Eddy Casteels blikt terug op 2010 en kijkt vooruit naar 2011.

Het gaat goed met de Antwerp Giants en hun coach Eddy Casteels (50). De Giants wisten zich voor de Final Sixteen in de Eurochallenge te kwalificeren en komen daarin uit tegen Izmir, Novo Mesto en Bergen. In de eigen competitie staan ze vierde, op een veilige play-offplek. Vreemd was het dan ook dat Casteels de vorige weken in enkele kranten plots verklaarde dat hij na dit seizoen vertrekt.

Eddy Casteels: “Ja … ( zucht) Kijk, ik heb niet lang geleden een nieuw driejarig contract ondertekend bij Antwerp en ik ben niet de persoon die zomaar uit zijn contract stapt. Duidelijk genoeg? Achter die uitspraak zat totaal geen bedoeling. Anderzijds maakte ik nooit een geheim van mijn ambitie om ooit naar het buitenland te trekken.”

Het zou natuurlijk wel een goed moment zijn, nu je door de EK-kwalificatie met de Belgian Lions overal waardering geniet.

“Voorál in het buitenland. Meer dan in België. Ik krijg mails en uitnodigingen vanuit heel Europa. En neen, niet enkel uit Frankrijk en Nederland. Ook uit Oost-Europa merk ik veel respect voor wat ik doe.”

2010 zit er zo goed als op, hoe blik je terug op het voorbije jaar?

“Puur persoonlijk gaf het behalen van het EK met de Belgian Lions een enorme voldoening. Vooral de context waarin dat gebeurde: met veel arbeid en inzet. Járenlang. Maar dat is persoonlijk. En daar hou ik eigenlijk niet van, anders had ik maar tennis moeten spelen. Basketbal is een ploegsport.”

Ben je ontgoocheld dat de estafetteploeg van de 4 x 400m uitverkozen werd tot Ploeg van het Jaar?

“Hoegenaamd niet! Dat wij op een tweede plek eindigden in dat referendum is al een hele erkenning op zich.”

En zo blijft er een doel over voor volgend jaar, na een hopelijk succesvol EK …

“Dat hoop ik ook. Wij staan voor een Himalaya. Maar daar stonden we ook enkele jaren geleden toen we aan dit project met de Belgian Lions begonnen. We gaan om een wedstrijd te winnen. En als er eentje binnen is, volgen er misschien andere zeges. Verder wil ik daar genieten van mijn en onze onervarenheid. Een enorme uitdaging.”

Wat met de Antwerp Giants? Zit een herhaling van vorig jaar erin, de kwartfinales van de Eurochallenge?

“Als je in een poule met Lokomotiv Kuban, de koploper in Rusland, Dynamo Moskou en Steaua Boekarest kunt doorstoten, mag je ambitie hebben.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content