Weer paars bloed

© BELGAIMAGE

Een onbekende was hij, overgekomen van een even onbekende Slowaakse club. En toch deed Moses Simon de competitie kantelen toen hij in januari 2015 bij KAA Gent arriveerde en zich ontpopte tot de ontbrekende schakel in de puzzel van Hein Vanhaezebrouck. Die plaatste de Nigeriaan links vooraan in zijn driemansvoorhoede, waar hij alle verdedigingen aan diggelen trapte. Eens de tegenstanders bekomen waren van de klappen, trok Simon soms drie verdedigers naar zich, die maar één taak hadden: zijn dribbels afstoppen. Op die manier maakte hij ruimte voor Sven Kums die ‘dank u’ zegde en scoorde, voor assists zorgde en naast de titel ook nog de Gouden Schoen won.

Vanhaezebrouck heeft een dribbelaar nodig om zijn idee van dominant voetbal efficiënt te maken. Anderlecht heeft lang gewacht om er hem één te bezorgen, zeker toen het Sofiane Hanni in januari liet vertrekken, en de vele blessures van Lazar Markovic hen in de eindsprint de titel kostte. Maar nu kan de trainer van paars-wit rekenen op Zakaria Bakkali.

In het nieuwe tactische kleedje waarmee de ploeg zich op de Freethiel presenteerde, een 4-3-2-1 waar Adrien Trebel hoog druk ging zetten, van dekking voorzien door Sven Kums en Jevhen Makarenko, mocht Bakkali zich voorin helemaal uitleven tussen de linies van de tegenstander, die uit mekaar getrokken werden door diepe spits Landry Dimata.

Vaak dartelde de nummer 99 van paars-wit op rechts, waar Anderlecht zich het gevaarlijkst toonde. Alexis Saelemaekers, Trebel en Dimata speelden er in een ruit met Bakkali om zo het verschil te maken in de zestien meter, waar tegenstander Yannick Ferrera een compact blok had opgesteld.

Het profiel van de ideale diepe spits in het plan van Vanhaezebrouck bezit Dimata niet. De jonge Rode Duivel heeft andere kwaliteiten: een goeie kapbeweging, hij is sterk in de combinatie over de grond maar durft ook de bal diep te vragen, om zo de vijandelijke verdedigingen te ontwrichten. Niet alleen scoorde hij zaterdag en zorgde hij voor een assist, hij etaleerde ook een aantal keer zijn technisch kunnen, met sprekend gemak. Kortom: zoals men dat van een Anderlechtspits verwacht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content