Bayern München is (bijna) Duits kampioen.

Afgelopen weekend verkreeg de ploeg van Louis van Gaal quasi zekerheid over de 22e titel uit de clubgeschiedenis. Met dank aan jong talent Thomas Müller (20), die met drie treffers aan de basis lag van de 3-1-winst tegen VfL Bochum. Schalke 04 kan wel nog langszij komen, maar kan nooit meer tornen aan het doelsaldo (+39 tegenover +22). Een nieuwe opsteker voor Bayern München, nadat de Zuid-Duitsers vorige week voor het eerst sinds 2001 de CL-finale haalden (op 22 mei in Madrid tegen Inter), na een 0-3-zege bij het machteloze Lyon. De ploeg uit Beieren blijft trouwens in strijd voor de triple, want op 15 mei speelt het sterrenensemble in Berlijn om 20 uur ook nog eens de finale van de DFB-Pokal tegen Werder Bremen.

Franck Ribéry of Arjen Robben gelden als dé paradepaardjes van Bayern München, maar vooral de ontwikkeling van werkpaard Ivica Olic (30) verdient lof. De Kroatische international, die transfervrij overkwam van de Hamburger SV, was immers geen aankoop van Louis van Gaal. De spits moest het bij de competitiestart opnemen tegen gearriveerde – en vooral dure – aanvallers als Mario Gomez, Miroslav Klose en Luca Toni. Alhoewel een heldenrol aanvankelijk niet echt voor hem was weggelegd, blijkt het vooral een winstgevende deal achteraf. In 28 Bundesligaduels zit Olic aan tien treffers en zes assists.

Wat vooral frappeert, is dat de Kroaat altijd vooropgaat in de strijd, energie heeft voor tien en op iedere bal jaagt. Lijf en lijden gooit Olic in de duels, hij is het typevoorbeeld van de noeste werker die altijd in dienst van het collectief voetbalt. Sterallures zijn hem vreemd.

Met zijn drie goals tegen Lyon revancheerde Olic zich ook een beetje op vorig seizoen. Toen stond hij met HSV in de halve finale van de toenmalige UEFA Cup. Werder Bremen schoot echter zijn droom aan flarden, ondanks zijn twee treffers. Nog één doelpunt en Olic wordt samen met het Argentijnse dribbelwonder Lionel Messi (Barcelona) topschutter van het kampioenenbal. Een mooie uitdaging.

Christoph Metzelder (29), centrale verdediger op overschot bij Real Madrid, speelt vanaf volgend seizoen voor Schalke 04. De 47-voudige international tekende voor drie seizoenen en wil opnieuw international worden. Pittig detail: de fanclub van Metzelder, die van 2000 tot 2007 uitkwam voor Borussia Dortmund, werd omwille van extreem verraad meteen ontbonden. De Slovaakse international Erik Jendrisek (23), een aanvaller van Kaiserslautern, kreeg een deal voor dezelfde termijn.

Na 13 seizoenen degradeert Hertha BSC terug naar de tweede Bundesliga. Opvallend, als je weet dat de club uit Berlijn vorig seizoen als 4e eindigde en uitkwam in de Europa League.

Amper 52 uur voor het duel tegen Bayern München en na 185 dagen werd Heiko Herrlich (38) doorgestuurd bij VfL Bochum. Oud-international Dariusz Wosz (40), A-jeugdtrainer en ex-speler, nam eenmalig over.

De 5-1-nederlaag bij Hoffenheim werd HSV-coach Bruno Labbadia fataal. De oud-international, sinds 1 juli 2009 sportief eindverantwoordelijke, verloor zijn machtsstrijd met doelman FrankRost en had problemen met Van Nistelrooy en Zé Roberto. Hij werd (tijdelijk) opgevolgd door de Nederlandse techniektrainer Ricardo Moniz. Sinds de aanstelling van CEO Bernd Hoffmann (47) op 1 februari 2003 gaven de Noord-Duitsers 128,5 miljoen euro uit aan nieuwkomers, kregen zes trainers hun kans en werd er geen enkele titel behaald. Hij heeft nog een overeenkomst tot 2011. Linkerflankspeler Marcell Jansen, die eind maart zijn enkelbanden scheurde, hervatte de looptraining en hoopt nog op WK-deelname.

In de tweede Bundesliga promoveren Kaiserslautern en Sankt-Pauli direct. Het FC Augsburg van Jonas De Roeck speelt een promotie/degradatieduel tegen VfL Bochum, FC Nürnberg of Hannover 96.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content