‘We moeten ons vragen stellen bij de jury van de Gouden Bal’

© Belga Image

Volgens François Colin is de verkiezing van de Gouden Bal een vreemde zaak. ‘Hoe kan het dat Lloris als tweede keeper in de lijst staat, maar wel pas de vierde is in de verkiezing van de beste doelman?’

Lionel Messi kreeg vorige week voor de zesde keer de Ballon d’Or en zette zaterdag zijn uitverkiezing in de verf met een hattrick. De 53e in de carrière van de beste voetballer aller tijden.

De Ballon d’Or is de oudste en belangrijkste individuele voetbaltrofee van de wereld en een organisatie van het Franse weekblad France Football. De bondscoaches van over de hele wereld en één journalist per land mogen hun stem uitbrengen.

We moeten ons vragen stellen bij de jury van de Gouden Bal.

De Gouden Bal werd voor het eerst uitgereikt in 1956. Dit was al de 64e editie. Tot 1984 ging de trofee naar de beste Europese speler. Nadien kwamen ook jongens van andere continenten die in Europa voetbalden in aanmerking. In 2007 werd beslist dat de prijs naar de beste voetballer van de wereld zou gaan.

In 2010 werd het de FIFA Ballon d’Or, maar in 2015 besloot de Wereldvoetbalbond een nieuwe, eigen trofee in het leven te roepen: de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Op uitzondering van vorig jaar, toen de Kroaat Luka Modric het haalde, ging de onderscheiding sinds 2008 afwisselend naar Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

De eindstand van de dertig genomineerden van de jongste editie levert een aantal opmerkelijke vaststellingen op. Meer dan ooit is de Champions League doorslaggevend. Maar liefst veertien van de dertig genomineerden, bijna de helft dus, speelde mee in de halve finales van het kampioenenbal. Acht van hen waren er in de finale bij. Opmerkelijk is ook dat de drie genomineerde doelmannen actief waren in de halve eindstrijd van de Champions League.

De prestaties met de nationale ploeg, zeker in een jaar zonder WK- of EK-eindronde, en in de nationale competitie zijn blijkbaar van ondergeschikt belang. Hoe kan je anders verklaren dat Liverpool veel beter vertegenwoordigd is dan de Engelse landskampioen Manchester City (zeven tegen vijf)? Er staan zelfs maar liefst vier spelers van de Reds in de top tien: Virgil van Dijk (2e), Sadio Mané (4e), Mohamed Salah (5e) en Alisson Becker (7e). Geen enkele club doet beter. De hoogst gerangschikte speler van de Citizens is Bernardo Silva op de 9e plaats.

Worden de Rode Duivels dan onderschat of overschatten wij ze?

Wellicht kan de einduitslag van de Ballon d’Or ons ook iets leren over de kansen volgend jaar op Euro 2020. Voetbal is dan wel een ploegsport, maar het zijn vaak toch individuen die het resultaat bepalen. Nederland heeft maar liefst vijf spelers in de top 30, Frankrijk vier. Zij kunnen misschien dan ook naar voor worden geschoven als de grootste favorieten.

Portugal, Engeland en België moeten tevreden zijn met twee vertegenwoordigers. Dat laatste is ronduit teleurstellend. Vooral omdat Eden Hazard en Kevin De Bruyne respectievelijk pas dertiende en veertiende werden.

Dé vraag die deze stemming oproept, is: worden de Rode Duivels internationaal onderschat? Zijn nogal wat stemgerechtigden vergeten dat de Duivels al twee jaar op één staan in de FIFA-ranking en een perfecte EK-voorronde afwerkten? Of hechten ze weinig belang aan dat landenklassement en een EK-voorronde? Is het echt alleen de Champions League die telt? Of moeten we de vraag omdraaien: overschatten wij ons nationaal team?

Misschien moeten we ons ook vragen stellen bij de competentie van de jury. Hoe kan het immers dat Bernardo Silva en Riyad Mahrez, die geen vaste stek heeft bij Manchester City, hoger eindigen dan Kevin De Bruyne, die toch een paar treden hoger staat in de pikorde van Pep Guardiola. Al even merkwaardig is dat Hugo Lloris de tweede doelman (na Becker) is in de eindstand van de Ballon d’Or, maar slechtst vijfde eindigt in de Trofee Lev Jashjin voor de beste doelman. Overigens staat Thibaut Courtois niet in de top tien van de keepers en heeft België ook niemand bij de beste tien jonge talenten voor de Trofee Raymond Kopa.

Niet alleen België mag zich vragen stellen bij deze uitslag, maar ook Duitsland. De wereldkampioen van 2014 heeft slechts één vertegenwoordiger in de lijst en dat is dan nog een doelman ( Marc-André ter Stegen) die pas op de 24e plaats finisht. Het laatste wat je in het voetbal mag doen is de Mannschaft onderschatten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content