Lang treuren is niet aan de voorzitter van SV Zulte Waregem besteed, nadat hij vorige week te horen kreeg dat algemeen manager Vincent Mannaert vanaf 1 april die functie zal bekleden bij Club Brugge.

Op amper enkele maanden verliest u met Francky Dury en Vincent Mannaert twee cruciale pionnen in uw clubwerking. Hoe hard kwam die laatste klap aan?

Willy Naessens: “Goh, dat valt wel mee. Ik leerde zoiets te relativeren. Het is zelfs heel leerrijk als ervaring. Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar ook trots. Alles gebeurde op een menselijke en correcte manier. AA Gent en Club Brugge kunnen profiteren van ons goed werk. Misschien is er wel een vorm van samenwerking mogelijk in de toekomst. Het zal alleszins weinig veranderen aan mijn strijdvaardigheid en het vertrouwen dat ik geef aan hun opvolgers. Vraag maar aan Hugo Broos. Ik ken ondertussen de plaats van mijn club: in de linkerkolom mét sportieve stabiliteit. En ik weet dat er een goede structuur staat.”

Wat was de toegevoegde waarde van Mannaert?

“Vooral zijn polyvalentie, talent en betrouwbaarheid. We hoorden elkaar dagelijks twee tot drie keer. Hij is een oud-voetballer die kan meepraten over het spelletje, een geheel netwerk van makelaars in binnen- en buitenland onderhoudt én bijzonder gepas-sioneerd werkt. Bij het bestuur, de sponsors en supporters was Vincent geliefd en gerespecteerd. Hij had ook commerciële feeling en veel dossierkennis. Een gedeelte van zijn werk was af. Maar ik had hem liever laten gaan binnen drie jaar, eenmaal we in een moderner Regenboogstadion spelen.

“Het was ook voor hem emotioneel, maar hij is opgelucht. Vincent wilde bij Club Brugge niet in een wespennest terechtkomen, door samen te werken met Luc Devroe. Het was vooral Bart Verhaeghe, die wij eerder consulteerden voor onze stadionplannen, die zijn wil doordrukte. Op één namiddag werd alles voor Vincent op papier gezet.”

U richtte net een cvba op, met de bedoeling om Mannaert aandelen te geven en hem op te nemen in de raad van bestuur?

“Inderdaad. Om mijn tevredenheid te tonen. Hij zou als afgevaardigd bestuurder fungeren. Dat was het plan. Nu zullen we alles moeten herzien. Want de nieuwe man moet eerst zijn strepen verdienen. Het zal niet gemakkelijk worden een evenwaardige vervanger te vinden. Daarom nemen we een selectiebureau onder de arm. Vooral mensen uit het bedrijfsleven, die wat nieuwe lucht en een andere uitdaging nodig hebben, stuurden hun kandidatuur.”

Ook uit het voetbal?

“Ik wil vooral een bekwaam iemand. De manager moet instaan voor de dagelijkse werking. Hij moet kunnen meepraten met de scoutingcel, juridisch onderlegd zijn om spelerscontracten op te stellen, taalvaardig zijn én het liefst ook sportieve kennis hebben.”

Van Hugo Broos een manager naar Engels model maken: is dat een optie die u ook overweegt?

“Misschien. We weten al langer dat hij bereid is om technisch directeur te worden. Ik heb echter liever iemand zonder sportieve achtergrond maar met de vaardigheden als manager, dan omgekeerd.”

Het worden dus spannende tijden?

“Nee, toch niet. De overschakeling zal wat aanpassing vergen, maar geen rem betekenen op de verdere ontwikkeling van onze club. Ik heb geen schrik voor de continuïteit.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

‘De nieuwe man moet eerst zijn strepen verdienen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content