Wereldbekermanche in Iowa: meer dan zomaar een cyclocross

© BELGAIMAGE

In het Amerikaanse Iowa City vindt zaterdagnacht voor het eerst een wereldbekerwedstrijd veldrijden plaats. Opmerkelijk: alle opbrengsten gaan naar een goed doel.

Nadat in 2015 Las Vegas de primeur kreeg om de allereerste Amerikaanse Wereldbekermanche cyclocross te organiseren, staan er dit jaar twee WB-races over de plas op het programma: donderdagochtend (6.30 uur Belgische tijd) in de gokstad en zaterdagnacht (24 uur Belgische tijd) in Iowa City. Een goeie zaak voor de mondialisering van het ‘kleine’ veldrijden, al zijn de Belgische teams en crossers minder enthousiast. Vooral wegens de hoge verplaatsingskosten, met na de wedstrijd in Las Vegas nog een extra binnenlandse vlucht naar Iowa City, een stad van 72.000 inwoners in de gelijknamige staat Iowa, ten westen van Chicago. Katie Compton, tweevoudig eindwinnares van de WB, reageerde al schamper op de kritiek: ‘Zo ondervinden de Europeanen ook eens welke moeite wij, Amerikanen, ons moeten getroosten als wij in België of Nederland gaan crossen. Wij vliegen zelfs meerdere keren per jaar heen en terug.’

Aan enthousiasme bij de Amerikaanse organisatoren alvast geen gebrek, zeker niet bij John Meehan, een kinderchirurg die in december 2004 in Iowa City voor het eerst de Jingle Cross Rock op poten zette. Toen daagden amper een zestigtal toeschouwers op, maar nadien is de wedstrijd uitgegroeid tot een van de populairste veldritten in de VS, verreden onder kunstlicht in een typisch Amerikaanse sfeer met dj’s, orkestjes en vuurwerk.

Na twaalf jaar achtte Meehan zich klaar om de stap naar de Wereldbeker te wagen, vooral op financieel vlak een hele opgave. Zeven maanden zocht hij naar sponsors. Met succes, want hij sloeg, naast lokale geldschieters, onder meer Volkswagen en het Chinese kledingmerk Champion System aan de haak. Opvallend: hun dollars verdwijnen niet in de zak van de kinderchirurg, maar alle opbrengsten gaan, al sinds 2004, naar het kinderziekenhuis van de universiteit van Iowa – de organisatie is dan ook een vzw.

Nog een verschil met de meeste Europese WB-manches: de cross in Iowa is een driedaags event. Met wedstrijden voor amateurs en masters op vrijdag, op zaterdag initiaties voor kinderen, toertochten begeleid door ex-profrenners Jason McCartney en Christian Vande Velde plus de WB-manche voor dames en heren elite, en op zondag races voor verschillende leeftijdscategorieën, met als slot een ‘gewone’ C1-elitecross, een ‘herkansing’ voor de WB-wedstrijd – al is nog onduidelijk welke (Europese) profs daar zullen starten.

DOOR JONAS CRETEUR

De cross in Iowa is een driedaags event.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content