Het leek al in kannen en kruiken, maar was het niet. Manu Ferrera keert niet terug naar Anderlecht, al woonde hij voor hen al wel een toernooi in Italië bij. “Daar viel Daniël Renders bijna achterover toen hij mij zag”, aldus Ferrera. “Jaloezie, hé, met name van Renders en Vercauteren. Ondanks alles had ik de steun van Philippe Collin, maar op het laatst heeft hij bakzeil moeten halen.” Collin is beheerder op Anderlecht, en de neef van Roger Van den Stock. Zijn schoonzoon is Jacques Lichtenstein, de manager van Emilio en Manu Ferrera. Bekend is dat de broers en Vercauteren als water en vuur tot elkaar zijn. “En Renders loopt aan het handje van Vercauteren.”

Nog maar pas was Manu Ferrera afgeserveerd, of daar ging de telefoon bij Wim De Coninck. Michel Verschueren aan de lijn. Of hij scout voor Anderlecht wilde worden ? Slik. In 1999, toen hij Anderlecht na drie jaar als derde keeper verliet, was hem al eens een functie in de technische staf beloofd. Van die belofte kwam uiteindelijk niets in huis, zodat De Coninck naar Aalst trok als hulptrainer, er later trainer werd, en in die functie vorige maand werd ontslagen door Antwerp. “Het telefoontje duurde vijf minuten”, aldus de 42-jarige Gentenaar. “Ik kreeg bedenktijd, want ik zit nog met een heleboel vragen, over bevoegdheden, verplichtingen en zo. Het gaat ook om een engagement op langere termijn, zei Verschueren, niet om over zes maanden weer trainer te worden.”

Niet alleen een opvolger voor de overleden Jean Dockx, ook een linksachter is wat Anderlecht zoekt. Want Oyen, Ilic en Nicolay zijn voor de rest van het seizoen out en Deschacht is nog (te) jong, heet het. Verder een nummer tien, voor als Stoica en/of Baseggio straks zouden verdwijnen. Keert daarom volgende zomer Pär Zetterberg (31) terug ? “Er is nog niets gebeurd”, zegt de Zweed, die nog tot midden 2003 onder contract ligt in Athene. “Ik vang veel op vanuit België, maar het knelpunt blijft wat Olympiakos nog voor mij zal vragen. Dat hebben ze mij nog niet gezegd.”

“Ik ben niet vergeten dat hij hier in zijn laatste seizoen veertien goals maakte,” zegt trainer Aimé Anthuenis, “niet naar de bal terugzakte en 33 wedstrijden speelde. De Zetterberg van twee jaar geleden moet je met open armen ontvangen. Waar hij nu staat, is een andere zaak. Dit is een transfer die je op veel vlakken moet bekijken : sportief, medisch, financieel en qua leeftijd van de speler.” Bekend is dat er twijfels bestaan over Zetterbergs knieën. In anderhalf seizoen speelde hij ook maar weinig wedstrijden voor Olympiakos.

door Bruno Govers en Peter T’Kint,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content