Van glitter en glamour houdt hij niet. Hooguit van wat show op het veld. Manuel Neuer heeft het keepen een nieuwe dimensie gegeven. De doelman van Bayern München en de Duitse nationale ploeg hoopt maandag in Zürich te worden uitgeroepen tot FIFA-Speler van het Jaar.

In augustus jongstleden moest hij in het referendum om de Europees Voetballer van het Jaar Cristiano Ronaldo laten voorgaan. Manuel Neuer strandde op de tweede plaats. Nu is hij samen met de Portugese aanvaller van Real Madrid en met Lionel Messi genomineerd voor de Gouden Bal. Die wordt volgende maandag, 12 januari, in Zürich uitgereikt.

Manuel Neuer weet dat doelmannen in dat soort referendums vaak het onderspit moeten delven. Ook al opereert hij eigenlijk als elfde veldspeler. Neuer verlaat vaak op een spectaculaire manier zijn doel om mee te voetballen. Zeker bij Bayern München laat hij zich betrekken in het opbouwspel, hij brengt met zuivere voorzetten een aanval op gang, aan techniek ontbreekt het hem niet. Door zijn manier van keepen laat hij zijn ploeg toe tot op de middellijn te verdedigen. De risico’s neemt hij erbij. Het is een onderdeel van zijn spel.

Manuel Neuer: “Ik ben vereerd dat ik voor de titel van Wereldvoetballer van het Jaar genomineerd ben. Voor een doelman blijft dat iets heel speciaals. Want er wordt natuurlijk meer gekeken naar doelpunten, doelkansen, dribbels en spectaculaire acties. Reddingen blijven minder hangen. Laat staan de manier waarop je aan het spel wil deelnemen.”

Moet je geen merk zijn als Cristiano Ronaldo om zo’n individuele titel te winnen?

“Dat geloof ik niet. Ik denk dat iedereen me intussen kent, uiteindelijk zijn we met Duitsland wereldkampioen geworden en heeft Bayern München zich meer dan ooit op de internationale voetbalkaart gezet. Ik zie me niet als vertegenwoordiger van een merk, behalve dan bij Adidas. Ik ben niet het type dat in een slip poseert, ik hou er niet van dat ze een rood tapijt voor mij uitrollen. Ik voel me beter op een grasmat, een trainingsveld waar ik elke dag probeer mezelf te verbeteren. Van wat show hou ik hooguit op een veld. Maar dan alleen als het nuttig is.”

Zal je straks in Zürich met spanning wachten op de uitslag van de Gouden Bal?

“Ik zal daar ontspannen naar toeleven. Het is een fantastisch evenement waar de beste voetballers ter wereld op afkomen. Ik ben blij dat ik daarbij hoor.”

Bondscoach Joachim Löw zegt dat je tijdens het WK het keepen een andere betekenis hebt gegeven. Betekent dit dat je deze uitspraak wil bevestigen?

“Ik probeer met een gecontroleerd risico te spelen. Het is zeker niet zo dat ik sindsdien nog meer als libero opereer. Maar ik merk wel dat er anders naar me gekeken wordt. Vroeger zeiden ze dat ik wel heel snel uit mijn doel kwam. Terwijl je nu wel eens hoort: waarom blijft hij staan? Ik streef ernaar heel serieus te spelen, uiteindelijk kan ik door overmoed in tal van situaties veel schade aanrichten. Daarom is het vooral belangrijk om rustig te blijven. En om naar je ploegmaats toe zekerheid uit te stralen. Ze moeten weten dat ik altijd aanspeelbaar ben.”

Heb je vandaag als doelman je grens bereikt?

“Dat weet ik niet. Ik probeer op alle aspecten van het keepersvak te trainen, ik wil details verbeteren en me zeker niet het hoofd op hol laten brengen. Ik werk precies op dezelfde manier als vroeger. Alleen op het uitlopen kan je niet trainen. Dat is een kwestie van anticipatie. Je moet het spel kunnen lezen en heel goed kijken hoe snel een speler op je afkomt. En hoe op dat moment de positie van je ploegmaats is.”

Experimenten

Na het WK gaat het minder goed met de nationale ploeg. In vier wedstrijden incasseerde je acht treffers.

“Het begon al slecht met die 2-4-nederlaag tegen Argentinië. Duitsland speelt nu met een nieuwe verdediging, het vraagt tijd om daar een geheel van te maken. Wij moeten ons spel terugvinden en met het oog op het EK in Frankrijk onze manier van voetballen veranderen. Belangrijke spelers zijn gestopt en we zitten met een paar geblesseerden. En er zijn een aantal fouten gemaakt. In de thuiswedstrijd tegen Ierland bijvoorbeeld, we hebben ons toen ingegraven, in plaats van gewoon verder te voetballen en de bal te laten circuleren.”

Manager Oliver Bierhoff zegt dat Duitsland tegen elke ploeg als een wereldkampioen moet voetballen.

“Dat is zo. Alleen wil iedereen natuurlijk de wereldkampioen kloppen. Dat maakte ik in mijn periode bij Schalke 04 ook mee: we wilden altijd winnen van Bayern München.”

Hoe moeilijk is het om in de verdediging tot automatismen te komen als Jérôme Boateng de enige constante factor is?

“Het is een geluk dat we Jérôme hebben. Hij is een van de beste centrale verdedigers ter wereld, misschien zelfs de beste. Het is belangrijk dat hij in iedere wedstrijd meedoet.”

Zal je in de aanloop naar het EK moeten leven met de experimenten die in de verdediging worden gedaan?

“De trainer moet de spelers oproepen die hij ter beschikking heeft. Eigenlijk is het de schuld van David Alaba dat wij geen goeie linksachter hebben. Toen Alaba jonger was zei ik hem dat hij de Duitse nationaliteit moest aanvragen. Ook onze cotrainer bij Bayern, Hermann Gerland, probeerde hem daarvan te overtuigen. Maar Alaba (een Oostenrijker, nvdr) luisterde niet.”

Korte wegen

Boateng zegt dat het in de nationale ploeg een stuk simpeler zou zijn als iedereen op dezelfde, gretige manier naar achteren zou lopen als bij Bayern. Gebeurt dat onvoldoende?

“We kiezen daar voor korte wegen om de bal zo snel mogelijk te heroveren. Dat moet binnen de drie, vier seconden gebeuren: sprinten om de ruimtes zo klein mogelijk te houden, zodat we de tegenstander meteen in de greep hebben. We zitten op dit moment in een overgangsfase, een aantal spelers zijn in Brazilië tot aan hun limiet gegaan. Vanaf maart kunnen we er met het vervolg van de EK-kwalificatiewedstrijden weer aan beginnen. We willen na het WK ook het EK winnen.”

Is het zo vanzelfsprekend dat Duitsland zich voor het EK zal kwalificeren?

“Daarvoor zijn de reglementen toch veranderd: dat wij ook als derde kunnen doorgaan. (lacht) Natuurlijk gaan we erbij zijn, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Wij hebben tot dusver punten verloren, maar schrik hebben we niet. We moeten gewoon weten op welke manier we tegen het EK willen voetballen. Daaraan dienen we te werken.”

DOOR KARLHEINZ WILD – BEELDEN: REUTERS

“Ik probeer met een gecontroleerd risico te spelen”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content