Met de halve finales Maaseik – Menen en Roeselare – Lennik start zaterdag in Roeselare de Final Four van de Belgische beker. De vier kapiteins blikken vooruit.

Iván Contreras (Knack Roeselare)

“Tegen Lennik willen we alvast revanche nemen voor de verloren wedstrijd in de competitie. We volleybalden toen onvoldoende geconcentreerd, dat mag ons deze keer niet gebeuren. We onderschatten de tegenstander helemaal niet, maar we zijn het aan onze stand verplicht om de finale te bereiken. Lukt dat, dan treffen we zondag allicht eeuwige rivaal Maaseik. De Limburgers beginnen aan elke wedstrijd in België als favoriet. Maar wij werken al enkele weken toe naar de beker en kunnen dus misschien voor de verrassing zorgen. De aanmoedigingen van onze supporters kunnen ons daarbij helpen. Volleybal is ook een mentaal spelletje. Op dat vlak moet ik toegeven dat Maaseik een licht voordeel heeft, omdat het dit seizoen telkens van ons wist te winnen.

“Zo’n Final Four lijkt me best een interessante formule voor de Belgische beker. Beter dan een finale op één dag ? Goh, vraag me dat zondag nog eens. Als we winnen, zal ik ‘ja’ zeggen, maar anders… ( lacht).”

Vital Heynen (Noliko Maaseik)

“Voor het seizoen stelde Maaseik zich als doel : Europees doorstoten tot de kwartfinales en de titel én de beker pakken. Maaseik moet altijd winnen, hé. Al het hele seizoen laten we zien dat we over een goed team beschikken. Het komt er nu op aan dat ook in deze cruciale fase te doen. Op neutraal terrein zou ik ons de grootste kansen toedichten, terwijl een eventuele strijd met Roeselare nu wat evenwichtiger kan worden. Maar veel maakt het niet uit, want in de Champions League toonden we al aan dat we ook moeilijke verplaatsingen tot een goed einde kunnen brengen. Eén miljoen oude Belgische frank neertellen om de Final Four te organiseren vind ik bovendien veel geld. Dan gaan we liever op verplaatsing winnen.

“Net als aan de titel hangt aan bekerwinst een Champions-Leagueticket vast. Hoe sneller we dat bemachtigen, hoe beter, want het zou extrasportief heel wat druk wegnemen bij de club.

“Al sinds ik voor het eerst een bekerfinale speelde, in 1986, was dat een event waar de club en de supporters weken naar toeleefden. Die grote dag wordt nu een weekend, maar er heerst onzekerheid wie de échte finale zal spelen. Ik ben met andere woorden geen voorstander van een Final Four.”

Tim Joosen (Pepe Jeans Lennik)

“Wij behaalden met Lennik onze doelstelling : we zitten in de Final Four. Het kostte weliswaar veel moeite, want zowel in de eerste ronde tegen Humbeek als in de achtste finale tegen Zorgvliet Antwerpen moesten we een tiebreak toestaan. Maar nu we dat parcours tot een goed einde brachten, kunnen we zonder druk naar Roeselare. Alles wat er nog bijkomt, is een surplus.

“Roeselare begint als favoriet aan de halve finale, maar – het klinkt als een enorm cliché – op voorhand ben je nooit verloren. We bewezen op de laatste speeldag van de reguliere competitie dat we Roeselare kunnen verslaan. Akkoord, de omstandigheden zijn totaal anders : ditmaal spelen zij thuis en zullen zij kunnen rekenen op de steun van het publiek. Toch verwacht ik niet dat ze de beker zullen winnen. Maaseik lijkt mij te sterk.

“Het systeem van een Final Four vind ik tof : terwijl er vroeger slechts twee ploegen konden genieten van de speciale sfeer van een finale, zijn dat er nu vier.”

Kris Tanghe (Par-Ky Menen)

“We zijn realistisch : we zullen een superdag moeten kennen en Maaseik een slechte om ons te plaatsen voor de finale. Dat neemt niet weg dat we ons voor de vele fans die ons komen steunen een waardige halvefinalist willen tonen. Bij die mensen leeft de Final Four al enkele weken, voor de spelersgroep geldt dat minder, omdat we eerst nog de kwartfinales van de play-offs moesten afwerken.

“Op zich vind ik een Final Four wel een goed opzet. Maar ik stel me wel wat vragen bij die kleine finale. Wat is het nut daarvan ? Want wie zal er zich kunnen opladen voor een duel zonder echte inzet. Het enige wat telt, is uiteindelijk de finale halen. Ik vrees ook dat er heel weinig volk naar die wedstrijd om de derde plaats zal komen kijken, een wedstrijd die bovendien om 11 uur op zondagvoormiddag wordt gespeeld.”

door Roel Van den broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content