In de aanloop naar het duel tegen de Rode Duivels staat de Duitse bondscoach Joachim Löw stil bij de vedetten van zijn team en bij de slechte prestatie van de min 21-jarigen.

Duitsland verraste op het WK in aangename zin. Niet alleen door de derde plaats, maar vooral door het fraaie voetbal. Op 11 augustus hervatte de Mannschaft met een 2-2-gelijkspel tegen Denemarken. Op vrijdag 3 september speelt Duitsland zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd in België en op dinsdag 7 september ontvangt het Azerbeidzjan.

Was u opgelucht dat u met een samengeraapt team 2-2 tegen Denemarken speelde?

Joachim Löw: “Nee, dat is zeker niet het juiste woord. Bij een nederlaag zou ik trouwens ook niet overmatig ontgoocheld zijn geweest, want ik was me natuurlijk bewust van de ongunstige omstandigheden waarin we de wedstrijd moesten spelen. Anderzijds bood het duel enkele spelers een uitgelezen kans om zich in de kijker te spelen. Daarom was de partij ook nuttig.”

Over de datum van het duel was nogal wat te doen. Vindt u dat er ook in de toekomst tot elke prijs nog voor het seizoen interlands moeten worden gepland?

“Ik ben van oordeel dat er toch eens grondig nagedacht moet worden over de kalender. Vooral voor de spelers is dat belangrijk. Hun gezondheid en de lengte van hun carrière staan op het spel. Door de snelle opeenvolging van wedstrijden is de kwali- teitsbewaking de jongste jaren een stuk moeilijker geworden. En het ziet er niet naar uit dat er veel verbetering in komt.”

Hoezo?

“Kijk maar eens naar de kalender op het einde van het seizoen. Een week na de laatste competitiewedstrijd is de bekerfinale geprogrammeerd en daarna de finale van de Champions League. Pas daarna volgen de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan. We kunnen ervan uitgaan dat de meerderheid van de spelers niet beide bekerfinales zal spelen. Ze moeten met andere woorden een periode van drie weken zonder wedstrijden overbruggen. Wat moeten we in die periode met hen doen? Doortrainen zonder te spelen? Ook dat is een illustratie van het feit dat er meer moet worden nagedacht over de kalender.”

Nogal wat topspelers – zoals Messi, Rooney en Kaká – waren op het WK allerminst in topvorm. Heeft dat te maken met overbelasting?

“Natuurlijk is de intensiteit fors toegenomen. Iemand als Bastian Schweinsteiger heeft in 2004, 2005, 2006, 2008 en 2010 toernooien gespeeld, waarbij we met uitzondering van 2004 altijd tot op het einde hebben meegestreden voor de prijzen. Internationals spelen tegelijk bijna voortdurend om de drie dagen een wedstrijd. Er is amper tijd om goed te trainen. Je kan je inderdaad de vraag stellen of dat ten koste gaat van de individuele kwaliteit.”

Hoe kijkt u terug op het WK?

“Duitsland heeft bijzonder goed voetbal gespeeld, tegen een hoog tempo. Ook technisch zat het goed. Het oogde aantrekkelijk met snelle balwisselingen en een zeer goede omschakeling. En de looplijnen van een aantal spelers zonder de bal waren ook geniaal.”

Aan wie denkt u dan?

“Als we niet in balbezit waren, heeft Mesut Özil het schitterend gedaan. Door zijn loopbewegingen creëerde hij enorm veel ruimte. Ook Thomas Müller deed het op dat vlak fantastisch. Zo konden we veel druk zetten en tempo maken en de tegenstanders hadden het daar lastig mee.”

Ballack – Lahm

Nadat Hamburg eerder Van Nistelrooy haalde, pakt Schalke nu uit met Raúl. Moeten we daaruit afleiden dat de Bundesliga hoger wordt ingeschat door internationale toppers dan vroeger of eerder dat die het pas na hun 30e de moeite vinden om naar hier te komen?

“Het eerste. Het heeft met kwaliteit te maken. Het Duitse voetbal is economisch goed onderbouwd, het beschikt over een uitstekende infrastructuur en er is een enorme beleving bij de fans. De sfeer in de stadions is in vergelijking met landen als Italië en Frankrijk buitengewoon goed. Daardoor zijn aantrekkelijke prikkels ontstaan om in Duitsland te komen voetballen.”

Wat verwacht u van Christophe Metzelder nu hij is teruggekeerd naar Duitsland?

“Ik ben heel blij dat hij terug is. Ik heb bijzonder veel respect voor hem. Niet alleen als speler, maar ook als mens. Omwille van zijn persoonlijkheid is hij een aanwinst voor de Bundesliga.”

Kan hij opnieuw een niveau halen waarmee hij weer in aanmerking komt voor de nationale ploeg?

“Ik denk het wel. Ik wens het hem alleszins toe. Het is voor hem vooral belangrijk dat hij gedurende een langere periode blessurevrij kan blijven. Als dat lukt, is hij voor Schalke een levensbelangrijke aankoop.”

