Iljo Keisse moet weg bij Quick-Step.

Voor wie ze het veld moeten ruimen, werd er niet bij verteld. In ieder geval kregen diverse renners de voorbije dagen van Patrick Lefevere te horen dat er voor hen geen plaats meer is in de nieuwe fusieploeg Omega Pharma – Quick-Step. Iljo Keisse is een van de pechvogels. “Ik vernam het daags voor ik naar de Ronde van Peking vertrok”, vertelt de 28-jarige Gentenaar. “Omdat ik vorig jaar ook lang moest wachten op een contract, had ik toch nog hoop. Maar ik mag niet blijven. Net nu mijn schorsing bijna helemaal achter de rug is. Ergens wel dom.”

In China bood Keisse zelf al bij enkele ploegen zijn diensten aan. Vanaf maandag kan hij zich verder in de belangstelling fietsen. Dan begint in Amsterdam de eerste zesdaagse van het seizoen. “Het hangt ook van mijn volgende ploeg af hoeveel zesdaagsen ik deze winter zal rijden”, zegt de pistier. “Dit jaar doe ik zeker nog Grenoble, Zürich en Hannover. Maar vanaf Nieuwjaar kan mijn toekomstige werkgever mij van de piste houden met het oog op het wegseizoen. Al hoop ik dat ze me vrij laten in mijn programmakeuze en ik in totaal een achttal zesdaagsen kan rijden.”

Keisse laat er evenwel geen twijfel over bestaan: “Meer dan ooit staan de zesdaagsen voor mij in het teken van het wegseizoen”, weet hij. “Temeer omdat er in de zesdaagsen niet meer zo veel te verdienen valt en er tussen de verschillende wedstrijden voldoende recuperatietijd is.”

Dat kwam, zoals bekend, door Keisses vermeende dopingplasje in de Gentse zesdaagse van 2008. Pas op 6 augustus dit jaar liep zijn schorsing ten einde. Behalve dan in België, waar hij nog tot 27 januari niet koersgerechtigd is. Het wordt volgende maand dus een zesdaagse in het Gentse Kuipke zonder de publiekslieveling. “Tenzij de rechter in Brussel op 26 oktober oordeelt dat ik onterecht gestraft ben”, laat de titelverdediger de deur alsnog op een kier.

“Ben ik er straks in Gent niet bij, dan maak ik van iedere andere zesdaagse een doel op zich”, verklaart Keisse. “Als ik één zesdaagse win, is mijn winter goed. Al ga ik toch voor twee of drie zeges. Wel heb ik de indruk dat ze mij zo weinig mogelijk aan Robert Bartko koppelen om het deelnemersveld evenwichtig te houden. Hij is voor nagenoeg iedereen een droompartner om mee te rijden.” In Amsterdam vormt Keisse een tandem met Niki Terpstra, in Grenoble met Morgan Kneisky.

“Ik wil niet te zelfverzekerd overkomen”, vervolgt Keisse. “Maar ik maak me weinig zorgen over mijn vorm. Doordat ik amper mocht koersen op de weg, kon ik me vroeger en specifieker voorbereiden op de zesdaagsen. Hoe moeilijk het ook was de jongste jaren, toch trainde en leefde ik het grootste deel van de tijd als een prof. Daar heeft Quick-Step ook een grote rol in gespeeld. Ze namen me telkens mee op trainingskamp zodat ik altijd bezig bleef. Daar ben ik Lefevere dankbaar voor.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content