We Kane be Heroes

© BELGAIMAGE

Van het kapsalon van Kuipers over de pub van Kane tot de zomerhit in Frankrijk, ook in de rand van dit EK viel er wat te noteren.

Chingford

Dat Raheem Sterling tussen zijn achtste en zijn veertiende zijn snelheid en techniek oppoetste in de schaduw van Wembley is inmiddels goed bekend. Voor wie er eens langs wil, Neeld Crescent, de straat waar Sterling woonde is amper elf minuutjes wandelen vanaf Wembley. Zo dichtbij, dat het lijkt alsof je de boog boven het stadion kan aanraken.

Wie in de voetsporen van aanvoerder Harry Kane wil treden, moet naar de andere kant van Londen. Richting Canary Wharf en Chingford. In de aanloop naar de finale doken beelden op van Kane in de Dovecote Pub, de biggest beer garden van Chingford, toen hij er naar wedstrijden van England kwam kijken tijdens de tornooien van 2004 en 2006. In het shirt van zijn land. De Dovecote heette toen overigens de Sirloin, maar verder is alles nog hetzelfde.

Fuck you

‘Als ik dat tegen de ref zou zeggen, ik word tien wedstrijden geschorst. Maar hij mocht het wel. Twee keer zelfs.’

Marco Verratti over Björn Kuipers, de ref van de finale. Eerder dit seizoen ook ref tijdens Manchester City-PSG, wedstrijd die de Engelse ploeg met 2-0 won en waarin el fideo (letterlijk de spaghetti, bijnaam van Ángel di María) werd uitgesloten. Daarna ontstond er een verbaal akkefietje, dat Kuipers, volgens Verratti op een – euh – kordate manier afsloot. Beelden konden dat niet bewijzen. Die gaven wél de indruk dat Kuipers tegen Leandro Paredes, de Argentijnse ploegmaat van Verratti, fuck off zei.

Björn Kuipers
Björn Kuipers© BELGAIMAGE

Overigens floot de Nederlander, in Oldenzaal eigenaar van een franchise van Jumbo en een kapsalon, in 2014 op het WK ook al Engeland-Italië. In de hitte van Manaus werd het toen 2-1 voor de Italianen.

Au seum belge

Een van de constanten van het EK was de verbale tikitaka tussen Frankrijk en België. Een steekspel vol gepest en leedvermaak, al moet gezegd dat het duel België-Portugal hoge kijkcijfers scoorde bij onze zuiderburen. Die match werd gespeeld op een Franse verkiezingsdag en tal van zenders besteedden toen veel aandacht aan opkomst, uitslagen en analyses. M6, dat het voetbal uitzond, scoorde met 33,1 procent marktaandeel het hoogste. Ruim 7,75 miljoen Fransen keken naar het duel tussen Lukaku en Ronaldo.

Je zou verwachten dat het wederzijdse geplaag zou stoppen na de uitschakeling van beide landen maar dat was zonder het maandblad So Foot gerekend. Dat gebruikte een zomerhit van Jenifer, Au Soleil, om er een alternatieve tekst bij te verzinnen. Aan duidelijkheid laat het lied Au seum belge weinig te wensen over: ‘Uw gouden generatie, heeft die niet veel weg van bladgoud?’ Of ‘bravo voor het nummer één op de ranglijst, maar in voetbal telt dat niet’. En ook: ‘Zonder De Bruyne voetballen jullie slecht, mét De Bruyne nog slechter.’ Benieuwd of dit een hit wordt…

Zinédine Zidane
Zinédine Zidane© BELGAIMAGE

Zidane op de reservenbank

Wie na de Franse catastrofe tegen Zwitserland gedacht had dat Zinédine Zidane ontslag had genomen bij Real met het oog op een eventuele vacature bij Les Bleus kwam bedrogen uit. Didier Deschamps werd vorige week formeel bevestigd als bondscoach van de Fransen op het WK in Qatar over anderhalf jaar.

‘Er is zelfs geen debat geweest’, vertelde de Franse bondsvoorzitter Noël Le Graët in Le Figaro. ‘De zaak was geregeld in drie minuten. Hij wilde zeer graag doorgaan en dat wilde ik ook.’

En dus blijft Zidane op de reservenbank. Le Graët sloeg de deur niet dicht, maar het is niet voor onmiddellijk. Volgens de Franse pers kreeg Zizou aanbiedingen uit Engeland en het Midden-Oosten, maar wijst hij alles af. Hij wil bondscoach worden.

I Giorgio

Hoe blijf je, op je 36e, bij de pinken? In zijn boek I Giorgio geeft meester-verdediger Giorgio Chiellini een inkijkje in zijn manier van werken. ‘Goeie verdedigers hebben een database nodig.’ In zijn geval met de hulp van Wyscout, een database vol cijfers en clips, maar ook met volledige wedstrijden. Eens Chiellini weet welke spits tegenover hem komt te staan, bekijkt hij alle clips van de tegenstander, om een ‘connectie’ te maken met wat in diens hoofd omgaat. Te leren hoe hij loopt, wat hij doet, welke bewegingen hij maakt.’

Giorgio Chiellini
Giorgio Chiellini© BELGAIMAGE

Daarnaast bekijkt hij ook alle goals die de ploeg van de spits dat seizoen heeft gemaakt. Op die manier kan hij gaan raden wat de tegenstander doet op welk moment tijdens een actie. Dat alles probeert Chiellini vervolgens te memoriseren. Het was onder Claudio Ranieri dat de verdediger ermee begon en het lijkt te werken.

Sky Sports meldde zondag dat Chiellini, in augustus 37 en einde contract, in de uren/dagen na de finale zijn verbintenis met Juve zou verlengen. Dat liep op 1 juli af. Chiellini voetbalt er al sinds 2005 en speelde al 535 wedstrijden voor de ploeg uit Turijn. Daarmee is hij op de clubranking vierde, na Alessandro Del Piero (705), Gianluigi Buffon (682) en Gaetano Scirea (554).

We Kane be Heroes
© BELGAIMAGE

Titel van de dag

Tot slot van dit EK: de titel van de Sunday Mirror, op de dag van de finale: We Kane be Heroes.

In de hoop dat we dat voor u waren. Doek. #Qatar2022, sinds 9 juli minder dan 500 dagen weg.

We Kane be Heroes
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content