Ruim twee jaar geleden veranderde White Star Woluwe zijn naam in White Star Bruxelles. Wat later verhuisde de club naar Molenbeek. Sindsdien zijn de berichten somber: financiële perikelen, kelderende toeschouwersaantallen, trammelant rond sterke man John Bico en een vete met RWDM erbovenop. Wij ging poolshoogte nemen.

Zondagmiddag 11 oktober. De zon heeft kant gekozen in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. Ze laat Tribune 1 in een warme gloed baden. Die tribune is door White Star opgegeven, verwaarloosd, afgesloten. Ze wordt nu geclaimd door RWDM, dat voortaan ook in het Machtensstadion mag spelen. Daarover dadelijk meer.

Over Tribune 2, langs de andere kant van het veld, ligt een kille schaduw. Twintig minuten voor de aftrap is ook die tribune nog bijna leeg. Vorig seizoen lokte White Star gemiddeld 427 toeschouwers naar het stadion. Het bengelde daarmee helemaal onderaan, nog ruim onder Zaventem (735) en Tubize (672). Misschien niet verwonderlijk voor een ploeg die werd gedeporteerd uit Sint-Lambrechts-Woluwe, aan de andere kant van de hoofdstad. Het was een manoeuvre van John Bico, de manager/coach/sportdirecteur van White Star (naargelang het hem uitkomt schrapt hij wat niet past). De club was in 2013 ei zo na failliet, werd gered met geld uit Dubai en moest door een naamswijziging tot WS Bruxelles meer uitstraling krijgen. In die tactiek paste ook een verhuis naar het prestigieuze Machtensstadion. Bico wilde WS Bruxelles zo snel mogelijk in eerste klasse zien. Daar is het nog héél ver vanaf.

EEUWIGE LIEFDE

In een benedenvak, onder de ramen van de loges, troepen jeugdspelers samen. ‘We willen die vandaag zo veel mogelijk samen zetten’, legt een steward uit. ‘Het is een test.’ Een aanzienlijk deel van die jeugd is afkomstig van FC Brussels, dat in juni 2014 in vereffening ging en tot dan in het Machtensstadion speelde. Halverwege vorig seizoen toonde White Star zich bereid om die jeugdspelers op te nemen. De strategie achter het sfeervak voor de jeugd dat vandaag wordt uitgetest, is duidelijk. Eric Cantona zei ooit: ‘Je kunt van vrouw veranderen, van politieke partij en zelfs van godsdienst, maar niet van voetbalclub.’ Zodra de liefde voor een club is opgevat, blijft die voor eeuwig. En dus maakt White Star haast, want er is een andere club die steeds nadrukkelijker hengelt naar de liefde van de Molenbeekse jeugd: RWDM.

EBBENHOUTEN POWER

Een kwartier voor de aftrap komt er plots leven in het stadion wanneer in een bovenvak de bezoekende supporters van KSK Heist arriveren met een grote trom. Wanneer wat later de muziek wordt aangezet, begint men stilaan de indruk te krijgen dat hier over luttele ogenblikken écht een voetbalmatch gaat beginnen. Een match in tweede klasse zelfs, u weet wel: die reeks waarin op hetzelfde ogenblik Lommel-Antwerp 4000 man lokt.

We zijn getuige van een grappig voorval: een man die eenzaam op een stoeltje zit, te midden van drie zogoed als lege rijen, wordt door twee andere mannen verjaagd. Abonneehouders. Ze eisen hun zitje op, al zijn er massa’s andere vrij. Alhoewel, vlak voor de aftrap begint er beneden toch redelijk wat volk binnen te stromen. Het jeugdvak zit vol zwarte trainings met een logo van White Star. Slechts een enkeling draagt een oranje sjaal.

