De 23-jarige Senegalese aanvaller is de verrassende topschutter van de Ligue 1.

Met acht doelpunten in evenveel Ligue 1-duels (gesprokkeld in 604 speelminuten) staat een zekere Boulaye Dia aan kop van het Frans topschuttersklassement, voor goalgetters als Kylian Mbappé (PSG, 7) en Wissam Ben Yedder (AS Monaco)- Burak Yilmaz (Lille OSC, beiden 6). Bij onze zuiderburen vragen analisten zich nog altijd af waar Stade de Reims vandaag in de rangschikking zou staan, mochten ze afgelopen zomer afscheid hebben genomen van de toen overbodige aanvaller. Dia werd geboren in Frankrijk, maar debuteerde vorige maand voor Senegal, het land van zijn ouders. Na vorig seizoen kreeg hij bij Stade Reims nog een onvoldoende. Hij maakte wel 7 goals in 24 wedstrijden, maar kreeg toch het verwijt een te beperkte offensieve impact te hebben.

De pocketspits van 1,80 meter toont nu aan waarom hij in april 2019 een contractverlenging verdiende tot 2022. De ploegmaat van Thomas Foket, Wout Faes en Thibault De Smet is sinds begin dit seizoen immers bijzonder doeltreffend. Dia was al beslissend tegen AS Monaco (2-2), Stade Rennes (2-2), Montpellier (4-0) en Lens (4-4). Met een totaal van 18 doelpunten in de Ligue 1 is Dia nu de beste afwerker in de clubgeschiedenis. Die spectaculaire cijfers leverden begin oktober nog de interesse van Brighton op, maar Stade Reims wilde enkel praten over een definitieve overname vanaf 10 miljoen euro.

Plots koestert de champagneclub, momenteel zestiende in de stand, Dia, die voor de nodige zuurstof zorgt. ‘Boulaye benut uitstekend de ruimte’, weet coach David Guion. ‘Zijn rendement is van essentieel belang voor Reims om verder op te klimmen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content