RWDM hoopt dat Emilio Ferrera nog eens een mirakel uit zijn mouw schudt.

Hoe zou Patrick Thairet zich die vrijdagochtend gevoeld hebben, toen hij van uit zijn bureau aan het zwembad van Molenbeek naast het stadion om half tien zijn opvolger, Emilio Ferrera, zag binnenstappen ? Vrijdag om tien uur maakte de nieuwe trainer kennis met zijn spelersgroep, een half uur later observeerde hij zijn drieëntwintig veldspelers ( Kolotilko ontbrak) en drie keepers. Daar kwam ’s anderendaags nog een oude bekende bij, verdediger Jimmy Smet, ex-Beveren. Plus de nieuwe spits die deze week verwacht wordt.

Niet dat Ferrera zich zorgen moet maken om die ruime kern. Hij krijgt de bevoegdheid om te werken met wie hij wil, gaf manager Freddy Smets vrijdagochtend mee. Dat betekent dat Ferrera mag snoeien. Wie hij onvoldoende vindt, mag weg, naar de B-kern of een andere club, tijdelijk of definitief. Dan moet Smets ze maar verkopen of verhuren.

Als het aan Smets had gelegen, had monument Patrick Thairet nog een wedstrijd of twee mogen voortdoen. Maar hij kreeg niet het laatste woord. De beheerraad hakte de knoop door. Eén op 21 is onvoldoende, hoeveel excuses er ook kunnen ingeroepen worden. Op school ben je daar altijd mee gebuisd, aldus ex-leraar Smets die mee de groep samenstelde en zich daar ook mee schuldig bij voelt. Al hoopt hij dat sommigen die vooralsnog onzichtbaar bleven, gaan openbloeien.

Welke functie Thairet krijgt, werd de voorbije dagen besproken. Molenbeek kan het zich financieel niet permitteren om iemand die nog twee jaar onder contract ligt niets te laten doen.

Thairet heeft alvast zijn job om op terug te vallen. Die had hij ook toen hij trainer was, net als zijn intussen doorgestuurde assistent. Dat geen van beiden zich voltijds kon vrijmaken om de groep constant bezig te houden, zorgde voor problemen, gaf Smets toe. Anderzijds kwam die situatie RWDM aanvankelijk gunstig uit op financieel vlak : hoefde men geen voltijdse trainers te betalen. En wie weet of het zo ook niet lukte.

Niet, dus. Omdat het behoud moet, doet de club – beheerders Schoonjans en De Prins – nog eens een flinke inspanning. Ferrera krijgt er met Marc Wuyts – vorig jaar nog speler, tot vorige week beloftentrainer – een voltijds beschikbare assistent bij. Plus twee nieuwe spelers, waarvan de komst al gepland was. Daarmee zijn de inkomende transfers afgesloten. Ferrera wil niet de fout maken van KV Mechelen dat vorig jaar een heel jaar door inkocht en toch zakte. “Als men twee weken niet scoort, wil men een spits, krijgt men een paar doelpunten tegen, dan roept men om een bijkomende verdediger. Dat is niet nodig.”

Ferrera wéét wat te doen. “Mijn voordeel is dat ik de problematiek van een club in nood ken, ik weet wat zich dan in een kleedkamer afspeelt. Praatsessies bijvoorbeeld zijn niet altijd nodig in zo’n geval. Ploegen die daar staan, hebben vaak al véél gepraat, zonder dat het iets uit haalde.”

Voor RWDM was Ferrera – geboren Brusselaar én gezien zijn achtergrond perfect passend bij de multiculturele club – de enige kandidaat. Woensdag contacteerde de club hem, toen men hoorde dat ook La Louvière in hem geïnteresseerd was. Donderdag kreeg kreeg Thairet te horen dat een ander het van hem overnam.

Smets zelf was géén kandidaat, al werd hem twee weken geleden gevraagd de groep over te nemen. Hij weigerde. “Ik ben hier al eens trainer geweest. Als ik ooit nog trainer word, dan in het buitenland. Op mijn dertigste was ik even enthousiast als Emilio nu. Als je wat ouder wordt, slijt dat enthousiasme. Maar ik herken in Emilio veel van mezelf van tien jaar geleden.”

De nieuwe trainer verkoos het Molenbeekse avontuur boven twee jaar betaald niets doen. Het enige wat hem zorgen baart, is dat RWDM zo’n slechte start nam terwijl het nog maar één topper (Standard) ontmoette en vooral haalbare affiches afwerkte. En dat onderin in plaats van een verwacht breed concurrentieveld voor een degradatieplaats zich enkel nog La Louvière en Beveren bevinden. Die wél al een paar van de zwaarste tegenstanders te bekampen kregen en een relatief makkelijker programma afwerken vanaf nu. Toen hij twee jaar geleden Beveren overnam, had die ploeg drie punten uit elf wedstrijden. Als hij met RWDM twee punten uit de komende vier wedstrijden haalt, staat hij even ver als toen. Maar dat is niet zijn bedoeling.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content