Op 27 augustus wordt in Monaco de Europees Voetballer van het Jaar gekozen. Bij de tien voetballers die na de eerste stemronde werden genomineerd hoort ook Eden Hazard.

Het is langzamerhand een traditie: eind augustus daalt de internationale voetbalwereld in Monaco neer. Aan de boorden van de Middellandse Zee wordt er dan in het Grimaldi Forum geloot voor de Champions League en de Europa League en schudden bobo’s mekaar amicaal de hand.

In Monaco ook wordt op 27 augustus de Europees Voetballer van het Jaar gekozen. Dit referendum werd in 1956 in het leven geroepen door het Franse weekblad France Football, in 2011 nam de UEFA de organisatie in handen en dit in samenwerking met ESM, de European Sports Media, dat tal van internationale bladen groepeert en waarvan Sport/Voetbalmagazine lid is. Sindsdien bestaat de jury uit 54 journalisten uit de 54 bij de UEFA aangesloten landen, voor België brengt Sport/Voetbalmagazine een stem uit. De verkiezing gebeurt in twee rondes. De eerste is inmiddels achter de rug, daaruit zijn tien spelers weerhouden. Later wordt die lijst teruggeschroefd tot drie voetballers waaruit dan in Monaco de Europees Voetballer van het Jaar wordt gekozen.

Juventus domineert

Vorig jaar won Cristiano Ronaldo deze trofee. Hij ging Arjen Robben en Manuel Neuer van Bayern München vooraf. Van de Duitse club is nu geen enkele speler geselecteerd, de verhoudingen zijn verschoven. Opmerkelijk op de shortlist is de aanwezigheid van vijf spelers van Juventus (zie kader), al zijn Andrea Pirlo (New York City FC) en Carlos Tévez (Boca Juniors) intussen vertrokken. Daarnaast is er het magische aanvalstrio van Barcelona en verder naast Cristiano Ronaldo ook nog Eden Hazard.In totaal is er door de 54 journalisten op 35 spelers gestemd en daar was ook nog een tweede Belg bij: Kevin De Bruyne eindigde op de zeventiende plaats.

In tegenstelling tot andere jaren is er nu een duidelijke favoriet: er moet al veel verkeerd verlopen indien Lionel Messi straks naast deze titel zou grijpen. De Argentijn won de trofee eerder al twee keer, in 2009 en 2011. Messi was vorig seizoen de superster van het superieure Barcelona. Nadat hij de WK-kater doorspoelde, groeide hij uit tot een echte teamspeler. Het tastte zijn productie niet aan: in de Spaanse competitie maakte Messi 43 doelpunten in 38 matchen, in de Champions League kwam hij aan tien treffers in dertien duels. De flitsen zijn al evenzeer gebleven als de subtiliteit in de acties en de creativiteit in het spel. Zo leidde de intussen 28-jarige Messi met zwier Barcelona naar de tweede treble in de geschiedenis.

Vrouwen

Samen met dit referendum organiseren de UEFA en ESM ook voor de vrouwen de verkiezing van beste Europese Voetbalster van het Jaar, een initiatief van Michel Platini. In de eerste ronde zijn het de trainers van de acht kwartfinalisten van de Champions League die hun stem uitbrengen, samen met de acht bondscoaches van de Europese ploegen die deelnamen aan het WK. Uit de twaalf genomineerde speelsters kiezen later 18 journalisten (waaronder ook Sport/Voetbalmagazine ) de laureate.

Vorig seizoen kreeg Nadine Kessler, de middenvelder van VfL Wolfsburg, deze onderscheiding. Haar club had zowel de titel, de beker als de Champions League gewonnen. Kessler is er nu niet meer bij. Wel Nadine Angerer, de doelvrouw die de trofee in 2013 won en intussen voor het Amerikaanse Portland uitkomt. Met zes geselecteerde speelsters blijft Duitsland hier domineren. Drie van hen komen uit voor de club die vorig seizoen de Champions League won: 1. FFC Frankfurt. Eigenlijk zijn het er in totaal vier, maar de Spaanse spits Verónica Boquete stapte intussen over naar Bayern München.

DOOR JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content