Door de bom die de FBI onder het Amerikaanse voetbal legde en alle verhalen over smeergeld en fiscale fraude, zou je haast de acteurs en het spel vergeten. Welaan, dan. Morgen/donderdag is het zover. Dan begint in Chili de Copa América, het Zuid-Amerikaanse landenkampioenschap. Nu ja, Zuid-Amerikaans… Ze zijn er maar met zijn tienen en dus wat weinig, zodat er altijd gasten zijn. Voor deze versie werden Jamaica en Mexico uitgenodigd. Voor de Mexicanen altijd een beetje lastig, want in juli is er ook de Gold Cup in eigen regio. Dus reizen ze naar Chili met een veredeld B-elftal. Geen Chicharito of GiovaniDos Santos, wel good oldRafael Márquez (36).

Wie zijn de favorieten? Daarvoor kijkt iedereen naar het WK van een jaar geleden. Argentinië speelde er de finale, Brazilië de halve, Colombia kwart. Uruguay, titelverdediger op deze Copa, moet het doen zonder Luis Suárez. Nog steeds geschorst voor zijn nationale ploeg door het bijtincident met Giorgio Chiellini op het WK. Uruguay begint dus met bescheiden ambities in een groep met Argentinië, Paraguay en Jamaica.

Vier jaar geleden stelden ze in eigen land teleur, Argentinië heeft wat goed te maken. Nieuwe trainer: Tata Martino in plaats van Alejandro Sabella. De Martino die met Paraguay successen haalde, maar er bij Barça weinig van bakte. LionelMessi won nog geen WK, maar ook nog geen Copa América, de finale van 2007 verloor hij met 3-0 van Brazilië. Argentinië is er au grand complet, met ook Carlos Tévez, de verloren zoon die Brazilië miste. De verdediging is niet snel, maar staat als een huis, met NicolásOtamendi, PabloZabaleta, MartinDemichelis – die er een sterk seizoen op heeft zitten bij Manchester City – Ezequiel Garay, MarcosRojo… En ook Lucas Biglia.

Ook Brazilië, dat FelipeScolari verving door Dunga, heeft na de Duitse rammeling wat goed te maken. Geen Marcelo daar, ook geen Oscar, beiden out met blessures. Wel Robinho, en nog een paar jonge namen uit het eigen kampioenschap, dat gewoon doorloopt tijdens deze landencompetitie. Neymar leidt het team.

Outsiders voor de finale op 4 juli zijn Chili en Colombia. Die laatste ploeg wordt geleid door Radamel Falcao, die een jaar geleden met een knieletsel het WK miste. Ook daar is iedereen present: CarlosBacca, James Rodríguez, Juan Cuadrado, DavidOspina,… JoséPekerman, die na een sterk WK even op weg leek om Argentijns bondscoach te worden, bleef en nam ook Darwin Andrade, de linksachter van Standard, in zijn selectie op.

In Chili, dat enorme veiligheidsmaatregelen nam om de eigen gewelddadige hincha te beletten de boel te verstoren, behielden ze ook het vertrouwen in bondscoach Jorge Sampaoli. Chili is sterk – met ClaudioBravo, Alexis Sánchez, ArturoVidal, JorgeValdivia – en ervaren. Een rustige groepsfase, met Ecuador, Mexico en Bolivia, moet het team vertrouwen geven.

De Copa América wordt om de vier jaar georganiseerd. Alleen: volgend jaar is er alweer eentje, in de VS! Een speciale editie, om het eeuwfeest te vieren. Daar viel geld mee te rapen, vandaar. Slimme marketeers bij de Conmebol. Dat de spelers dan drie zomers op rij moesten shotten, was bijzaak. De volgende ‘normale’ editie vindt weer plaats in 2019. In Brazilië.

DOOR PETER T’KINT

Messi won nog geen Copa América, de finale van 2007 verloor hij met 3-0 van Brazilië.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content