Mogelijk nog meer dan de spelersgroep is het Kortrijkse bestuur erop gebrand om straks te bewijzen dat vorig seizoen geen lucky shot was. Bij KVK beslist één iemand alleen, wordt er vaak gefluisterd. ‘Onzin,’ zo reageert het bestuur, ‘de macht is hier gespreid.’

Vergeet alstublieft niet waar wij negen jaar geleden nog stonden!” Voorzitter Joseph Allijns en bestuursleden Jean-Marc De Grijse en Luc Demeyere, naar eigen zeggen “de drie sterke mannen van KV Kortrijk”, blikken trots terug op de weg die ze met de club hebben afgelegd. “In 2001 leek het over and out voor ‘de veekaa’, failliet en begraven. Nog geen tien jaar later zijn we volledig terug én eindigen we als vierde in de reguliere competitie. Dan denk ik niet dat we slecht bezig zijn”, zegt voorzitter Allijns.

En toch, ondanks het droomseizoen onder succescoach Georges Leekens, bleef KV Kortrijk de voorbije maanden niet gespaard van de nodige commotie: er was getouwtrek rond de jeugdwerking, uit de hand gelopen gebekvecht met de stad over subsidies en ook de samenstelling van de raad van bestuur werd nog maar eens grondig herschikt.

Toen bekend raakte dat Hein Vanhaezebrouck zou terugkeren naar het Guldensporenstadion suggereerde een krant dat voorzitter (en woordvoerder) Joseph Allijns slechts een “marionet in eigen huis” zou zijn. Degene die écht aan de Kortrijkse touwtjes trekt, zo viel al geruime tijd te horen, is Jean-Marc De Grijse. De hoofdaandeelhouder van de club, even mysterieus als veelbesproken, maakt er al jaren een punt van om naar de buitenwereld toe zo low profile mogelijk te blijven

Het kostte S/VM dan ook de nodige moeite en tijd, maar uiteindelijk was Jean-Marc De Grijse, geflankeerd door voorzitter Allijns en collega-bestuurder Luc Demeyere, dan toch bereid om in dit blad de puntjes op de i te plaatsen over KV Kortrijk. Op de foto wenste De Grijse liever niet te gaan – ook niet na aandringen – maar klare taal sprak hij wel: “We moeten helaas erg veel energie steken in het vechten tegen een negatieve perceptie. Jammer eigenlijk, want uiteindelijk schrijven we met Kortrijk aan een positief verhaal.”

‘Spookfiguur’ of triumviraat?

Meneer Allijns, voor de buitenwereld blijft het natuurlijk vreemd: in de voormiddag maakt u zich boos omdat bepaalde media zinspelen op een terugkeer van Vanhaezebrouck, maar een paar uur later wordt hij officieel aangekondigd op de website …

Joseph Allijns: “Maar er was niets verkeerd aan mijn verklaring! Ik heb toen gezegd dat er nog geen akkoord was met een nieuwe trainer en dat klopte ook.”

Jean-Marc De Grijse: “Dezelfde journalist van Het Laatste Nieuws heeft mij ook proberen te bellen op zondagvoormiddag, maar ik heb toen niet opgenomen. Diezelfde zondag, ’s middags, zijn we sneller dan verwacht tot een mondeling akkoord gekomen met Vanhaezebrouck. Nadat de zaak beklonken was, heb ik teruggebeld naar die journalist, omdat ik dacht dat het misschien een klant zou zijn ( De Grijse runt een drankenhandel, nvdr). Op dat moment, rond 14 uur, kon ik de terugkeer van Vanhaezebrouck wel al bevestigen. Achteraf hebben ze daar dan van gemaakt dat de voorzitter niet op de hoogte was.”

De keuze voor Vanhaezebrouck lag al vast van half mei, zo werd beweerd.

Luc Demeyere: “Dat ontkennen wij formeel!”

De Grijse: Emilio Ferrera was wel degelijk een reële optie. Het verhaal dat we Mario Carevic zouden hebben gezegd dat het zeker niet Ferrera zou worden, klopt dus niet. Er is tegen hem gezegd dat de komst van Ferrera ‘nog niet zeker’ was.”

De bewering dat u als ‘spookfiguur’ alles beslist bij KV Kortrijk, stoort u dat?

