Standard is nog aanwezig op drie fronten. Is dat belangrijk voor jou?

William Vainqueur: "Heel belangrijk. Ik ben naar België gekomen om iets te winnen, om een palmares uit te bouwen."

Heb je ooit getwijfeld aan de mogelijkheden van dit Standard?

"Nee, ik had snel gezien dat er potentieel zit in deze kern. Langzaamaan valt alles nu op zijn plaats. In het begin scoorden we moeilijk. Nu gaat de doeltreffendheid van de spitsen erop vooruit omdat het globale spel ook verbeterd is."

Mémé Tchité speelt liefst in een 4-4-2. Jij ook?

"Bij Nantes speelden we 4-3-3 met de punt van de driehoek op het middenveld naar voren of naar achteren. Je moet gewoon een goed evenwicht vinden, of het nu 4-3-3 of 4-4-2 is. De ploeg draait goed in een 4-4-2, maar in Poltava zijn we bijvoorbeeld geëindigd in een 4-5-1 omdat we op resultaat speelden ( Standard won er met 1-3, nvdr). Mémé voelt zich beter in een 4-4-2 maar je moet er dan wel bij zeggen dat heel het team in dat systeem hoger speelt en meer druk zet op de tegenstander."

Jou wordt juist vaak verweten dat je te veel in de buurt van de verdedigers blijft...

"Dat doe ik alleen als de tegenstander talrijker is op het middenveld of als een van de centrale verdedigers mee oprukt. Het is normaal dat ik dat dan moet compenseren."

Speel je niet te vaak in de breedte voor een middenvelder met jouw technische bagage?

"Misschien, dat weet ik niet. In ieder geval vinden we elkaar op het middenveld steeds makkelijker, hoewel we helemaal van nul af aan moesten beginnen. Er zijn veel mogelijkheden met Van Damme, Buyens, Camara, González, Seijas, Mujangi-Bia, Buzaglo en Berrier."

Van Damme-Vainqueur, dat is een stevige as.

"Ja, Jelle is een monster. Hij geeft altijd alles, ruimt op, werkt, scoort en verdedigt. Het is geweldig om met hem samen te spelen."

Maar wie is nu de bezieler van het middenveld?

"Iedereen moet dat zijn."

Kan jij dat niet zijn?

"Ik vervul mijn rol. Naarmate de tijd vordert, zal ik hoger kunnen spelen. Maar nu ben ik in de eerste plaats een nummer zes en concentreer ik me daarop."

Iedereen weet dat Sinan Bolat bezig is aan zijn laatste seizoen bij Standard. Vertrekt hij in januari of in juni?

" Sinan is te gek. Ik weet niet wanneer hij vertrekt, maar hij verdient het en zal slagen aan de top. Hij is supercompleet. Alles is zo veel gemakkelijker met zo'n doelman."

Kan je de Belgische eerste klasse vergelijken met de Ligue1 in Frankrijk?

"In Frankrijk kennen ze alleen Standard, Anderlecht en Club Brugge. Genk? Nee, misschien wel nu ze in de Champions League spelen. Het niveau van de Belgische topclubs verbaasde me toch. Ze zouden niet misstaan in de Ligue1, hoewel daar tactischer en defensiever gevoetbald wordt. Ik ben in ieder geval erg opgetogen over het Belgisch voetbal."

DOOR PIERRE BILIC

"Jelle is een monster. Het is geweldig om met hem samen te spelen."

William Vainqueur: "Heel belangrijk. Ik ben naar België gekomen om iets te winnen, om een palmares uit te bouwen." "Nee, ik had snel gezien dat er potentieel zit in deze kern. Langzaamaan valt alles nu op zijn plaats. In het begin scoorden we moeilijk. Nu gaat de doeltreffendheid van de spitsen erop vooruit omdat het globale spel ook verbeterd is." "Bij Nantes speelden we 4-3-3 met de punt van de driehoek op het middenveld naar voren of naar achteren. Je moet gewoon een goed evenwicht vinden, of het nu 4-3-3 of 4-4-2 is. De ploeg draait goed in een 4-4-2, maar in Poltava zijn we bijvoorbeeld geëindigd in een 4-5-1 omdat we op resultaat speelden ( Standard won er met 1-3, nvdr). Mémé voelt zich beter in een 4-4-2 maar je moet er dan wel bij zeggen dat heel het team in dat systeem hoger speelt en meer druk zet op de tegenstander." "Dat doe ik alleen als de tegenstander talrijker is op het middenveld of als een van de centrale verdedigers mee oprukt. Het is normaal dat ik dat dan moet compenseren." "Misschien, dat weet ik niet. In ieder geval vinden we elkaar op het middenveld steeds makkelijker, hoewel we helemaal van nul af aan moesten beginnen. Er zijn veel mogelijkheden met Van Damme, Buyens, Camara, González, Seijas, Mujangi-Bia, Buzaglo en Berrier." "Ja, Jelle is een monster. Hij geeft altijd alles, ruimt op, werkt, scoort en verdedigt. Het is geweldig om met hem samen te spelen." "Iedereen moet dat zijn." "Ik vervul mijn rol. Naarmate de tijd vordert, zal ik hoger kunnen spelen. Maar nu ben ik in de eerste plaats een nummer zes en concentreer ik me daarop." " Sinan is te gek. Ik weet niet wanneer hij vertrekt, maar hij verdient het en zal slagen aan de top. Hij is supercompleet. Alles is zo veel gemakkelijker met zo'n doelman." "In Frankrijk kennen ze alleen Standard, Anderlecht en Club Brugge. Genk? Nee, misschien wel nu ze in de Champions League spelen. Het niveau van de Belgische topclubs verbaasde me toch. Ze zouden niet misstaan in de Ligue1, hoewel daar tactischer en defensiever gevoetbald wordt. Ik ben in ieder geval erg opgetogen over het Belgisch voetbal." DOOR PIERRE BILIC"Jelle is een monster. Het is geweldig om met hem samen te spelen."