“Víer Belgische clubs staan klaar om Davy De Beule aan te trekken. Het verschil met Gent is dat zij daar veel minder open over zijn dan wij.” Aldus voorzitter Ivan De Witte, nadat hij zich vrijdag in Het Laatste Nieuws publiekelijk distantieerde van de afspraak in de profliga om van De Beule, die zijn contract verbrak bij Lokeren, af te blijven. “Niemand betwist wat ik heb gezegd. Ik voel me dus niet alleen staan. Er hebben mij zelfs al voorzitters van grote clubs gebeld, die zeggen dat ik gelijk heb : zij steunen mij. In plaats van nu een paria te zijn, denk ik dat ik het voetbal op korte of middellange termijn een dienst bewijs.”

Zijn vriend bij Club Brugge, Michel D’Hooghe, zegt zijn politieke houding nog niet te hebben bepaald : “Ivan heeft míj gebeld vrijdag. Maar ik zat in Zürich voor de Fifa en eerder in Sofia voor de Uefa en ken het dossier niet goed. Dinsdagavond ( gisteren, nvdr) laat ik me daarover inlichten door onze mensen. Enerzijds speelt de solidariteit, maar daarvan is in de profliga al dikwijls bewezen dat het geen belangrijke zaak is. Anderzijds is er geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt een antilegale solidariteit te steunen.”

Een late verzoeningspoging van Herman Wijnants vond geen gehoor. Ondanks de steun van de G5, aldus de man van Westerlo, wilden bondsvoorzitter Jan Peeters en profligabaas Jean-Marie Philips er niet van weten. Philips : “Eens er advocaten in het spel zijn, kunnen wij als derde partij niets meer doen. Maar ik herhaal : er is geen enkel complot in de profliga, alleen een akkoord tussen de clubs dat we geen spelers onder contract leggen die een speelverbod kunnen oplopen. Dat kan De Beule momenteel nog altijd overkomen.”

De Witte : “Toen dit in de profliga is behandeld, waren we daarvan pas een paar dagen voordien per fax door Lambrecht op de hoogte gebracht. We hadden dit niet intern besproken, onze vertegenwoordiger wist niet welk standpunt de club zou innemen. We hadden ook nooit gedacht dat er een onwettelijke solidariteitsactie zou worden uitgelokt. In mijn ogen kan dat niet. De profliga voert een triestig schouwspel op, er is geen moreel leiderschap. Herman is nog een van de beste mensen, maar ik vind dat de problemen aangepakt moeten worden en niet dat we achter gesloten deuren potjes gedekt moeten houden. Dat is weer de profliga als arrangementenbureau. Het is geen toeval dat het ministerie van Economie zich ermee gaat bemoeien. De maatschappij evolueert, het is tijd dat we onze ogen openen. Ik denk dat we naar een advocatenbureau moeten stappen, onze problemen met bepaalde wetten in een alternatieve wettekst gieten en enkele parlementsleden mobiliseren voor een zaak waar clubs én spelers beter van worden. Ik weet dat Philips bezig is iets in elkaar te steken met het BOIC, maar ik vraag me af of dat de goede weg is.”

Philips : “We gáán naar het parlement met een voorstel namens alle federaties van de ploegsporten. Een voorstel over het sociaal en fiscaal statuut van de sportbeoefenaar, en over de rechten en plichten van werknemers en werkgevers. Wij slapen niet, hoor !” (JH)

JH

‘De profliga voert een triestig schouwspel op, er is geen moreel leiderschap.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content