Serie A lanceert slechts enkele jonge talenten.

In de Serie A was 2008 het jaar van de jonge talenten Marco Balotelli (18, Inter) en Alexandre Pato (19, Milan). Laatstgenoemde maakte niet alleen indruk met zijn manier van spelen, maar ook al met zijn statistieken.

Op 13 januari 2008 debuteerde de Braziliaan, toen net achttien jaar oud, met Milan in de Serie A. Afgelopen jaar maakte de spits in 35 wedstrijden (gespreid over twee seizoenen) vijftien goals. De laatste 60 jaar was geen enkele andere speler in zijn eerste seizoen eerste klasse zo succesvol. Slechts drie spelers deden ooit beter ( Silvio Piola in 1931, Felice Borel in 1933, Giuseppe Meazza in 1929). Eén iemand evenaarde Pato’s prestatie: Giampieri Boniperti in 1947.

Pato en Balotelli zijn uitzonderingen. In vergelijking met de andere Europese topcompetities heeft de Serie A niet bepaald een gunstige reputatie wat betreft het lanceren van jong talent. In de eerste zeventien wedstrijden van de Italiaanse competitie speelden amper 33 spelers die jonger waren dan 22. Dat is gemiddeld niet eens twee per club. Tijdens het seizoen 2007/08 was iedereen wild van Balotelli maar in totaal kwamen ‘slechts’ 71 spelers van 21 of jonger in actie, dertien minder dan het jaar daarvoor.

Bij de 33 jongeren zit Anthony Vanden Borre, een van (slechts) zeven verdedigers in die leeftijdscategorie, plus een paar smaakmakers. Fiorentina kocht dit jaar de 19-jarige Montenegrijnse spits Stevan Jovetic, Udinese de Chileense aanvaller Alexis Sánchez (20). De jongste speler in de Serie A is de Italiaanse middenvelder Stephan El Shaarawi van Genoa, met zijn zestien jaar en één maand oud.

De gemiddelde leeftijd van de twintig Serie A-clubs ligt hoger dan in de andere topcompetities. Udinese is met gemiddeld 25 jaar en twee maanden het jongste team, gevolgd door Reggina (26 maar en drie maanden). Milan is met 30 jaar en vijf maanden de oudste ploeg.

In het proces betreffende het Italiaanse makelaarskantoor Gea, een uitvloeisel van het corruptieproces Calciopoli dat op 20 januari start, krijgt hoofdverdachte Luciano Moggi, de voormalig sportief directeur van Juventus, één jaar en zes maanden gevangenisstraf, zijn zoon Alessandro één jaar en twee maanden. De openbare aanklager had respectievelijk zes en vijf jaar geëist. Vier andere beschuldigden, waaronder Davide Lippi, de zoon van de Italiaanse bondscoach Marcello, zijn vrijgesproken. De beschuldiging luidde: manipuleren van de transfermarkt door personen met veel invloed in het Italiaanse voetbal, en bedreigingen en intimidaties aan wie niet wilde meewerken.

Komend seizoen begint de competitie in de Serie A wegens het WK 2010 een week vroeger: de aftrap wordt gegeven op 23 augustus (dit seizoen was dat op 31 augustus).

Zondag maakte David Beckham zijn debuut met AC Milan. De Engelse middenvelder startte in de basis tegen AS Roma.

Bij het openen van de transfermarkt waren bij de Italiaanse eersteklassers samen 62 spelers transfervrij. Dat is het kleinste aantal van de vijf grote voetballanden, waar in totaal 488 voetballers hun contract zien aflopen. Slechts acht van de 62 zijn jonger dan 30. Bij die 62 zit een aantal bekende namen: Francesco Toldo, Julio Ricardo Cruz, Hernán Crespo, Olivier Dacourt, Luis Figo (Inter), Christian Panucci (AS Roma), Paolo Maldini (Milan), Christian Vieri (Atalanta), Pavel Nedved (Juventus) en Marco Di Vaio (Bologna). De meeste transfervrije spelers heeft Catania (acht), voor Bologna (zeven).

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content