Wesley Sonck wordt uit de wedstrijdkern gehouden en Lierse wint voor het eerst. Toeval?

Heeft Lierse een probleem Wesley Sonck? Nee, zegt Herman Helleputte, tot december samen met Ruud Kaiser sportief directeur. “De trainer heeft alleen beslist dat hij voortaan de laatste twee trainingen met de wedstrijdkern van 18 afwerkt in plaats van met 25. Wesley verzorgt zich goed, alleen lukt het blijkbaar niet op dit moment, maar dat is niet alleen zijn schuld. Het heeft ook met de aanvoer te maken.”

Dertien maanden geleden verkoos Wesley Sonck Lierse boven het buitenland en andere Belgische aanbiedingen (Lokeren en Germinal Beerschot) “om familiale redenen en om in beeld te blijven voor de nationale ploeg”. Een paar dagen voor Sonck tekende, noemden sportief verantwoordelijken hem nog “geen spek voor onze bek”, maar toen Helleputte met toenmalig CEO Neel De Ceulaer in Noorwegen zat om er de transfer van Peter Kovacs af te ronden, belde eigenaar Maged Samy hem op om Soncks telefoonnummer te vragen. Toen De Ceulaer en Helleputte terug waren in België, was Sonck een speler van Lierse. Helleputte: “Als Maged iets wil, gebeurt dat ook. Maged werd van alle kanten bestookt om Sonck te nemen. Als hij vindt dat we dat konden betalen, mag hij dat doen, als de hoofdtrainer ( toen Aimé Anthuenis, nvdr) dat ook ziet zitten.”

Sonck arriveerde op het Lisp als een spits die gemiddeld één goal per twee wedstrijden maakte, maar bij Lierse maakte hij tot nu maar 6 goals in 27 wedstrijden (allemaal vorig seizoen). Dit seizoen kwam hij vier keer aan de aftrap en is hij met 354 speelminuten niet bij de twaalf spelers die het meest in actie kwamen. Met hem haalde Lierse drie op vijftien, zonder hem zes op vijftien.

Het verschil tussen zijn komst en vandaag ligt ook in de veranderde tactische aanpak, vindt Helleputte. “Wesley past niet zo goed in een 4-3-3. Hij komt beter tot zijn recht in een 4-4-2.” Maar noch Sollied noch Chris Janssens hanteert een 4-4-2. Helleputte: “Toen Sonck werd aangetrokken, was iedereen – op de topclubs na – jaloers. Vandaag kan je niet zeggen dat hij gebracht heeft wat van hem verwacht werd. Voorlopig is dit geen goed huwelijk.”

Wat moet Sonck zelf wel meer doen? Trainer Chris Janssens: “Wesley heeft altijd bij grote ploegen gespeeld waar hij als spits uitstekend bediend werd. Dat is bij Lierse iets minder, dat moet hij kunnen accepteren. Ik vind ook dat hij op het veld te veel bezig is met anderen en te weinig met zijn eigen spel.”

In de Gazet van Antwerpen stond dat Wesley slecht ligt bij spelers en technische staf. Is hij een moeilijke jongen? CEO Jesse De Preter: “Wesley is geen gemakkelijke jongen, maar dat ben ik ook niet. Radzinski was dat ook niet.”

Helleputte: “Hij zegt snel wat op zijn lever ligt. Soms moet hij misschien eens tot tien, of zelfs tot vijftig, tellen eer hij iets zegt.”

Is het voor een club die wil besparen geen probleem als een van de duurdere jongens niet gebruikt wordt? Dat Sonck om en bij de 500.000 euro per jaar zou verdienen, wil De Preter bevestigen noch ontkennen: “Hij heeft wel het zwaarste contract van de kern, en als je duurste speler zijn niveau niet haalt, is dat jammer.” De komende zes weken wil De Preter met alle spelers die einde contract zijn praten. “Ofwel sluit Wesley een nieuw contract af aan sterk verminderde voorwaarden, ofwel vertrekt hij tijdens de winterstop als hij liever een andere uitdaging zoekt.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Sonck is op het veld te veel bezig met anderen en te weinig met zijn eigen spel.” Chris Janssens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content