Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

KV Mechelen speelde vorig weekend nog eens Europees, een galawedstrijd in en tegen Atalanta Bergamo. De Italiaanse club werd honderd jaar en nodigde om dat te vieren de tegenstander uit die het in 1988 in de halve finales van de Europabeker bekampte. Mechelen klopte toen Bergamo en won later in Straatsburg de finale van Ajax. In hoeverre is huidig trainer Peter Maes blij met die Europese reis ?

Peter Maes : “Heel blij. We hebben al bij al een vrij korte voorbereiding gehad, amper vier weken. Dan ben je hard aan de slag, maar is er weinig tijd om de jongens op een andere manier te leren kennen. Dat kan nu, tijdens die korte trip naar Italië. Noem het een soort teambuilding. En bovendien is het ook sportief mooi. Atalanta Bergamo is top in Italië, voor mijn spelers leuk om na de eerste klasse ook dat eens mee te maken.”

Je hebt niet het gevoel dat het grote Europese verleden van de club nu plots weer begint te wegen en over je schouders meegluurt naar je werk ?

“Neen, helemaal niet. Ik denk dat er in deze club vanwege dat verleden heel wat positieve gevoelens leven, die de negatieve die er ook zijn, de teleurstelling om alles wat er tijdens de vereffening gebeurde, in balans houden. Laat ons die gevoelens maar koesteren. Bovendien is er toch heel wat veranderd, zoveel mensen die de goeie periode nog meemaakten, zijn er niet meer. Zeker niet bij de sportieve staf. Bij de supporters nog wel, maar de voorbije jaren heeft KV Mechelen zijn supportersbestand fel verjongd. Die worden aangestoken door dat enthousiasme van vroeger en hebben nu ook dromen. Aan ons om die waar te maken.”

Het seizoen is pas vijf speeldagen ver, maar je verlengde toch al je contract. Is dat niet vroeg ?

“Ik vind van niet. We hebben alles eens goed bekeken en ik vind dat het nog steeds de tijd is om in mezelf te investeren. Dit is een club met mogelijkheden waar ik mezelf goed bij voel. Waarom dan aarzelen ?”

Maak eens de analyse van de eerste vijf speeldagen.

“We zijn nieuw, er gebeurt heel veel, het is misschien een jaar vroeger dan verwacht, maar nu vind ik dat de gewenning voorbij moet zijn. Als je de balans maakt qua punten, dan hebben we met twee te weinig. Anderzijds was vooraf de verwachting voor de eerste vier speeldagen met moeilijke thuiswedstrijden tegen Anderlecht en Club Brugge nihil. Daaraan moet je ook durven terugdenken. Over het spel ben ik wel tevreden. Alleen is de volgende stap nu dat we daarin ook volwassen, realistisch moeten zijn. KV Mechelen moet zich enthousiast, maar bescheiden opstellen. Geen luchtkastelen bouwen, maar werken van week tot week in omstandigheden die duidelijk zijn gewijzigd. In de tweede klasse werk je haast anoniem, in de eerste klasse wordt elk detail, elke fout, uitvergroot door de media.”

Zou meer ervaring meer punten hebben opgeleverd ?

“God, dat kan je moeilijk zeggen. Ik zie elke week ploegen met veel meer ervaring ook fouten maken. Geef mij maar het enthousiasme van mijn ploeg. Alleen moet die beseffen dat de gemiddelde kwaliteit van élke ploeg in eerste hoger ligt dan die in tweede. Niet alleen van Anderlecht, Club Brugge of Standard. Vanuit ons standpunt past enige nederigheid en respect voor élke andere ploeg.”

Opvallend voor een nieuwkomer : je geeft niet veel kansen weg.

“Neen, dat klopt. Zelfs niet op Lokeren, waar we ruim verloren. Ik vind wel dat we meer man moeten zijn op stilstaande fases. Dat is mentale weerbaarheid, focussen op het moment. Dat moet de komende maanden beter. In december maak ik de volgende analyse, want ik oordeel niet graag op korte termijn.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content