zowel hij als Philippe Saint- Jean weten dat ik vind dat je zelf in eerste klasse gespeeld moet hebben voor deze job, alleen nog maar om autoriteit te hebben bij sommige spelers. Als technisch trainer is Gil heel goed, maar hij mist ervaring in die wereld waar zoveel knepen zijn die je niet in boeken en op de universiteit leert.

Weet u nog hoe boos u was toen Leekens hier ondanks een lopend contract naar de bond vertrok ?

Ja, maar ik was meer boos op de bond dan op Leekens, zoals ik ook meer boos ben op de bond en op Anderlecht dan op Broos.

Ook nu weer lapt hij zijn werkgever nochtans hetzelfde. Hij tekent een contract van twee jaar en na zes maanden houdt hij het voor bekeken. ‘Opdracht volbracht’, vindt hij. Wie weet wat u straks weer te wachten staat.

Ik denk dat hij na Turkije en Algerije het buitenland beu is en ik denk ook niet dat de bond hem nog zal terugnemen ( lacht). Dus waarom niet ? Wij zijn toch een club met een zekere structuur en een zekere ambitie.

Waarom is Leekens je topfavoriet ?

Ik denk dat hij de vele knepen kent die noodzakelijk zijn in de voetbalwereld. Hij is een ervaren mens en een grote trainer, één van de grootste van België.

Is hij niet te duur voor een club als Moeskroen ?

Een dure trainer is voor mij een trainer die veel kost en niks opbrengt. Van mij mag een trainer honderd miljoen verdienen als hij een miljard binnenbrengt.

Hoeveel zal Leekens binnenbrengen ?

Hij heeft veel relaties, hij kent de transferwereld, hij kan spelers uit de middelmaat halen, van onbekenden internationals maken. Hij kent de spelers, kent de ploeg, want is verleden seizoen regelmatig eens komen kijken. Hij verstaat ook de kunst om jonge spelers te lanceren, denk ik. Hij heeft het toch met velen gedaan, zelfs met Lorenzo Staelens destijds. Hij kan ook goed overweg met een Vidovic, met een Claeys. Ik denk dat hij zaken zal kunnen doen die anderen moeilijk kunnen. Leekens is een manager, een patron, een psycholoog. Een fysiotherapeut ook, ook belangrijk gezien het grote aantal blessures dat er hier afgelopen seizoen is geweest.

Verkeert Excelsior nog in levensgevaar ?

Neen, dankzij het succes dat we kenden bij de industriëlen. We richtten een financiële maatschappij op met investeerders die de toekomst van de club garanderen.

Hoe dan wel ?

Er is in die privé-maatschappij inmiddels een kapitaal van meer dan vijftig miljoen al. Zij kan de club geld voorschieten als het nodig is. Dat is belangrijk, want als geld dat je te goed hebt eens niet meteen binnenkomt en je kunt dat niet overbruggen, dan ben je verloren. Het geeft ons een zekere stabiliteit én ook de mogelijkheid om in moeilijke periodes via borgstelling naar de bank te gaan. Anderlecht is de enige club die dat kan. Andere Belgische clubs werken met leningen van privé-personen of sponsors. Maar dat is gevaarlijk, van één man afhangen. Wij hebben nu het geluk op vijftien firma’s te kunnen terugvallen, misschien worden het er zelfs wel een twintigtal.

Van waar die positieve respons ?

Omdat ons imago goed is, omdat we op financieel vlak altijd klare taal spreken, omdat het geweten is dat we een moderne handelskamer zijn.

Omdat het burgemeester Jean-Pierre Detremmerie is ook ?

Misschien ook dankzij 25 jaar contacten van mezelf, ja. Het vertrouwen is zo groot dat verscheidene mensen mij een ondertekend papier bezorgden waarop ik dan de bedragen moest invullen. Ik zei tegen de notaris : “Zet voor die maar vijf miljoen, en voor die zeven miljoen” ( lacht).

Volgend seizoen is er de Europese licentie. Dan moeten alle inkomsten vooràf bewezen worden. U maakt zich geen zorgen ?

Normaal zouden we daar geen problemen mee mogen hebben.

Moet niet nog eerst Mbo Mpenza duur verkocht worden ?

Als we Mbo Mpenza kunnen verkopen voor de prijs die hij zelf contractueel heeft vastgelegd en waar hij een percentage op heeft, zullen we het alleszins laten ( lacht).

Hoeveel moet het zijn ?

Wel, laat ons zeggen dat iedere kandidaat van 200 miljoen hartelijk welkom is ( lacht).

En nu ernstig : wat is de vraagprijs ?

Ik zal mij daar niet over uitspreken, ook omdat er een verschil is tussen transferprijzen en weddes in België en het buitenland. Onze vraagprijs voor Anderlecht is niet dezelfde als voor een Duitse of Engelse club. Tot waar Anderlecht wil gaan, weet ik.

Hebt u al een nieuwe hoofdsponsor ?

We hebben al twee interessante contacten voor volgend seizoen, maar waarschijnlijk niet voor dit seizoen. Ik wil een hoofdsponsor aan dezelfde prijs als De Post. Ik heb er één aan zestig procent, maar die moet zich tevredenstellen met andere publiciteit. Op de shirts komt hij niet.

Met hoeveel moet het budget naar omlaag ?

Verleden seizoen bedroeg het 400 miljoen frank. Nu is het teruggeschroefd naar 350-360 en het zal nog moeten zakken. Vergeet niet dat er in het voetbal sedert 18 maanden iets volledig nieuws is gebeurd. De transfermarkt is in elkaar gezakt. Wij leefden van een gemiddelde bonus van 100 miljoen op transferactiviteiten.

