Omdat België in de fairplaylijst van de UEFA bovenaan staat, is het mogelijk dat ons land daarom een derde ploeg naar de UEFA-beker mag afvaardigen. Die eer zal dan de fairste ploeg uit de eerste klasse te beurt vallen, maar wie dat is, wordt pas na de competitie bekendgemaakt. Na de winterstop stond Anderlecht bovenaan, gevolgd door Beveren en Westerlo. Omdat Anderlecht zo al Europees voetbal zal spelen, maakt behalve Beveren ook Westerlo nog altijd kans straks Europees voetbal te halen. Wie denkt dat zulks niet lucratief is en ze daar in het Kuipje bijgevolg niet op zitten te wachten, heeft het mis. “We zijn zover nog niet”, zegt Herman Wijnants, “maar het zou ons blazoen wel wat oppoetsen, want we speelden niet bepaald een goede tweede ronde. Na de 9 op 45 wou ik iedereen daarom toch eens tot de orde roepen.”

Dat Herman Helleputte met Beveren en GBA in verband werd gebracht, betekent niet, zegt Herman Wijnants, dat de club uit is op een trainerswissel. “Het is nu niet het moment om over de trainer te praten. Wij respecteren contracten. Trouwens Jan Ceulemans haalde hier ook eens amper 15 punten in een eerste ronde.”

Bezig is de Westerlomanager er nog niet mee geweest, maar, herinnert hij zich uit de Intertoto, de financiële vergoeding van 50 à 60.000 euro die Westerlo daar destijds voor kreeg, dekten de kosten. “Je kan een chartervlucht inleggen voor de supporters en aan onze verplaatsing naar Tsjechië hielden we zelfs nog geld over.”

Dat geld zou nu een meegenomen extraatje zijn bij het aantrekken van een spits. Zeven nieuwe spelers heeft de Kempense club sinds de voorbije week al onder contract : jeugdspelers Toon Vervoort, YvesDewinter en Giovanni Convalle tekenden een profcontract. Daarnaast trok Westerlo ook al Wils (Lierse), Dirar (Diegem), Neve (Beveren), Corstjens (Genk) en Scheelen (KVSK United) aan. Janssens, Owoeri en Kolar zullen na het seizoen de club verlaten. Gezocht wordt ondertussen – zeker nu De Wilde (knieschijf) en Utaka (schouder) onzeker zijn – nog naar een speler met scorend vermogen. Niet eenvoudig. “We zijn in Tsjechië, Griekenland en Kroatië gaan kijken, maar dat leverde niks op. Er is een ander elan bezig”, merkt Wijnants op. “Twee, drie jaar geleden kon je voor 80.000 euro nog pakweg Tsjechen, Roemenen of Joegoslaven vinden met voldoende technisch vermogen, maar nu is dat bijna het dubbele en kunnen ze ginder meer verdienen dan bij ons. Dus zijn ze niet geïnteresseerd naar België te komen.”

Op termijn moet daarom nog meer eigen jeugd een kans krijgen. Vanaf volgend seizoen, zegt Wijnants, moeten er door de profliga maar eens maatregelen getroffen worden om jeugdspelers te beschermen. “Nu zit er een van 17 jaar al acht seizoenen bij ons, maar Willem II komt die halen. Dus moet er van een bescherming werk worden gemaakt. Het moet nu gebeuren. Wie niet voldoet kan dan nog altijd naar lagere afdelingen gaan, maar heeft ondertussen wel een goede opleiding gekregen.”

Woensdagavond praatten een aantal Vlaamse ploegen onder andere daarover bij Bert Anciaux.

l

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content