Bico heeft vandaag het petje van trainer opgezet en staat wijdbeens en imposant voor de dug-out van White Star. Hij ziet zijn ploeg na nog geen tien minuten op voorsprong komen wanneer de gehavende verdediging van Heist opengaat gelijk de Rode Zee voor Mozes. Goed is het voetbal evenwel niet. WSB teert voornamelijk op ebbenhouten power en lengte. Het zal dit seizoen nog krabben worden om met dit voetbal de top acht te halen, die recht geeft op een plaats in reeks 1B volgend seizoen. Op het halfuur komt Heist zelfs langszij, maar niet veel later wordt het 2-1 en pakt Bart Webers, de aanvoerder van de bezoekers, een vederlichte tweede gele kaart. De omstandigheden zitten mee voor WSB, maar op de supportersbanken komt de ambiance niet los. Het is nog steeds de trom van de bezoekende fans die hol door het stadion galmt. Op slag van rust maakt Moussa Traoré zijn tweede van de middag. 3-1, boeken toe. Gelukkig zet de stadionomroeper een feestelijk deuntje op om het applaus kracht bij te zetten.

Een babbel met enkele WSB-fans tijdens de rust leert ons dat het toeschouwersaantal van vandaag redelijk is. Meer is er nagenoeg nooit, veel minder ook niet. De jeugdspelers zijn altijd op post, zeggen ze.

De vraag is: blijft dat zo? White Star voelt de hete adem van vierdeklasser RWDM in de nek. Die club werd dit jaar opgericht door sympathisanten van het oude RWDM (stamnummer 47) en kocht het stamnummer van Standaard Wetteren (5479), waardoor ze ineens in Bevordering kon aantreden. De charismatische Dany Ost is er trainer en de fans van weleer dragen het nieuwe RWDM een warm hart toe. De verankering van RWDM in Molenbeek is veel groter dan die van WSB en dus vroeg RWDM aan de gemeente de toelating om ook in het Machtensstadion te voetballen. WSB ging dwarsliggen, want het was de concurrent liever kwijt dan rijk. Na veel gepalaver, geruzie, politiek gekonkel en een juridisch verdict – we vatten het nu héél bondig samen – kreeg RWDM de toestemming om het veld te bespelen en Tribune 1 te gebruiken. Komende zaterdag mag RWDM er voor het eerst aantreden. Maar WSB blijft moeilijk doen: toen vrijwilligers van RWDM enkele weken geleden de verwaarloosde Tribune 1 aan een hoognodige poetsbeurt wilden onderwerpen, bleek rond de spijlen van de poort een nieuw slot te hangen en stonden de muren vol met schuttingtaal.

VOORTBESTAAN BEDREIGD

Ondertussen is de tweede helft van start gegaan en meteen ligt de 4-1 in het mandje. Eventjes komt er sfeer in de benedenvakken. Enkele jeugdspelers, die de baard nog niet in de keel hebben, heffen een hoogstemmig ‘Aux armes!’ aan. Het lijkt wel of ze tijdens de pauze instructies meegekregen hebben. Ergens zijn ook enkele Afrikaanse drums opgediept die de zware trom en het sporadische gezang uit het Heistse vak wat tegengewicht bieden.

Waar gaat het met dit White Star naartoe? Zoals nog andere clubs in tweede klasse zet het (ook financieel) alles op alles om de top acht te halen. De toekomst van de club hangt daarvan af, aldus Bico. Mogelijk zelfs het voortbestaan. White Star lijkt op een supernova, een ster die nog even hevig straalt voor ze finaal implodeert.

De straling is er in de tweede helft snel af. Terwijl de overkant nog steeds in zonlicht baadt, kruipt de eerste herfstkou over Tribune 2. Met een riante voorsprong en tegen tien onmachtige tegenstanders verzuimt WSB om voor spektakel te zorgen en de score uit te diepen. Enkele schaarse kansen worden hopeloos verprutst. Niet bepaald klantenbinding, al kijkt het jonge grut vooral naar het scorebord. Nog even gaan de kinderkelen wijd open wanneer linksachter Jérémy Huyghebaert met een wilde trap de bal bijna over het dak van het stadion jaagt. Een spoetnik op zoek naar een supernova.

DOOR PETER MANGELSCHOTS – FOTO’S BELGAIMAGE – JAMES ARTHUR GEKIERE

‘Bico wil WS Bruxelles zo snel mogelijk in eerste klasse zien. Daar is het nog héél ver vanaf.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content