Na 22 speeldagen zijn nog niet alle kaarten geschud. Toch konden we op basis van onze cijfers een aantal markante feiten achterhalen.

4 uitsluitingen

4 uitsluitingen kwamen op naam van de scheidsrechters Peter Vervecken, Joeri Van de Velde

en Sam Loeman, die respectievelijk negen, acht en zeven duels nodig hadden om de rode kaarten uit te delen.

7 penalty’s

7 penalty’s werden omgezet door OHL-topschutter Ibou Sawaneh. De Gambiaans-Duitse aanvaller, die was overgenomen van Bergen, had daar wel negen pogingen voor nodig. Standardmiddenvelder Ignacio ‘Nacho’ González haalde het maximum uit zijn vijf genomen strafschoppen.

8 doelpunten

8 doelpunten maakte Maxime Lestienne van Club Brugge. Hij mag zich de beste linkerflank van de Jupiler Pro League noemen. Jammer genoeg zal de Henegouwer door zijn enkelletsel twee maanden buiten strijd zijn.

70,27 procent

70,27 procent gelukte strafschoppen. Vooral Anderlecht toonde zich slecht in dit onderdeel. Dit cijfer zet aan tot nadenken, want in het seizoen 2011/12 werden nog gemakkelijk 87,27 procent van de penalty’s omgezet.

10 punten

10 punten veroverde Anderlecht als we een fictief minikampioenschap zouden organiseren tussen de ploegen van de G5 en de resultaten van de onderlinge confrontaties optellen. Club Brugge (8) en Standard (6) volgen voor RC Genk (5) en hekkensluiter AA Gent (4). Anderlecht is trouwens het enige team dat een positief doelsaldo (+11) telt.

18 vrijschoppen

18 vrijschoppen werden rechtstreeks binnengetrapt. Slechts twee specialisten slaagden erin om twee ballen netjes in doel te deponeren, namelijk Kortrijkverdediger Ervin Zukanovic – die na Nieuwjaar uitkomt voor AA Gent – en Lokerenmiddenvelder Ivan Leko.

29 spelers

29 spelers stelde Yannick Ferrera al op voor Charleroi in zijn zoektocht naar de ideale elf. Daartegenover staat Lierse, waar Chris Janssens en zijn opvolger Hany Ramzy een beroep deden op slechts 21 voetballers in hun competitieduels.

8 elfmeters.

Een nieuw record, want op de negentiende speeldag werden maar liefst zo veel penalty’s gefloten. In dat weekend werd er trouwens met 35 goals ook een nieuw doelpuntenrecord gevestigd.

44,4 procent:

zo veel Belgische spelers stonden er gemiddeld in het elftal van de zestien eersteklasseclubs. Cercle Brugge grijpt het meest terug naar landgenoten, met gemiddeld 7,41 Belgen op 11. Charleroi blijkt dan weer het meest exotisch samengesteld en biedt slechts plaats aan 2,82 Belgen. Op de derde speeldag was er een negatief dieptepunt, met geen enkele Belg aan de aftrap bij de Carolo’s.

9 doelpunten

9 doelpunten incasseerde Charleroi door afstandsschoten, ballen van buiten de zestien meter. En dat gebeurde ondanks de uitstekende reddingen en prestaties van de Franse spektakeldoelman Parfait Mandanda.

4.484 toeschouwers

4.484 toeschouwers is het laagste gemiddelde en werd opgetekend in het Charles Tondreaustadion van RAEC Bergen.

24.376 fans

24.376 fans is het hoogste gemiddelde: Club Brugge is bezig aan een revival en mag tevreden zijn dat het Blue Army volgt in het Jan Breydelstadion. Ze slagen er zelfs in om ruimschoots Standard voor te blijven, nochtans de afgelopen jaren de populairste eersteklasser qua toeschouwersaantallen.

0&5 gele kaarten.

KV Kortrijk, AA Gent en KV Mechelen slaagden er geen enkele keer in om een wedstrijd te beëindigen zonder bestraffing. Lokeren blijkt dan weer een sportieve tegenstander te zijn, want al vijf keer sloot het een duel af zonder gele verwittiging.

254 competitieduels

254 competitieduels zat hij ondertussen al op de trainersbank van de ploegen die hij sportief onder zijn hoede had. In 2005 was Francky Dury nog een nobele onbekende, toen hij promoveerde met SV Zulte Waregem, vandaag mag de West-Vlaming zich de meest ervaren coach op het hoogste niveau noemen.

64&32 gele kaarten.

Club Brugge toonde zich vooral een agressieve ploeg op het veld, want onder aanvoering van pitbull Jonathan Blondel zagen de West-Vlamingen iets te vaak de scheidsrechter geel geven. Cercle Brugge vervalt dan weer in het andere uiterste, want Hans Cornelis en co raken maar ternauwernood aan de helft.

DOOR CLAUDE HENROT EN FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content