Wat denken de oudgedienden Dante Brogno, Didier Beugnies en Daniël Mathy over het seizoen van Charleroi, veroordeeld tot vijf duels tegen Eupen met als inzet de degradatie?

Charleroi heeft play-off 3 dan toch niet kunnen ontlopen, ondanks een bewogen week, waarin het eerst voor de rechtbank bekwam dat het de match tegen Cercle alsnog mocht spelen, vervolgens coach Csaba László de laan uitstuurde en daarna in Westerlo tot vlak voor tijd de redding binnen handbereik leek te hebben. Tot Wouter Corstjens de Carolo’s alsnog definitief veroordeelde tot play-off 3. Didier Beugnies, Dante Brogno en Daniël Mathy, oudgedienden bij Charleroi, keken het met lede ogen aan.

Didier Beugnies: “De vraag die je bij het late trainersontslag moet stellen is: was László wel de juiste man op de juiste plaats? Hij sprak geen Frans, kende de competitie niet en bleek in januari de getransfereerde spelers evenmin te kennen. Ze hebben hem lang de hand boven het hoofd gehouden, blijkbaar vonden ze dus van wel. Waarom hem dan net nu ontslaan, nu zijn resultaten de laatste tijd verbeterden?”

Dante Brogno: “Het ideale was geweest dat ze in december veranderden van trainer, de nieuwe man de kern lieten evalueren en vervolgens transfers lieten doen.”

Daniël Mathy: “Ach jongens, Mourinho of Balog of nog een ander, het maakt niet uit. Het belangrijkste is dat Charleroi zich redt en het zijn de spelers die dat moeten doen. Het is nu alsof een nieuw kampioenschap start. Zo moeten ze het bekijken. De spelers kunnen zich onsterfelijk maken, het kunnen goden worden. O, wat zou ik graag de komende vijf wedstrijden hebben willen spelen.”

Beugnies: “Oorlog wordt het daarin, dat is een feit. Straks ook met de tweedeklassers, die ze niet kennen. Zijn de spelers daartoe bereid? Roeselare had vorig jaar twee maanden om zich daarop voor te bereiden en ze bestonden niet.”

Brogno: “De keuze van de nieuwe trainer lijkt mij cruciaal. Het moet een man van de discipline worden. Als Glen De Boeck zegt dat hij zijn carrière niet wil beschadigen, heb ik al voorbehoud. Soms moet je een risico durven nemen. Ik vraag me ook af of ze met Jacky Mathijssen wel voldoende geduld hadden? Was de kern waarmee hij moest werken wel voldoende gestoffeerd, zaten daar niet te veel jongeren in?”

Beugnies: “Twaalf nieuwkomers tijdens de wintermercato, dat is toch een teken dat Mathijssen niet in dezelfde omstandigheden werkte als László nadien.”

Mathy: “Eigenlijk heeft de ploeg me niet ontgoocheld. De laatste vier, vijf maanden werden ze door niemand meer weggespeeld. Dit Charleroi verdient in eerste te blijven, het is een ploeg met traditie, met een voorzitter die ballen aan zijn lijf heeft. Stel dat deze ploeg degradeert, dan wordt het hele middenveld direct weggekocht.”

Brogno: “Er was sinds januari alvast meer strijdlust. Maar ik zag geen collectief, het waren eilandjes. Gelukkig heeft de voorzitter nooit opgegeven. Een president zonder strijdlust had die affaire met Cercle zo gelaten.”

Mathy: ” Abbas Bayat heeft zich altijd een man met ambitie getoond.”

Beugnies: “Hij moest wel, of het was recht richting tweede klasse. Sinds de start van het seizoen vraag ik me wel af wie de goals moet maken. Na Nieuwjaar heeft Biton dat wat opgelost, maar ze hadden zich na de verkoop van Théréau direct die vraag moeten stellen.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

“Als De Boeck zegt dat hij zijn carrière niet wil beschadigen, heb ik al voorbehoud.” Dante Brogno

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content