Vanavond speelt Livorno tegen Maccabi Haifa voor een plaats in de UEFA Cup na Nieuwjaar. Voor een eerste Europese campagne in de clubgeschiedenis zou dat een ophefmakend resultaat zijn. Ook in de Serie A doet de ploeg het uitstekend met een vierde plaats. Maar in vervoering brengt dat de toeschouwers niet. Vorige week verliet voorzitter Aldo Spinelli zelfs woedend de tribune, kort voor affluiten, na de zege tegen Parma. Voor de thuismatch daagden naast de 5640 abonnees maar 1804 betalende toeschouwers op. Veel te weinig, vinden voorzitter, trainer en spelers, voor een kleine club die op weg is om de op één na beste prestatie ooit in de clubgeschiedenis te benaderen : in 1943 werd de club uit de Toscaanse havenstad Italiaans vicekampioen.

Zes jaar later zakte Livorno na zeven jaar Serie A voor meer dan vijftig jaar weg uit de hoogste klasse. De komst van Aldo Spinelli, zakenman uit Genua en voorheen twaalf jaar voorzitter van Genoa Calcio, in 1999 luidde de definitieve terugkeer in. In 2002 pas promoveerde Livorno uit de derde klasse. In 2004 vierde het na 55 jaar de terugkeer naar eerste.

Dat gebeurde onder meer dankzij de doelpunten van spits Christian Lucarelli, één van de overgeblevenen van toen én geboren en getogen in Livorno. In drie jaar Livorno scoorde de spits 72 competitiegoals. Begin dit seizoen leek het alsof Lucarelli (30) na een aanhoudend dispuut met Spinelli zou opstappen. Maar de spits, die net niet de definitieve WK-selectie haalde, bleef. Dit jaar kreeg hij voorin versterking van de Litouwer Tomas Danilevicius (28). Die voetbalde in het seizoen 2001/02 nog voor Beveren (12 goals in 29 matchen) en voorheen bij Club Brugge (7 matchen van 1996 tot medio 1998). Andere sterkhouders zijn keeper Marco Amelia en Samuel Kuffour, de Ghanese verdediger die jaren voor Bayern München uitkwam en vorig jaar bij AS Roma speelde.

Amelia, die aan een sterk seizoen een WK-selectie als derde doelman overhield, staat nu in de belangstelling om vanaf januari bij Milan de geblesseerde Dida te vervangen. Trainer bij Livorno is de 44-jarige Daniele Arrigoni, die vorig jaar als eersteklassetrainer debuteerde met Cagliari en dat goed deed. Ook Arrigoni is de voortdurende contestatie en het gebrek aan waardering beu. Sinds huidig bondscoach Roberto Donadoni vorig jaar na een conflict met Spinelli opstapte, was het niet meer rustig in de havenstad.

Rechtzetting : vorige week werd niet de trainer van Cagliari ontslagen, wel die van Ascoli : Attillio Tesser werd wel degelijk opgevolgd door Nedo Sonetti.

AlessandroBilly’ Costacurta is sinds vorige dinsdag de oudste speler ooit in een Champions Leaguewedstrijd. De verdediger van Milan was exact veertig jaar, zes maanden en 28 dagen oud. Het vorige record hoorde toe aan Dany Verlinden die op 9 december 2003 met Club Brugge tegen Ajax 40 jaar, drie maanden en 24 dagen oud was. Nog twee spelers van boven de veertig traden ooit aan in een CL-match : TasosMitropoulos van Olympiacos Piraeus en Donato van Deportivo La Coruña.

Na de wedstrijd tegen AEK Athene gaf veteraan Paolo Maldini (38) aan dat hij op dit moment niet denkt aan een contractverlenging, maar ervan uitgaat dat hij in mei volgend jaar stopt als voetballer.

Nog bij Milan blesseerde de Braziliaanse keeper Dida zich dinsdag in Athene. Met een scheur in de meniscus van de linkerknie is hij twee tot drie maanden uit. Tot de mercato van januari behelpt Milan zich met de Australiër Zeljco Kalac (33), die dinsdag inviel. Tweede doelman wordt de 37-jarige Valerio Fiori, die al drie jaar geen competitiematch meer speelde. Fiori kwam bij Milan in 1999 en trad voor het laatst aan op 24 mei 2003 tegen Piacenza.

Parma is geplaatst voor de volgende ronde in de UEFA Cup. Na winst tegen Heerenveen is het groepsleider. Livorno speelde niet, een experimenteel Palermo verloor in Turkije, bij Fenerbahçe. Het moet nu zijn laatste wedstrijd op 13 december winnen van Celta Vigo om door te gaan.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content