Twee jaar geleden werd Wim Vanhaele vice-kampioen met RB Antwerpen en behoorde hij tot de kern van de Belgian Lions. Nu, na twee jaar Leuven, staat de nog altijd maar 27-jarige Vanhaele op straat.

Zijn er dan echt geen geïnteresseerde clubs voor een ex-international ?

Wim Vanhaele : Tja, blijkbaar niet. Mijn contract bij Leuven liep af op 31 mei. Ik leef dus al vijf maanden van mijn spaarcenten. Al die tijd waren er wel contacten, maar dat bleef allemaal vaag. Zo kwam mijn manager met Leverkusen op de proppen. Wel, ik wacht nu al twee weken op hun beloofde telefoontje. Eigenlijk is het allemaal begonnen met de ziekte van mijn vroegere manager, Jan Luchtenburg. Opeens moest ik op zoek naar een nieuwe agent en ik sloot me aan bij Courtside, toch een gereputeerd managementbureau. Ze houden me er al drie maanden aan het lijntje met allerlei zogezegde aanbiedingen. Op dit ogenblik sta ik kort bij een akkoord met Aartselaar, maar dat is alleen omdat die club mij contacteerde. Enerzijds zou ik blij zijn opnieuw te kunnen spelen – zelfs als ik moet inleveren – , anderzijds stoort het me mateloos dat ik in een lagere reeks moet gaan spelen.

Ben je nu ontgoocheld in het basketwereldje ? Je draait toch al zeven jaar mee, dan heb je toch wel voldoende contacten opgebouwd, neem ik aan ?

Ja, dat dacht ik ook. Maar daar maak ik mij geen illusies meer over. Het blijft een sportwereld, hé, daar bestaat echte vriendschap niet. Ik was onlangs in Knokke voor de Supercup en telkens moet ik weer hetzelfde verhaal doen. En telkens zegt men mij hoe erg ze het vinden, maar toch sta ik nog steeds zonder club. Ik ken mijn plaats nu wel.

Waar ligt dat dan aan, die gebrekkige interesse ?

Sommigen zullen mijn financiële eisen te hoog vinden, zeker ? Maar daar moet je ook mee oppassen. Vaak neemt een club alleen contact op met de managers, terwijl het beter is om de speler zelf te bellen als je de werkelijke looneisen wil kennen. Vergeet niet dat managers altijd hun 15 procent willen.

Wat ga je doen als Aartselaar niet zou doorgaan ?

Ik heb al sollicitatiebrieven opgesteld en die ga ik binnenkort versturen naar wat bedrijven. De voorbije vijf maanden heb ik ook mijn conditie onderhouden, al vroeg ik me soms af waarvoor ik het allemaal nog deed. Ik kan nog twee maanden wachten, maar ik heb een gezin te onderhouden, ik kan dus niet langer van onze spaarcenten blijven leven. Hoe dan ook, ik ben bereid in te leveren, als ik maar kan spelen op een hoog niveau.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content