Wimbledon mag voor zijn finalematchen op 10 en 11 juli zijn Centre Court laten vollopen met 15.000 toeschouwers.

De Britse regering besliste vorige week om veel coronamaatregelen te verlengen tot 19 juli. Maar een reeks grote sportwedstrijden kunnen als testevent wel doorgaan met een gelimiteerd aantal toeschouwers.

In het geval van Wimbledon, dat volgende maandag start, worden de eerste week vijftig procent van de tennisliefhebbers toegelaten, goed voor zo’n 21.000 bezoekers per dag. In de tweede week versoepelen de social distancingregels langzaam en wordt de limiet dag per dag opgetrokken. Daardoor mag het Centre Court, voor de finales in het weekend van 10 en 11 juli, een maximum aantal van 15.000 tennisfans ontvangen. Dat worden de eerste grote outdoor sportevents in het Verenigd Koninkrijk met een uitverkocht stadion sinds de uitbraak van de coronacrisis. De finale van het WK snooker werd in mei al voor een vol huis, in The Crucible in Sheffield, afgewerkt, maar toen voor een kleine duizend toeschouwers.

Voor de achtste finales, de halve finales en de finale van het EK voetbal blijft een halve stadioncapaciteit gelden, met dus 40.000 aanwezigen in het Wembleystadion. De groepswedstrijden van Engeland worden gespeeld voor 22.500 toeschouwers. Die lagere limiet heeft vooral te maken met het openbaar vervoer, en vele tienduizenden sportfans op treinen en metro’s richting Wembley – een groter risico op besmetting dan het bijwonen van de wedstrijden in het stadion.

Dat geldt voor Wimbledon minder, mede door het lager aantal toeschouwers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content