Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Op wie valt de keuze voor een plaats voorin bij de Rode Duivels: op Jelle Vossen, Tom De Sutter of Michy Batshuayi? Centraal Timmy Simons of Radja Nainggolan? En in doel Colin Coosemans, Matz Sels, Logan Bailly of Silvio Proto?

Bondscoach Marc Wilmots heeft de meeste namen voor zijn WK-selectie al in het hoofd, maar na de blessures van Christian Benteke en Koen Casteels moeten er nog een paar knopen doorgehakt worden.

Welke criteria wegen straks het zwaarst door bij de bondscoach? In februari verklaarde die nog dat de actuele kern het goed doet. “Ik houd rekening met de kwaliteit van de spelers, hun mentaliteit en wat ze ons kunnen bijbrengen.”

Het relationele aspect

Het dilemma van de definitieve selectie net voor de afreis naar een groot toernooi is Robert Waseige niet onbekend. Hij was de laatste bondscoach van de Rode Duivels die dat mee heeft gemaakt, net voor de afreis naar het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. “Al had ik toen niet zo’n brede keuze als de huidige bondscoach, vooral niet qua puur talent”, zegt hij daarover. “Maar het is wel zo dat ik goed nadacht over de kwaliteiten van kandidaat-internationals op vlak van het relationele aspect: zouden ze zich gemakkelijk integreren in de bestaande selectie? Vooral voor de nummers 22 en 23 gold dat criterium. Ook veelzijdigheid was een belangrijk criterium. Hoe meer de kern vorm krijgt, hoe meer je geneigd bent de ontbrekende schakels in te vullen met polyvalente spelers.”

Uiteindelijk, zegt Waseige, tellen niet dé factoren talent of integratie. Of de huidige bondscoach voor Vossen dan wel Batshuayi kiest, heeft met andere zaken te maken. “Dat Vossen de groep al kent, kan een rol spelen. Batshuayi is een groter talent, maar dat primeert niet voor een selectieheer. Wat primeert, is het rendement. En rendement hangt af van nog andere parameters dan alleen talent.”

Derde doelman

Frankie Vercauteren,vandaag trainer bij KV Mechelen, was voorheen zelf bondscoach en assistent van René Vandereycken.Wat vindt hij? “Voor mij is talent belangrijk. Zonder talent raak je niet ver op een WK. Maar je moet ook rekening houden met de onderlinge verstandhouding en soms wat talent aan de kant schuiven om een betere groepsgeest te bekomen. Het is aan Marc Wilmots om zijn prioriteiten te leggen.”

Aan talent geen gebrek bij de huidige generatie, maar qua resultaten moet die nog bewijzen dat ze even goed is als de lichting die in 1986 de halve finale bereikte. Toch liepen de spanningen in de groep toen zo hoog op dat René Vandereycken naar huis gestuurd werd. Frankie Vercauteren maakte toen ook deel uit van de selectie. “In de grond had René geen ongelijk, maar ongelukkig voor hem ging het daarna beter zonder hem. Maar het is niet altijd slecht voor de groepssfeer dat iemand zijn ongenoegen uit.”

Als meest ondankbare plaats in een WK-selectie geldt die van de derde doelman, die amper in beeld komt, tenzij de eerste twee keepers geblesseerd raken. Zo telt Philippe Vande Walle dertig selecties terwijl hij maar acht keer effectief aantrad met de Rode Duivels. “Als keeperstrainer zou ik de voorkeur geven aan een ervaren doelman van wie je weet wat hij kan en van wie je weet dat hij tevreden is met die plaats. Als er iets gebeurt, moet hij klaar staan. Talent en ervaring zijn op die plek voor mij de belangrijkste criteria. Als je een onervaren derde doelman neemt, weet je niet hoe hij op die omstandigheden gaat reageren.”

Olympische Spelen 2008

Voor het komende WK hebben heel wat Rode Duivels al ervaring in een internationaal toernooi opgedaan op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Jean-François Rémy was toen net als nu adjunct-trainer van de Beloften die toen in China aantraden. “Het eerste criterium is de competitiviteit: kan de speler op dat hoogste niveau mee? Daarna houd je rekening met de groepsgeest, de onderlinge relaties, voorgaande prestaties, de complementariteit, de juiste mix van ervaring en jeugd… Wat in Peking de doorslag gaf voor een goed toernooi, waren de goeie resultaten. Daardoor waren de spelers tevreden dat ze samen waren en dat ze een gemeenschappelijk doel konden nastreven. Die groep kon ook goed voor zichzelf zorgen.”

Iets meer dan een jaar geleden moest Rémy Batshuayi uit de selectie zetten omdat die de gedragsregels had overtreden. Kan dat incident vandaag de jonge spits van Standard zijn selectie kosten? “Ik denk niet dat dat gaat doorwegen bij de keuze van Marc Wilmots. Ik heb zelf ook kinderen die ik soms moet straffen omdat ze zich niet aan de afspraken hielden. Dat betekent niet dat ik hen niet graag zie. Zodra je de bladzijde omgedraaid hebt, is dat voorbij. Ik blijf me erover verbazen dat men die vraagt nu nog stelt.”

Uiteindelijk, zo zijn de ondervraagden het er allemaal over eens, hangt de waarde van alle hogergenoemde criteria bij de eindselectie af van het oordeel van één man: Marc Wilmots.

DOOR OLIVIER EGGERMONT

“Wat voor een bondscoach primeert, is het rendement. En rendement hangt af van nog andere parameters dan alleen talent.” Robert Waseige

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content