U hebt het ooit gehad over een budget van één miljard en over de dag dat Excelsior landskampioen zal zijn. Droomde u ?

Neen. Als we de komende twee, drie jaar kunnen overbruggen, worden we een gezonde, heel moderne, grote club die ook wel eens voor de titel zal spelen.

Hebt u zich toch niet vergist in de publieke belangstelling ? Vanuit Vlaanderen komt er minder volk dan verwacht, vanuit Frankrijk nog minder.

Natuurlijk komt er weinig volk van Frankrijk, met die fankaart. We hebben verscheidene mensen gehad die weer naar huis zijn vertrokken toen ze hoorden dat ze behalve een ticket ook een fankaart moesten kopen. De enige juiste beslissing is de fankaart afschaffen. Op internationaal vlak is de identiteitskaart het beste controlemiddel, waarom niet in een voetbalstadion ?

Hoeveel moet er in Moeskroen aan weddes bespaard worden ?

De loonlast is gezakt van 240, 250 miljoen naar 200, maar zal nog moeten zakken.

Wordt directeur Gino Gylain nog vervangen ?

Momenteel niet. Kandidaten genoeg, maar het is geen prioriteit in de structuur van de club.

Wat met het samenwerkingsproject in Zuid-Afrika ?

Dat zal uitdoven, denk ik. Hier zijn voldoende spelers.

Tenzij Georges Leekens er een paar kent in Algerije ?

Misschien. Maar in Europa zullen er alleszins al duizenden spelers werkloos zijn, goeie, ervaren spelers, in alle landen. We moeten ons dus niet haasten om spelers te kopen.

Bent u met een nieuwe heup vertrokken voor nog vele jaren voorzitterschap ?

Ik denk dat het noodzakelijk is.

Niet zonder af en toe eens te dreigen met vertrek ?

Het voetbal is een zeer moeilijke wereld waardoor je wel eens geneigd bent om op andere zaken over te gaan. Maar het is ook niet makkelijk een nieuwe voorzitter te vinden die het allemaal kan opvangen. Ik moet dus trachten een team op te bouwen dat het kan opvangen. Zodat ik op een dag kan vertrekken zonder dat het project verdwijnt, want daar is het veel te mooi voor.

Over schoonheid gesproken. U hebt ons ooit een brief geschreven als reactie op een advertentie van een automerk waarin voor de aandachtige kijker een zweem van een blote vrouwenborst te zien was. U dreigde toen uw abonnement op Sport/Voetbal Magazine op te zeggen, als het nog één keer zou gebeuren. Hebt u daar vaak last van ?

Ik vind dat sport niet met seks vermengd moet worden. Ik weet dat seks goed verkoopt, maar ik vind niet dat het thuishoort in een magazine dat in handen van jeugd komt.

Seks ? Hoe komt u erbij ? ! Overdrijft u niet schromelijk ?

Dat kan, maar ik heb mijn principes. Striptease voor de wedstrijd, om enkele toeschouwers meer te hebben, zal je in Moeskroen nooit zien. Ik vind dat dat niet thuishoort op een voetbalveld.

Onlangs haalde u Roger Havegeer en zijn rechterhand Jean-Pierre Zutterman binnen, twee mensen die bij Roeselare moesten opstappen omdat ze met Maurice Cooreman, Bart Debruyne en James Storme handel dreven in Nigeriaanse voetballers. Hebt u daar geen problemen mee ?

Daar zal ik niet in meespelen. Ze hebben mij een voorstel gedaan om een businessclub op te richten met een soort gastronomische maaltijden. Ze zullen een inbreng hebben van een twintigtal miljoen en op percent betaald worden. Het kost ons niks, dus waarom niet ? Maar met andere zaken moeten ze zich niet bezighouden, want dan zal het snel afgelopen zijn.

Jean-Pierre Zutterman is een erkend makelaar.

Ja, maar hij werkt voor ons op zelfstandige basis en zeker niet in de hoedanigheid van makelaar. Hij wou zelfs zijn licentie opgeven, maar we hebben hem gevraagd om dat nog niet te doen.

U gaat er uw voordeel mee doen ?

Dat weet ik niet, dat moet ik nog bespreken met Georges, met Geert Broeckaert en met alle andere trainers.

Roger Havegeer, horen we aan de Vlaamse zijde van de taalgrens vertellen, sponsort Excelsior omdat hij van u in Moeskroen gratis grond kreeg om een fabriek op te bouwen.

Niks van. Hij heeft destijds industriegrond gekocht aan dezelfde prijs als alle andere industriëlen en ook niet meer of minder service genoten dan alle andere bedrijven. Het laatste gebouw dat hij in Moeskroen kocht, is er trouwens geen van de stad, maar van de RTT. Wij zijn daar niet in tussengekomen, ik ken zelfs de prijs niet.

Geniet Moeskroen als achtergestelde regio nog altijd royaal Europese subsidies ?

Minder. In Henegouwen zijn de fondsen snel uitverdeeld, hé. Een enquête zal moeten uitwijzen of onze achterstand ondertussen is ingehaald of niet en of er in deze regio nog Europees geld zal gestopt worden. Ik hoop het. Komt het, dan is dat een goeie zaak. Komt het niet, dan moeten we andere middelen zien te vinden.

door Christian Vandenabeele

‘Striptease voor de wedstrijd zal je in Moeskroen nooit zien.’

‘Als we de komende twee, drie jaar kunnen overbruggen, worden we een grote club die ook wel eens voor de titel zal spelen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content