De Grijse: “Wat moet ik daarop antwoorden? ( zucht)”

Demeyere: “Het stoort mij in elk geval! Zulke beweringen beschadigen niet alleen Jean-Marc, maar ook de rest van het bestuur. Wij zijn géén marionetten, zoals zo vaak wordt voorgesteld.”

Allijns: “Waarom maken de media er zo’nprobleem van dat mensen liefst achter de schermen werken? We zijn er alle drie bij sinds 2001 en vormen een sterk trio. Maar ook de anderen in het bestuur hebben hun plaats. Dat Jean-Marc als enige de plak zwaait, dat is nonsens natuurlijk. Een voorbeeld: als Luc en ik naar Brussel gaan om daar bij de voetbalbond een mooie afkoopsom voor Georges Leekens los te krijgen, dan hakken wij zelf zonder problemen de knoop door. We stemmen per hoofd in de raad van bestuur, niet volgens aandeel. Als wij in theorie met zeven van de acht bestuursleden tegen Jean-Marc zouden stemmen, dan ligt hij eruit, hé …”

Samen met Standard en Anderlecht

Er zijn de voorbije jaren heel wat verschuivingen geweest binnen het bestuur, maar een aantal ouwe getrouwen blijven wel op post. Dan blijft toch de vaststelling dat bij KV Kortrijk weinig mensen veel te zeggen hebben?

Allijns: “De drie belangrijkste actoren uit 2001 zitten hier nog, door hun gedrevenheid en ziel voor de club. De bestuurswisselingen van de voorbije jaren kun je toeschrijven aan een gebrek aan consistentie, zonder daarbij mensen te willen viseren.”

De Grijse: “Je mag niet onderschatten wat voor steile groei wij doormaken. Met bepaalde bestuursleden was het makkelijk en goed samenwerken in derde klasse, maar in eerste zit je toch met een ander verhaal.”

Allijns: “Ik denk dat wij een van de weinige clubs uit de Jupiler Pro League zijn waar de macht zo gespreid is. Vergelijk dat eens met de situatie van Roger Lambrecht in Lokeren. Maar we beseffen wel dat we nog verder moeten professionaliseren. Daarom proberen we zowel het bestuur als het personeel uit te breiden met jonge en bekwame mensen.”

Toch laten een aantal ex-bestuurders en -sponsors verstaan dat hun pogingen om meer zakelijke structuur en transparantie in de club te brengen op niets zijn uitgedraaid.

Allijns: “We zijn naast Standard en Anderlecht de enige eersteklasser in de vorm van een handelsvennootschap. Onze balans is openbaar en wordt ieder jaar gereviseerd. Kunnen wij nog transparanter zijn?”

Demeyere: “Een ding is duidelijk: mensen die denken dat een bestuursfunctie bij KVK een protocollaire functie is, hebben geen plaats meer. We verwachten niet van bestuurders dat ze zich enkel sociaal willen profileren, maar dat ze een bepaald engagement binnen de club opnemen, financieel, commercieel of organisatorisch.”

De relatie met de stad Kortrijk is de laatste weken serieus vertroebeld. Het gekibbel over een mogelijke toelage van 300.000 euro is nogal geëscaleerd. Op de officiële clubsite stond dat juridische stappen overwogen werden tegenover de schepen van Sport. Niet meteen ideaal voor de goede verstandhouding, lijkt ons.

Demeyere: “We zijn de stad meer dan erkentelijk voor wat ze al gedaan hebben voor KVK en hebben dat ook altijd gezegd. Alleen vragen we in ruil ook de erkenning dat wij niet lichtzinnig zijn omgesprongen met hun investeringen. Maar als we merken dat er ongegronde uitlatingen gedaan worden, dan moeten we dat een halt durven toe te roepen. We blijven een commerciële onderneming midden in de belangrijke periode van abonnementenverkoop.”

Allijns: “Maar er is geen man over boord. Zoals ik toen ook bij de hetze rond Glenn Verbauwhede gezegd heb: hoe diep de kloof ook is, je kunt altijd bruggen bouwen.”

Financiële meevallers

Die subsidie van 300.000 euro is op dit moment nog niet door de club opgenomen. De voorwaarden om dat geld te krijgen zijn niet min: financiële controle door de stad, professionalisering van het bestuur, …

Allijns: “Wij hebben die overeenkomst getekend en willen die ook graag naleven, maar dan moet de andere partij dat ook doen natuurlijk …”

De Grijse: “De stad Kortrijk zou een externe bedrijfsrevisor sturen, die zou meewerken aan het businessplan. Tot op vandaag wachten wij op die man of vrouw.”

