Lierse heeft al 34 spelers en daar blijft het niet bij.

Met de komst van de 24-jarige Noorse flankspeler Alexander Mathisen (van Ålesund, de club van ex-Lierseman Kjetil Rekdal) en de 32-jarige Zweedse centrale verdediger Marcus Andreasson (van het Noorse Molde, via ex-Liersespeler Axel Smeets) zit Lierse aan 34 kernspelers (waaronder 13 internationals of ex-internationals). Dat zijn er zes meer dan Germinal Beerschot, dat de op één na ruimste kern heeft. Maar er komen nog spelers, zegt CEO Neel De Ceulaer: “Drie titularissen zijn langdurig out: Gonzague Vandooren en Frédéric Frans achterin, Akwetey Mensah centraal, waar ook Benjamin Nicaise niet beschikbaar is. Er moet nog één centrale verdediger bij en afhankelijk van wat er met Nicaise gebeurt eventueel nog een centrale middenvelder.”

Met de twee nieuwkomers van vorige week zit Lierse dit seizoen aan 16 nieuwe spelers, evenveel als Standard na de komst van Jelle Van Damme.

Vindt De Ceulaer, die samen met eigenaar/voorzitter Maged Samy en technisch directeur Herman Helleputte het sportief beleid voert, dat hij bij het vergaren van die ruime kern fouten heeft begaan? “Natuurlijk. We zijn met zijn drieën in de fout gegaan. Het belangrijkste is dat we blijven overeenkomen. Je hebt andere clubs waar dat niet gebeurt. Men probeert ons nu tegen elkaar op te zetten, ik voel dat. Maar dat zal niet lukken.” Er zijn redenen waarom er zo veel spelers gehaald werden, zegt De Ceulaer: “De langdurige blessures achterin. Maar ook omdat de voorzitter een aantal jongens bij wijze van motivatie beloofde dat hun contract bij promotie verlengd zou worden.” Dat was bij vier spelers het geval, zegt technisch directeur Herman Helleputte, die toegeeft dat er misschien minder nieuwkomers waren gekomen als men niet plots zenuwachtig was geworden en als de technische staf niet was blijven aandringen op extra spelers. “Op een bepaald moment vonden wij dat alle spelers die men nodig had er waren. Dan is het aan de technische staf om daar een geheel van te maken.” Dat ex-trainer Aimé Anthuenis vorige week aanhaalde dat de kern 80 procent aanvallend ingestelde spelers had, vindt Herman Helleputte niet terecht: “Aimé zei: ‘Als we nog Nicaise kunnen halen, zitten we goed.’ Toen wij opmerkten dat Benjamin geen verdediger was, zei hij overtuigd dat hij van hem een uitstekende verdediger zou maken. Verder kon je niet voorspellen dat drie belangrijke verdedigende spelers voor langere tijd zouden uitvallen.” Helleputte durft toegeven dat Lierse Nicaise op het veld mist. “Ik hoop dat het gesprek tussen hem en de voorzitter ( die zaterdag terugkeerde uit Egypte, nvdr) er gauw komt, zodat we weten wat op die positie te doen.”

Van de spelers die dit seizoen einde contract zijn, beslist Tomasz Radzinski na Nieuwjaar of hij nog een seizoen doorgaat. Met de geblesseerde kapitein Frédéric Frans zijn de contractbesprekingen voor een nieuwe verbintenis aangevat. Van de anderen ( Mohamed ‘Dodo’ El Gabas, Garry De Graef, Jurgen Cavens, Kris De Wree, Timothy Dreesen, Julien Tournut, Vladan Kujovic, Matz Sels, Kevin Janssens) hoopt sportief directeur Herman Helleputte er na Nieuwjaar een aantal te zien vertrekken. “Misschien kunnen ze elders een langere verbintenis krijgen. Iemand als Timothy Dreesen staat niet afkerig tegenover een uitleenbeurt aan Turnhout. Zeggen dat iemand weg moet, doen we niet. We geven wel aan dat die niet vaak meer aan bod zal komen.”

door geert foutré

“Men probeert ons nu tegen elkaar op te zetten, maar dat zal niet lukken.”

Neel De Ceulaer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content