De Spaanse klassieker bij uitstek draaide uit op een maat voor niets.

Het duel tussen de aartsvijanden uit Madrid en Barcelona wordt, ongeacht de plaats die de ploegen in de rangschikking bekleden, elk jaar opnieuw omschreven als de wedstrijd van de eeuw. Ook vorig weekend ging het op basis van de huidige klassering eigenlijk slechts om een confrontatie tussen twee middenmoters.

Toch zat Nou Camp afgeladen vol. Meer zelfs, het immense stadion zou ook probleemloos zijn volgelopen als er drie keer zoveel toeschouwers binnen konden. Maar de voetballiefhebbers die er niet bij konden zijn, moeten daar dit keer geen greintje spijt van hebben. Eigenlijk was er niets te zien : geen doelpunten, kansen en briljante acties. Spelers en trainers konden de verzachtende omstandigheid inroepen dat ze over bijzonder weinig tijd beschikten om de partij voor te bereiden. De meeste internationals hadden drie dagen voor de Spaanse titanenstrijd immers allemaal interlandverplichtingen.

Spanje speelde met Raúl en Carles Puyol tegen Bulgarije en de Nederlandse kolonie van Barcelona ( Patrick Kluivert, Philip Cocu, Frank deBoer en Michael Reiziger) ging Duitsland op eigen terrein verslaan. Voor de Zuid-Amerikanen was de midweekopdracht nog een stuk vermoeiender, want de Argentijnen Javier Saviola en Roberto Bonano speelden in Japan, terwijl RobertoCarlos en Ronaldo naar Zuid-Korea reisden. Bovendien moesten nogal wat toppers de wedstrijd missen als gevolg van een blessure. FernandoHierro is nog niet hersteld van de verzwikking die hij opliep tegen Genk, ZinedineZidane kampt met rugproblemen en Ronaldo, die nochtans de verplaatsing naar Catalonië meemaakte, keerde na een koortsaanval al voor de wedstrijd snel terug naar Madrid.

Omdat er tussen de lijnen toch niets te zien was, zorgden de toeschouwers dan maar zelf voor spektakel, maar dat was van erg bedenkelijk allooi. De Catalaanse supporters, die ook vorig jaar al LuisFigo op een oorverdovend fluitconcert trakteerden, deden er nu nog een schepje bovenop. Telkens als hij zich dicht bij de hoekschopvlag bevond kreeg de Portugees alle mogelijke voorwerpen naar het hoofd gegooid,. Het ging daarbij niet alleen om plastic flessen met water, maar bijvoorbeeld ook om een whiskyfles in glas. Door een en ander moest de wedstrijd zelfs gedurende een tiental minuten worden onderbroken. Het is ondertussen trouwens al van 1983 geleden dat Real Madrid in een competitiewedstrijd nog eens kon winnen op het veld van Barcelona. (DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content