“Het enige wat Rune Lange nodig heeft, is een beetje tijd en wat vertrouwen”, aldus Tore Rismo, manager van Tromsö – club waar Lange Noors topschutter werd. “Vergeten we niet dat hij in Turkije een zeer povere ervaring had. Voor zijn ontwikkeling is ook al het lawaai rond hem niet goed geweest. Het begon al voor zijn uiteindelijke transfer naar Trabzonspor, zette zich ginder door en het ging ook zijn komst naar Brugge vooraf. Nog altijd is het niet afgelopen, want er loopt nog een rechtszaak. Al zal hij het waarschijnlijk niet toegeven, dat speelt allemaal in zijn hoofd. Juristen, managers… Rune heeft te veel adviseurs. Maar… zelfs als hij geld verliest, so what ? Hij moet niet op de maximalisatie van het economische aspect van zijn carrière focussen, maar op de sport zelf, op het voetbal, op de eerstvolgende training en wedstrijd. Ik kan me voorstellen dat er in België twijfels zijn, want als Rune niet in vorm is en zonder vertrouwen, lijkt hij geen Europese topspits, maar een beetje lomp.”

“Ik ben ervan overtuigd dat hij de capaciteiten bezit om het in België te maken”, zegt Rismo. “Rune heb ik gezien bij Fleya, toen hij zeventien was, bij Tromsdalen en 2,5 jaar bij ons in Tromsö. Ik zag hem scoren vanuit vele posities en op alle mogelijke manieren – behalve met zijn linker ( lacht). Ik kan me niet voorstellen dat hij opeens zijn doeltreffendheid verloren zou hebben. Een grote kwaliteit van Rune is dat hij in het hoofd snel is om een situatie te analyseren en de beste optie te kiezen. Als ik hem moet vergelijken met Ole-Martin Årst, dan zeg ik : Rune is niet zo scherp in het schieten als Ole-Martin, wiens volleyshot geweldig is, maar kan beter een bal vasthouden en is tactisch slimmer. Altijd al is hij een tijger in de zestien meter geweest : is op de juiste plaats en het eerst op de bal, met het hoofd of met zijn grote voeten. Een sluwe duivel is hij, niet alleen bij het scoren, maar ook bij het leveren van soms fantastische assists.”

“Doelpunten maken zàl hij, tenminste als de mensen rond hem goed functioneren”, merkt Rismo op. “Maar heeft Brugge niet met Gert Verheyen een zeer goeie op de rechterflank ? Als de ballen goed in de zestien meter komen, zal Rune er altijd zijn. Altijd. Ik zou er mijn geld op verwedden dat hij er 20 maakt. In voetbal heb je nooit sluitende garantie, er zijn voorbeelden genoeg van spelers die bij de ene club groot succes halen en bij de andere helemaal geen, maar ik kan me niet voorstellen dat Rune zal falen. Rune is Ronaldo niet, Tore André Flo niet en ook Solskjaer niet. Hij is niet de spektakelman die het op zijn eentje zal klaren, maar wel zeer efficiënt. Niet de elegantste lijkt hij wat onhandig, maar onthou één ding goed : er is een groot verschil tussen wat Rune lijkt te zijn en wat hij echt is.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content