Wereldkampioen en ‘wereldverbeteraar’ Hamilton onder vuur in de F1

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Hij opende onlangs zijn eerste veganistische hamburgerrestaurant, maar ‘wereldverbeteraar’ Lewis Hamilton wordt niet door iedereen gesmaakt.

Lewis Hamilton pakte het voorbije weekend zijn zesde wereldtitel, maar in zijn land lag de 34-jarige Engelsman de voorbije weken onder vuur. Een hypocriet, klonk het: op zijn sociale media de klimaatverandering aanklagen, maar tegelijkertijd bakken geld verdienen in een weinig milieuvriendelijke sport en de wereld rondreizen. Ook zijn post op Instagram, waarin hij zei dat hij ‘alles wilde opgeven’ en zijn volgers aanspoorde om zijn plantaardig dieet te volgen, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Zelfs Fernando Alonso was hard voor zijn ex-rivaal. ‘Hoe kan je dat nu rijmen? 200 keer per jaar het vliegtuig nemen en dan zeggen dat je geen vlees mag eten.’

Hamilton voelde zich niet aangesproken. ‘Mijn ecologische voetafdruk is inderdaad groter dan die van iemand die leeft en werkt in dezelfde stad, maar dat betekent niet dat ik het recht niet heb om voor verandering te pleiten’, reageerde Hamilton, die in 2017 overschakelde op een veganistisch levenspatroon. Geen vis, vlees of zuivelproducten meer, al gaf de Brit toe dat hij het moeilijk had om burgers af te zweren. ‘Ik heb er lang over gedaan om een lekker alternatief voor de klassieke ham- of cheeseburger te vinden. Maar toen ik in Hong Kong was, ging er een nieuwe wereld open’, waarna de Engelsman de veganburgers naar Japan liet sturen. Koren op de molen van zij die vonden dat Hamiltons ecologische voetafdruk te groot was…

In september opende hij in Londen zijn eerste veganistisch hamburgerrestaurant – Neat Burger -, binnen het jaar wil hij wereldwijd nog eens 14 nieuwe vestigingen openen. ‘Het heeft lang geduurd voor ik tot het inzicht kwam dat het zo niet verder kon en dat ik mijn levensstijl moest aanpassen’, aldus nog Hamilton, die zijn privéjet verkocht, thuis en op kantoor alle plasticverpakkingen heeft afgezworen én met een elektrische wagen rondrijdt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content