Als het de bedoeling is zo vaak mogelijk in het nieuws te zijn, dan gaat het uitstekend met Sint-Truiden. Sinds Roland Duchâtelet houdt het niet op. Creativiteit is dan ook ’s mans hoogste goed. Ooit wou hij met Vivant op de truitjes van een eersteklasser staan. Dat mag niet, politieke partijen op voetbalshirts, maar hij vond een oplossing in Antwerpen : Vivant(werpen)/(Viv)Antwerpen. Het is geen toeval dat hij vanuit het niets miljardair is geworden. Bij STVV wil hij de knowhow ontwikkelen voor de sanering van het Belgisch voetbal. Hij wil de club rendabel maken en veel minder afhankelijk van het sportieve resultaat. Ziedaar alweer een mooie uitdaging voor de heer Duchâtelet.

Na wekenlange speculaties en niet zonder spraakverwarring in de media werd nu eindelijk ook officieel bekendgemaakt dat Marc Wilmots manager-coach (naar Engels model) van STVV wordt. Een man van Staaien ! Iemand met uitstraling over taal- en landsgrenzen heen, naar pers, publiek en potentiële partners bovendien. Een geboren leider. Een werker, geen parttime golfer. Wel een deeltijds politicus, zoals Duchâtelet, maar de verwachtingen zijn dat hij straks, in september, stopt als MR-senator en dus na een jaar al uit de politiek stapt. Wilmots is een voetbaldier, met, zo beweren intimi, de ambitie om een grote trainerscarrière te maken die hem ook nog eens langs Schalke 04 moet leiden. Hij kende er tot nu toe zijn enige trainerservaring, vier maanden in het verlengde van zijn spelersloopbaan, maar dat werd geen succes. Op zijn persvoorstelling stelde Wilmots al een samenwerking tussen STVV en Schalke op sportief en commercieel vlak in het vooruitzicht.

Zijn staf kiest Marc Wilmots zelf. Die zal gevormd worden door Zoltan Kovac, momenteel trainer van de B-kern van La Louvière ; Mario Inaurato, fysiektrainer bij de jeugd van Standard en eerder ook al van de A-kern ; alsook zo goed als zeker door Vince Briganti, die in het bezit is van een Pro License-diploma. Wilmots had Jacky Mathijssen gevraagd om te blijven, maar die weigerde, omdat, aldus insiders, hij zelf veel te ambitieus is om Wilmots zijn Pro License-diploma te lenen. Wilmots kondigde al aan van boven tot onder structurele verbeteringen te zullen doorvoeren. Hoewel hij over een groter budget zal beschikken en van Rudi Assauer al de toezegging kreeg om uit de beloften van Schalke 04 te mogen putten, wordt het niet gemakkelijk om beter te doen dan zijn voorgangers. Met een vierde plaats, een bekerfinale en meer eigen jeugd in de ploeg dan waar ook is er de voorbije jaren in Sint-Truiden goed gewerkt op sportief vlak.

Wilmots tekende bij STVV een contract van onbepaalde duur en krijgt dus alle sportieve macht. Als we het goed begrijpen, zal Guy Mangelschots, die vorige week na het geforceerde vertrek van Jacky Mathijssen naar Sporting Charleroi samen met Jules Knaepen nog maar eens de leiding van de ploeg overnam, volgend seizoen als een soort stalknecht van Wilmots fungeren. Creatiéve stalknecht, gelukkig.

Het wordt voor Wilmots niet gemakkelijk om beter te doen dan zijn voorgangers.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content