Het seizoen 2008/09 vatte Thibaut Courtois nog aan als zesde doelman bij RC Genk. Nu volgt Manchester United hem. Jos Beckx, de ex-keeperstrainer van Courtois, over de Doelman van het Jaar.

In Diest hebben we afgesproken met Jos Beckx. De 52-jarige keeperstrainer begon zijn carrière als doelman bij de toenmalige tweedeklasser Diest. Maar toen de keeperstrainer uitviel, werd hij vervangen door Beckx, die op dat moment ook al lesgaf aan de Limburgse doelmannenschool. Hij combineerde zijn activiteiten in Vlaams-Brabant met die als trainer van de jonge keepers in Westerlo. Na een paar jaar kwam Lierse aankloppen. Beckx tekende er een contract, maar al snel barstte de zaak- Ye los en na een jaar was hij er weer weg.

Het duurde een halfjaar vooraleer Racing Genk belde. De Limburgers hadden een doelmannentrainer voor de jeugd en een voor de A-kern. Men was op zoek naar een verbindingspersoon die de talenten zou klaarstomen voor het echte werk. Na anderhalf jaar Genk kwamen de buren uit Sint-Truiden aankloppen en volgend seizoen gaat Beckx zijn derde jaar als keeperstrainer bij de Kanaries in. Bij Genk had hij Thibaut Courtois (19) dus zo’n anderhalf jaar onder zijn vleugels.

Teruggetrokken

“Thibaut was zestien toen hij naar mij kwam”, steekt Beckx van wal. “Ik vond hem eerder teruggetrokken qua persoonlijkheid, maar hij was wel enorm leergierig. Dat is hij nu nog steeds. Het was heel aangenaam om met hem te werken: nooit duurde een training te lang en hij pikte dingen heel snel op. Al na enkele dagen in Genk zei ik: ‘Dat wordt de beste!’ Dat zag je gewoon.” Wil dat zeggen dat Beckx niet verrast is door Courtois’ succes? “Ja en neen. Ik wist wel dat hij ongelofelijk goed kon keepen, maar dat hij dat al op zo’n jonge leeftijd zou brengen? Dat had niemand verwacht. Vergeet niet: Racing Genk speelde voor de titel. Er rustte heel veel druk op de schouders van Courtois: één fout en de titeldroom kon voorgoed voorbij zijn. Ik ken heel veel doelmannen die ongelofelijk veel talent hebben, maar zouden breken als ze in een stadion met 25.000 man moeten spelen. Thibaut niet, die groeit daar perfect in mee.”

Beckx, die ook Simon Mignolet (Sunderland) en Jo Coppens (Cercle Brugge) onder zijn hoede had, roemt de kwaliteiten van Courtois. “In feite was hij al vrij volmaakt toen ik hem trainde. Met dat talent is hij geboren. Met links én met rechts trappen, zijn reflexen, in een-tegen-eensituaties kalm blijven en de tegenstander proberen te ‘lezen’, op zowel zijn linker- als zijn rechterkant vallen: hij kon het al allemaal. Wat mij ook opviel: zijn soberheid. Zwarte kousen, zwarte schoenen. Dezer dragen draait het allemaal om looks, om imago. Vaak vergeet men het belangrijkste: een doelman moet ballen pakken. Van zulke streken heeft Thibaut nooit last gehad. Dat vind ik positief, want ik houd niet van showkeepers. Als hij voor een hoge bal gaat, dan heeft hij die in negen van de tien gevallen. Iemand als Logan Bailly durfde weleens naast de bal te grijpen omdat hij die te ver ging plukken. Thibaut weet heel goed waarmee hij kan uitblinken, namelijk: ballen tegenhouden.”

Engeland?

Vooral op persoonlijk vlak heeft Courtois progressie gemaakt, zo zegt Beckx. “Zie je wat voor een uitstraling hij heeft? Daar stáát iemand. Hij steekt zich absoluut niet weg, wat voor zo’n jonge kerel heus niet vanzelfsprekend is.” Waar liggen zijn minpunten – in het voetbalwereldje ook weleens diplomatisch ‘werkpunten’ genoemd? “Hij moet de voeten op de grond houden”, zegt Beckx. “Al zal dat ook wel gebeuren. Ik ken Thierry, de vader van Thibaut. Thuis zullen ze ervoor zorgen dat hij niet zal beginnen te zweven. De verleiding is nochtans groot: jonge voetballers verdienen veel geld en komen vaak op televisie. Maar dat heeft allemaal geen vat op Thibaut. Hij is nog steeds dezelfde leergierige en vriendelijke jongen van in de tijd dat hij pas zesde doelman was. Als mens is hij niet veranderd.” Heeft Beckx nog veel contact met Courtois? “Niet zo veel meer, neen. Ik vind dat logisch: hij wordt nu door iemand anders getraind (Guy Martens, nvdr). Af en toe zie ik hem nog eens, maar ik zal hem zelden of nooit zelf bellen. Ik heb vooral contact met zijn vader. Zo blijf ik ook op de hoogte van hoe het met Thibaut gaat.”

Manchester United zou interesse hebben in het jonge goudhaantje. “Hij past perfect in Engeland,” vindt Beckx, “maar om zich sportief te verbeteren zou hij het best nog een jaar of twee in Genk blijven. Hij kan nergens beter zitten. Al begrijp ik ook wel dat het financiële aspect een rol speelt. Als je de kans krijgt om ergens zodanig veel geld te verdienen dat je nooit meer hoeft te werken na je voetbalcarrière, wie zou die kans niet laten liggen? Voetballers moeten hun korte loopbaan verzilveren. Als Thibaut morgen zijn been breekt, dan kan het voorbij zijn. Ik zeg dus: als hij zich sportief wil verbeteren, dan zou hij het best nog even hier blijven. Voor de poen moet hij naar het buitenland. Wat is het belangrijkste in een voetbalcarrière? (glimlacht) En wat zal Genk doen als de grote, kapitaalkrachtige ploegen komen?”

Sky = limit

Als keeperstrainer van Sint-Truiden had Beckx Courtois graag naar Haspengouw gehaald. “Vorig seizoen zaten we rond de tafel. Hij was toen derde doelman, na Laszlo Köteles en Koen Casteels. Ik wilde hem heel graag, maar Sint-Truiden wilde de gevraagde transfersom niet op tafel leggen. Heel jammer.” Courtois roemde Beckx eens in een artikel, maar zelf wil hij niet te veel pluimen op zijn hoed steken. “Hij was al vergevorderd toen ik bij Genk trainer was. Ik alleen heb hem niet beter gemaakt, ik heb hem eerder geholpen om beter te worden. Wij keeperstrainers moeten blij zijn dat we met hem hebben mógen werken.” Waar eindigt het verhaal van Thibaut Courtois? “Geen idee. The sky is the limit. Als hij het niet kan, dan zie ik niet in wie wel.”

DOOR JAN GREGORIUS

“Jonge voetballers verdienen veel geld en komen vaak op tv, maar dat heeft geen vat op Thibaut.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content