De Amerikaanse atletiekster Allyson Felix wil in Rio als derde vrouw ooit de olympische 200 én 400 meter winnen. Als het IOC het competitieschema tenminste aanpast.

Toen atletiekicoon Michael Johnson onlangs toetrad tot de USA Track and Field Hall of Fame, sprak hij tijdens zijn speech zijn landgenote Allyson Felix (29) toe. ‘You háve to do the double in Rio.’ Johnson weet waarover hij spreekt, want hij realiseerde die historische dubbel zelf, in 1996 in Atlanta. De Olympische Spelen waar ook de Française Marie-José Perec triomfeerde op de 200 en 400 meter, als tweede vrouw ooit na Valerie Ann Brisco-Hooks in 1984 in Los Angeles.

Felix, regerend olympisch kampioene op de 200 meter en regerend wereldkampioene op de 400 meter, wil in Rio de derde vrouw worden die op beide nummers goud behaalt, maar ziet één grote hinderpaal: het competitieschema. Tussen de eerste ronde van de 200 meter en de 400 meterfinale zit er immers slechts één uur. Om diezelfde reden besloot de Amerikaanse gazelle op het voorbije WK niet deel te nemen aan de 200 meter, toen de halve finales van dat nummer slechts zestig minuten eerder plaatsvonden dan de eindstrijd van de 400 meter. Felix, al drie keer wereldkampioene op de 200 meter, focuste in Peking dan maar op de dubbele afstand, wat ze een grotere uitdaging vond. Met succes, want met een persoonlijk record (49.26) hield ze de tegenstand ver achter zich.

Weinigen twijfelen eraan dat de bevallige atlete dat ook in Rio zal doen. De vraag is: gaat ze op de 200 meter ook de strijd aan met de Nederlandse Dafne Schippers? Ja, maar alleen als het IOC het programma verandert. En daarvoor is haar coach Bob Kersee volop aan het lobbyen. Niet zonder uitzicht op slagen, want IOC-voorzitter Thomas Bach vertelde op het WK dat het atletiekschema voor ‘speciale gevallen’ gewijzigd kan worden. Dat was al zo in Atlanta, toen oorspronkelijk de halve finale van de 200 en de finale van de 400 meter bij de mannen op dezelfde dag geprogrammeerd stonden. Maar na lobbywerk van Michael Johnson, wereldkampioen op beide nummers in 1995, besliste het IOC in maart 1996 om een dag rust in te lassen tussen de 400 meterfinale en de series van de 200 meter.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het Internationaal Olympisch Comité voor Felix, een van de weinige vrouwelijke atletieksterren, niet hetzelfde zal doen. Zeker als de Amerikaanse tv-zenders aandringen…

DOOR JONAS CRETEUR

Thomas Bach zei dat het atletiekschema voor ‘speciale gevallen’ gewijzigd kan worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content