Wie wordt de eerste ‘virtuele’ wereldkampioen wielrennen?

© GF
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Volgende woensdag, 9 december, vindt het allereerste UCI Cycling Esports World Championships op het onlineplatform Zwift plaats.

‘Samen met de UCI zullen we geschiedenis schrijven’, verklaarde Eric Min, CEO van Zwift bij de voorstelling van het WK. eRacing is de laatste jaren dan ook heel populair geworden bij fietsers wereldwijd. Een boom die extra aangezwengeld werd door de coronalockdown van afgelopen voorjaar, toen veel amateurs, maar ook profs zich alleen indoor op de rollen konden uitleven.

Voor de eliterenners werden toen ook alternatieve wedstrijden georganiseerd, om de pijn van de afgelaste klassiekers en rondes enigszins te verzachten. Weliswaar op verschillende onlineplatformen: de Ronde van Vlaanderen op het Spaanse Bkool, de Ronde van Zwitserland op het Tsjechische ROUVY, de mini-Tour de France op Zwift.

Met die laatste Amerikaanse firma, de marktleider in de virtuele fietswereld, sloot de UCI een partnership, voor de organisatie van het eerste WK. Met een virtuele regenboogtrui als beloning, want de winnaar mag een jaar lang in de Watopiawereld van Zwift dat shirt aantrekken – weliswaar met regenboogstrepen die onderbroken worden door een blokjesmotief.

Toppers aan de start

Bij de vrouwen staat volgende woensdag een rits toppers aan de virtuele start met onder meer Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Kirsten Wild, die in andere wielerdisciplines al vele wereldtitels verzamelden. De Nederlandse dames krijgen concurrentie van de Deense Annika Langvad, die in het mountainbiken al meerdere gouden WK-medailles veroverde. Van Belgische kant is Mieke Docx de enige Belgische deelneemster.

Dat een van de profrenners wereldkampioen wordt, is geen garantie; het virtuele fietsen is een specialiteit op zich.

Bij de heren is het deelnemersveld ook niet mis, met WorldTourrenners als Esteban Chaves, Tom Pidcock, Edvald Boasson Hagen, Lawson Craddock, Daryl Impey, Ryan Gibbons, Jack Haig, Rigoberto Uran en Alberto Bettiol, plus ook Victor Campenaerts en Harm Vanhoucke. Samen met veldrijder Eli Iserbyt, die zijn crossprogramma even onderbreekt, en drievoudig Belgisch mountainbikekampioen Jens Schuermans zijn zij de bekendste Belgische vertegenwoordigers.

Allereerste helling

Zowel de mannen als de vrouwen moeten de vijftig kilometer lange Watopia Figure Eight Reverse-route afleggen. Goed voor 483 hoogtemeters en met finish op de KOM, een helling van 900 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent – nota bene de allereerste helling die werd ‘gebouwd’ in Zwift. Dat een van de profrenners (m/v) wereldkampioen wordt, is echter geen garantie, want het virtuele fietsen is een specialiteit op zich. Experten daarin zijn Lionel Vujason, Ollie Jones en Cecilia Hansen.

Om te grote variabelen tussen de tijden en wattages tussen verschillende indoorfietsen te vermijden en zo een level playing field te creëren, zullen alle deelnemers de NEO 2T Smart Trainers van Garmin-Tacx aan huis geleverd krijgen: een standaardplatform om ook mogelijke fraude te voorkomen.

Zwift zal vanaf 1 december de wielerfans warm maken door elke dag een podcast te lanceren met bekende namen als Chris Hoy, Mark Cavendish, Anna van der Breggen, Annika Langvad en Mathieu van der Poel.

In aanloop naar het WK lanceert eRacingTV in samenwerking met de Nederlandse en Belgische wielerbond, Wahoo, Zwift en Cyclinglab, ook de grootste virtuele wielercompetitie van de Benelux: de Beneliga. In deze competitie zullen de beste Nederlandse en Belgische eRacing-teams het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden worden van 3 december tot en met 18 februari 2021 elke donderdag om 19 uur live uitgezonden op Youtube, Facebook en via de website van eRacingTV. Ook het WK op Zwift zal te zien zijn op de sociale mediakanalen van de UCI.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content