Met twee vrije trappen speelde Wim Mennes STVV op veilig. Volgende speeldag wacht zwart beest RC Genk. Daar hoopt STVV eindelijk eens wat tegen te rapen.

Toen Wim Mennes (33) van Westerlo naar Sint-Truiden verhuisde, hoorde hij van de spelers dat de ploeg quasi nooit punten oogstte in de derby tegen RC Genk. Mennes vond dat vreemd en zei dat zoiets toch niet kon. Inmiddels heeft hij er zelf al een paar achter de rug en moest hij vaststellen dat Peter Delorge en co niet hadden gelogen.

Wim Mennes: “Waarom het zo is, weet ik niet. Het leeft heel fel bij de supporters en ook bij de spelers, misschien fixeren we ons zelfs iets te sterk op die wedstrijd. Vorig seizoen waren er de play-offs en hadden we het gevoel van: nu rekenen we voorgoed af met dat zwarte beest. Maar opnieuw verloren we. Je kan wel neen zeggen tegen iets, maar nu en dan is de realiteit anders.”

De realiteit is ook dat jij met twee geweldige vrije trappen die zes punten opleverden STVV op safe speelde.

“Op safe weet ik niet. Het gevoel was wel heel intens: ik die anders nooit scoor… Je moet ook de context zien. Zes, zeven weken zaten we in een dip en zat echt niks mee. Soms moet je wat geluk hebben, vorig seizoen vroeg ik me na bepaalde wedstrijden af hoe we die in godsnaam hadden kunnen winnen. En dan komt die wedstrijd tegen Club Brugge en maak je de 2-1 in de slotfase. Ik wist heel even met mezelf geen blijf, dat was zo belangrijk voor de ploeg. Vervolgens lukte het de week nadien tegen Kortrijk opnieuw…

“De ommekeer leg ik evenwel niet bij die twee vrije trappen. Die situeer ik in Lierse. Een wedstrijd met heel veel druk na een slechte serie. We kwamen er op achterstand, maar in de slotfase hebben we daar alsnog de boel kunnen omdraaien. De sfeer was nooit slecht, het hele jaar niet, maar als je geen punten pakt, gaat een ploeg twijfelen. En in goed twee weken sta je plots met negen op negen!

“Het is tot dusver een heel raar seizoen. Op het ene moment dwongen we offensief wat kansen af, maar pakten we achterin te veel goals. Toen we dat onder controle kregen, kwamen er vooraan plots geen mogelijkheden. De jongste weken loopt het weer beter. Maar er komt nog een heel moeilijke periode. Ook anderen pakken punten, ploegen gaan zich versterken, het wordt uitkijken. Ik verwacht daarom dat er ook bij ons nog wat bij komt. Tom Caluwé voelt zich hier niet zo goed. Een spelbepalende figuur die het spel kan openbreken, is welkom. Iemand aan wie Peter en ik de bal kwijt kunnen. Wij blijven dienende spelers. Ik kan wel een bal verleggen, maar niet diep spelen, daar heb ik de snelheid niet voor. Toen het moeilijk ging, werd gezegd dat de oudere spelers moesten opstaan. Ik heb mindere matchen gehad, maar zeggen dat we te oud werden, is iets te makkelijk. Er waren andere oorzaken.”

Je bent einde contract. Hoe ziet je toekomst eruit?

“De club heeft een optie om te verlengen, die loopt tot maart. De voorzitter heeft al gezegd dat blijven geen enkel probleem is als we ons redden, maar zeker ben je pas als je tekent.”

door peter t’kint

“Het is een

heel raar seizoen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content