Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

door Jan Hauspie

Uiterlijk begin volgende week mogen Eric De Prins en enkele andere beheerders van het oude RWD Molenbeek de deurwaarder op hun stoep verwachten. Spelers en personeel van de club stellen hen persoonlijk aansprakelijk voor achterstallig loon. Het is het tweede dossier na dat van Harelbeke/Zuid-West (waaruit, voor de goede orde, de dagvaarding van oud-secretaris Frans Raes is geschrapt) waarmee spelersvakbond Sporta clubleiders voor de financiële gevolgen van hun warrige beleid verantwoordelijk wil houden. Daarna komen, in die volgorde, KV Mechelen en Lommel aan de beurt.

Ah, Willy Van den Wijngaert, wat hebben we toch gelachen ! En wie het toen niet deed, doet het nu toch, zoals de afvallige Mark Uytterhoeven zaterdag voor het duel tegen Westerlo. Beetje goedkoop toneelstukje, te veel leedvermaak, maar ook ongelukkig getimed, want ondertussen lacht Van den Wijngaert hém uit. Van den Wijngaert is namelijk naar de rechter gestapt, en als het een beetje tegenzit voor het nieuwe KV Mechelen, mag het de boeken straks helemáál dicht doen.

Vandaag precies een jaar geleden ondertekende Van den Wijngaert, op dat moment nog voorzitter van KV Mechelen, bij Dexia Bank een bankwaarborg van 350.000 dollar (315.000 euro) ten gunste van de KBVB. Dat was het bedrag dat zijn club het Turkse Besiktas nog verschuldigd was voor de transfer van Del Solar. Althans, volgens de Fifa, want Mechelen vocht de beslissing van de wereldvoetbalbond aan. Vandaar dat de licentiecommissie van de KBVB KV Mechelen in eerste instantie een licentie voor het seizoen 2002/2003 had geweigerd. Dankzij de bankwaarborg van Van den Wijngaert kreeg de club, ruim voorbij de deadline nochtans die de commissie zichzelf had opgelegd, toch een startbewijs voor het huidige seizoen.

Op 24 februari van dit jaar ontving Dexia van de KBVB een brief, een maand later gevolgd door een tweede. Beide brieven waren het gevolg van evenveel schrijven van de Fifa, waarin die, zo schreef de KBVB, de bewuste 350.000 dollar opeiste om ze aan Besiktas te kunnen doorstorten. Toen Dexia Van den Wijngaert liet weten dat ze de waarborg vrij zou geven, dagvaardde de inmiddels ex-clubvoorzitter de bank om dat te beletten. Tegelijk kondigde hij aan ook een procedure te zullen inleiden tegen de Belgische bond. Volgens hem was de uitdrukkelijke voorwaarde die hij aan de vrijgave van zijn waarborg had verbonden, immers niet vervuld. Die was dat de KBVB moest bewijzen dat de Fifa het bedrag in kwestie opeiste. Volgens VdW blijkt dat niet uit de brieven van de Fifa. Naar zijn zeggen zou die zich nog steeds niet over de klacht van KV Mechelen hebben uitgesproken.

Zonder het voorwerp van een klacht te zijn, mogen ook Uytterhoeven c.s. zich zorgen beginnen maken over de intenties van Van den Wijngaert. Als de Fifa haar beslissing alsnog zou bevestigen (waardoor Besiktas dus wel degelijk nog recht zou hebben op 350.000 dollar transfergeld voor Del Solar), dient, aldus de ex-voorzitter, niet hij maar de vzw KV Mechelen met dat bedrag over de brug te komen. Want, zo redeneert VdW, gezien zijn fortuin nog de domste niet, in dat geval moet in de eerste plaats de hoofdschuldenaar, KV Mechelen dus, worden aangesproken en niét de borg. Als de rechter die redenering volgt, is derde klasse straks een ploeg armer.

Maar wat te denken van de KBVB, die zich nu warempel door één van haar hoofdsponsors gedagvaard weet ? Want behalve een aangekondigde rechtszaak van Van den Wijngaert hééft ze er alvast één van Dexia aan het been : de bank eist dat de bond opdraait voor alle eventuele gevolgen van de dagvaarding door VdW.

Jan Peeters moet het stilaan zwart voor de ogen worden. Bijna geen dag gaat er voorbij of het amateurtoneel van zijn bond in de zaak-Lommel wordt gelaakt. “Wij zijn gebonden aan de reglementen”, citeerde een krant vorig weekend de bondsvoorzitter, kennelijk even terug in het land. Merkwaardige uitspraak, want in januari van dit jaar verklaarde een Luikse rechter de laatste verkiezingen voor het uitvoerend comité nog nietig wegens een inbreuk op het bondsreglement. Peeters was in alle staten en ging in beroep.

Nu wordt hij opgejaagd door Fifa, Dexia en Willy Van den Wijngaert. Dat een wat gekke koekjesbakker uit Peulis het al niet hechte bondgenootschap aan de Houba de Strooperlaan verder uit elkaar lijkt te spelen, is lachwekkend. Benieuwd of Jan Peeters en zijn penningmeester Germain Landsheere hun volgende ruzie nog binnenskamers zullen kunnen houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content