Allijns: “Wij moeten toch niet op onze knieën vallen om te vragen waar die revisor blijft? De bal ligt in het kamp van de stad.”

Demeyere: “En dat men dat soms anders verkoopt, daar stel ik mij toch vragen bij. We gaan van een faillissement naar een vierde plaats in eerste klasse, maar toch wordt er een negatieve sfeer gecreëerd. En dat terwijl iedereen – de jeugd, de sponsors, de stad – kan cashen op dat succes. Ongelooflijk.”

Ook een van de voorwaarden voor de toelage is dat een aandeelhouder slechts maximaal 24,9 procent van de aandelen kan bezitten. Meneer De Grijse, u hebt 47 procent in handen, voelt u zich aangesproken?

De Grijse: “Ik voel mij zeker niet persoonlijk geviseerd. We zijn op zoek naar een oplossing.”

Feit is wel dat KV Kortrijk die 300.000 (voorlopig) niet op de rekening heeft staan. Gelukkig was er het onverhoopte succes van play-off 1 én een mooie afkoopsom voor Georges Leekens van 257.000 euro …

Allijns: “We hebben in augustus zwaar geïnvesteerd in onze infrastructuur. Net daarom vroegen we dat overbruggingskrediet aan bij de stad, juist omdat we vermoedden dat we rond februari tijdelijk met liquiditeitsproblemen konden zitten. Als er dan een paar financiële meevallers zijn, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

Je zou het ook anders kunnen stellen: jullie hebben geluk gehad, want eigenlijk was er maar budget tot februari.

Allijns: “Dat klopt niet. We wisten uiteraard dat er in maart wel opnieuw middelen gingen binnenkomen, zoals de tv-gelden.”

Demeyere: “KV Kortrijk is een financieel gezonde club waar iedereen op tijd betaald wordt.”

Doorstroming van de jeugd

Ook de beslissing van het hoofdbestuur om het jeugdbestuur aan de kant te schuiven, veroorzaakte redelijk wat ophef. Een machtsgreep wordt gezegd …

Demeyere: “Onzin. Het is een zuiver sportieve beslissing. We willen een uniforme sportieve visie ontwikkelen voor heel de club en dat was met de huidige structuur niet mogelijk. Het jeugdbestuur, onder de vorm van een vzw, beheerde de jeugd voor ons in een soort van onderaanneming. Wij besluiten die overeenkomst nu stop te zetten.

Allijns: “Als bestuur moet je beslissingen durven door te duwen in het belang van de club. Het is toch logisch dat we niet alleen de bovenbouw maar ook de onderbouw willen beheren?”

De Grijse: “We willen investeren in een verbeterde doorstroming, maar vooraleer we kunnen investeren, is er communicatie en openheid in de boekhouding nodig. We willen uiteraard weten wat er gebeurt met onze middelen. En ondanks pogingen tot overleg bleek dat niet mogelijk.”

Het jeugdbestuur beschuldigt jullie van het eenzijdig verbreken van overeenkomst en is niet van plan om terreinen, accommodatie en materiaal zomaar af te staan …

Demeyere: “Zo goed als alle jeugdspelertjes en jeugdtrainers zijn intussen bij ons aangesloten en nu wachten we alleen nog op het antwoord van de stad of we de terreinen exclusief kunnen gebruiken.”

Allijns: “Ik stel vast dat het jeugdbestuur enorm achter de jeugd staat! Weigeren de kledij af te geven, weigeren de wasserette vrij te geven, dat lijkt me de jeugdwerking boycotten in plaats van eraan mee te werken …”

Waar wil u binnen vijf jaar staan met KV Kortrijk?

Allijns: “Een stabiele eersteklasser zijn, zowel sportief als financieel. We hoeven geen appreciatie, maar alle mensen die nu proberen om de poten van onder onze stoel te zagen of die ons het licht van de zon niet gunnen, mogen zich toch ook eens afvragen hoe het komt dat we nu in eerste klasse spelen. Het is geen toeval dat we als een feniks uit onze as herrezen zijn …”

door bregt vermeulen – beelden: reporters

” Met sommige goede bestuursleden uit derde klasse kun je in eerste moeilijk verder. Jean-Marc De Grijse ”

” In theorie is het geen enkel probleem om Jean-Marc De Grijse weg te stemmen uit de raad van bestuur. Joseph Allijns ”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content