De club uit Londen investeerde zwaar in de ploeg met het oog op een verhuis naar een nieuw stadion volgend seizoen.

Op West Ham United valt dit seizoen echt geen peil te trekken. Geplaatst op basis van een uitstekend disciplinair verleden voor de Europa League, maar uitgeschakeld in de derde voorronde door het Roemeense Astra Giurgiu. Vervolgens in de competitie gaan winnen bij Arsenal (0-2), Liverpool (0-3) én Manchester City (1-2), maar thuis verloren van Bournemouth (3-4) en Leicester City (1-2)! Vorig jaar braaf, nu al een pak rode kaarten en we zijn pas eind september. Vorig jaar amper scorend en vrij saai zelfs, nu in de eerste zes competitiewedstrijden evenveel goals als vorig seizoen in vijftien matchen.

De verklaring: een nieuwe coach en een smak nieuwe spelers. De nieuwe trainer is Slaven Bilic, de expressieve Kroaat. Ex-speler van de club, opvolger van Sam Allardyce, de voorbije vier jaar aan de slag in Upton Park. Wat saai, wat voorspelbaar. Onder Bilic is dat weg. De lof voor Bilic is dat zijn counterspel ideaal is voor het bezoek aan grote ploegen. Thuis lukt dat minder. De kritiek aan zijn adres is tweeërlei: hij zet zijn enthousiasme iets te hard over op de ploeg, vandaar de kaarten. En: bij Besiktas was het niks in beslissende wedstrijden. Van de acht stadsderby’s in Istanbul tegen Fenerbahçe en Galatasaray wist hij er niet één te winnen. Vier keer zag één van zijn spelers rood. Daar was het verwijt ook dat hij te behoedzaam speelde, met West Ham, na zes speeldagen de best scorende ploeg, vliegen de ballen binnen. Blikvanger is alvast de van Marseille overgenomen schaduwspits Dimitri Payet (28). Gehaald voor 15 miljoen en al direct een ster.

Door die zeges draaien ze voorlopig mee aan de kop van het klassement. Niet verrassend na een zomer waarin zwaar werd geïnvesteerd (ruim 55 miljoen euro), waardoor het jaarverlies zo’n 20 miljoen euro zal bedragen. Reden: de eigenaars David Gold en David Sullivan willen klaar zijn met een sterk team bij de verhuis naar een nieuw onderkomen begin volgend seizoen. West Ham gaat dan in het stadion van de Olympische Spelen voetballen en zal daar een huurprijs voor betalen. Dat levert overigens achter de schermen dezer dagen veel gedoe op, want actiegroepen willen dat alle financiële details rond die verhuis openbaar worden. Het stadion is immers gebouwd met gemeenschapsgeld. Boris Johnson, de burgemeester van Londen, wil de deal doordrukken: ‘Er zijn heel wat olympische stadions in de wereld waar de mot in zit en die niet meer echt gebruikt worden. Kijk naar Athene of Beijing. Wij hebben niks te verbergen, we hebben een goede huurovereenkomst met West Ham.’

Maar door de investeringen (en lonen) zit West Ham nu aan zijn door de Premier League toegelaten plafond. Wil de club in januari transfereren, dan moet er eerst worden verkocht.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content