Ook Michael Ballack keert terug naar de heimat. Hij werkt nog aan zijn terugkeer na zijn blessure. Zal hij volgens u makkelijk opnieuw zijn vroegere niveau halen?

“Ja. Hij heeft zich bij een topclub als Chelsea toch kunnen doorzetten. Als hij niet geblesseerd was, speelde hij er altijd en hij is lichamelijk sterker geworden. Ik ben ervan overtuigd dat hij bij Leverkusen een zeer belangrijke rol zal spelen.”

Past hij met zijn manier van spelen ook nog bij de nationale ploeg?

“Maar natuurlijk. Dat lijdt toch niet de minste twijfel. Voor zijn blessure was hij altijd een van de vaandeldragers. Hij heeft ons spel nooit afgeremd. Wel integendeel, hij zette altijd sterke prestaties neer.”

Om aan de discussie rond hem een einde te maken, zou u duidelijk kunnen aangeven dat Ballack aanvoerder moet blijven. Waarom aarzelt u om dat te doen?

“Ik ben alleszins niet met die discussie begonnen en ik laat er me ook niet door onder druk zetten of beïnvloeden. Ik aarzel trouwens ook niet. Ik weet wat me te doen staat.”

Wat?

Philipp Lahm en Michael Ballack hebben te kennen gegeven wat ze ervan vinden en ik vind het goed dat ze daarover open zijn geweest. Als de tijd er rijp voor is, kan ik met hen spreken en zeggen hoe ik het zie. Dat is alles.”

De discussie is toch ook ontstaan omdat de regels die u in Zuid-Afrika hanteerde, met Lahm als aanvoerder van het WK-team, nu gewoon niet meer van kracht kunnen zijn…

“Dat is allemaal speculatie van de media. Ik heb me daar helemaal niet over uitgesproken. Het is niet omdat de media van iets een halszaak maken dat ik hen daarin moet volgen. De ervaring uit het verleden heeft me geleerd dat ik me daar best niet te veel van aantrek. Ik heb al duidelijke beslissingen genomen over diverse zaken en weet ook wanneer ik ermee naar buiten zal komen. Of het nu gaat om de vraag wie aanvoerder moet zijn of de ook al weer vaak teruggekeerde vraag wie de nummer één is onder de lat, ik zal het bekendmaken als ik er de tijd rijp voor acht.”

U21

Over naar iets anders dan maar. De afgelopen twee jaar hebt u een nieuw team gebouwd, de gemiddelde leeftijd naar omlaag gehaald en voor een nieuwe speelstijl gekozen. Wat zijn uw belangrijkste opdrachten voor de komende twee jaar?

“We willen alleszins blijven proberen om jonge spelers in te passen en voor te bereiden op het volgende toernooi. Tegelijk zijn de jonge talenten die er nu in Zuid-Afrika al bij waren nog niet helemaal rijp. We willen het voetballend vermogen nog meer opkrikken. Maar bij het spelen van een kwalificatieronde is dat niet gemakkelijk. Je kan immers niet vaak genoeg met de groep trainen.”

Ondertussen verspeelde het Duitse team van min 21-jarigen enkele weken geleden in IJsland zijn kansen voor de kwalificatie voor het EK en voor de Olympische Spelen. Hebt u een verklaring voor dat falen?

“Zo’n belangrijk duel verliezen is natuurlijk teleurstellend. Vergeet echter niet dat het U21-team de jongste maanden veel spelers verloor die de overstap naar het A-team konden maken. De anderen hebben daardoor ook de lat hoger gelegd, maar er is in IJsland gebleken dat ze nog niet zo ver staan als ze zelf dachten. Het kan niet bij iedereen even snel gaan als bij Özil, Kroos of Boateng. Andere jonge spelers hebben nood aan wat meer stabiliteit om gewoon te raken aan het internationale niveau.”

Vormen de spelers het probleem? Of kan het ook aan de trainer liggen?

“Uiteraard zijn successen bij de jeugdelftallen heel leuk, maar laten we niet vergeten dat de kerntaak van de trainer van een jeugdelftal bij de doorstroming ligt. Hij moet jonge talenten klaarstomen voor de top. En daarvoor is Rainer Adrion ongetwijfeld de juiste man. Hij heeft al vele jaren uitstekend werk verricht voor de Duitse voetbalbond.”

Het item van de min 21-jarigen was ook belangrijk bij uw contractverlenging. Wie beslist eigenlijk welke trainer daar het heft in handen neemt?

“Er is absoluut geen conflict met Mat-thias Sammer, als u dat zou insinueren. Alles is goed doorgesproken. Hij heeft de opdracht gekregen ook administratief alles in het oog te houden en de trainer te ondersteunen.”

Theo Zwanziger, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft bij uw contractverlenging toch ook duidelijk gemaakt dat de eindbeslissingen rond het U21-team, ook voor personeelszaken, bij u liggen…

“Dat klopt.”

door oliver hartmann – beelden: reporters

Natuurlijk past Ballack nog bij de nationale ploeg. Dat lijdt toch niet de minste twijfel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content