Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor Geert De Vlieger worden het beslissende weken. Straks komt zijn eerste grote toernooi eraan. Vorige week liet de nationale nummer één openlijk weten dat hij op de markt is.

De reden voor zijn aangekondigde vertrek ligt voor de hand : een verschil in ambitie tussen speler en club. “Willem II zit aan zijn plafond, dat is duidelijk. Het doel is elk jaar tussen de vierde en de achtste plaats te eindigen. Een realistische doelstelling, vind ik. Ongelukkig genoeg eindigden we de laatste twee jaar telkens als achtste. Daarmee is het doel bereikt, maar ik kan daar weinig vrede mee nemen. Ik merk dat ik dingen blijf opnemen, ook in de nationale ploeg, en dat ik met ouder te worden toch beter word. Ik wil nu iets meer. Prijzen pakken, of tenminste méédoen voor de prijzen, voelen dat er meer in zit dan zomaar een overwinning.”

Willem II begon goed aan het seizoen, maar te veel gelijke spelen in eigen stadion deden het de das om. De Vlieger : “Vier keer in blessuretijd een doelpunt slikken waardoor een zege uiteindelijk slechts een gelijkspel wordt, dat zijn acht punten die veel verschil maken. Op verplaatsing haalden we te weinig om dat goed te maken.” Trainer Hans Westerhof en zijn assistent Adri Van Tiggelen gaan weg. “Hun contract liep af. Beide partijen hadden een ontevreden gevoel over de doelstellingen. Maar stellen dat zij de schuldige zijn ? In de eerste plaats zijn wij verantwoordelijk.”

Het seizoen was voor De Vlieger al begonnen met een klapje, dat hij toch even moest verwerken. Toen Feyenoord Jurek Dudek aan Liverpool verkocht, werd Edwin Zoetebier van Vitesse zijn opvolger. “Daar had ik op gehoopt”, bekent de Rode Duivel. “Je weet dat je een kans maakt, en dat het een serieuze verbetering zou zijn.” Maar niets dus.

as Feyenoord een serieuze optie, nu blijft het voorlopig bij geruchten. Anderlecht is geen optie, met zes doelmannen hebben ze er al genoeg, schertst Geert De Vlieger. Zijn naam werd al in verband gebracht met Genk, en nu zou Standard hem willen. Of de Luikse club hem aanlokkelijk lijkt ? “Dat weet ik niet. Is de volgende vraag dan wat ik van Club Brugge vind ? Dit leidt nergens toe. Als het zover komt, zie ik het wel. Ik heb evenmin zin om te speculeren over de competitie waarin ik aan de slag zou willen. Je moet uitgaan van concrete aanbiedingen.”

Thuis heeft hij nog een contract liggen met Brugge. “Ik geloof dat het zelfs nog twee jaar geldig is. Ik hoef maar aan die voorwaarden bij te tekenen en ik lig zo weer vijf jaar vast. Dat het toen niet lukte, is wel iets om rekening mee te houden. Ik weet waar het fout is gelopen, en die omstandigheden zijn er inmiddels niet gunstiger op geworden.”

Belgische clubs geven niet graag veel geld uit voor een doelman. “Willem II zal ook wel zo redelijk zijn om dat in te zien”, maakt De Vlieger zich sterk. “Wat een redelijk bedrag is, zal van de geïnteresseerde club afhangen, daarom staat er ook geen vaste prijs op mijn hoofd. Willem II betaalde 25 miljoen frank voor mij, een cijfer dat ik bij Anderlecht uiteindelijk zelf op papier had gekregen. Voordien was het alleen mondeling afgesproken, maar toen Club kwam, moest ik ineens veertig miljoen kosten. Toch vond ik het vreemd dat Brugge op die prijs afhaakte. Ik zou voor vijf jaar getekend hebben en hun problemen zouden van de baan geweest zijn, en toch…”

Hij zegt te weten dat hij het allemaal zelf heeft afgedwongen met prestaties bij de nationale ploeg de laatste twee jaar. “Dat ik mijn steentje heb bijdragen tot de WK-kwalificatie is mooi. Dat men mij de regelmatigste Rode Duivel noemde, gaf me het meeste voldoening. Het is belangrijk voor een keeper om regelmaat te hebben. Ik denk dat ik altijd vrij goed heb gekund, alleen heb je het bij de nationale ploeg over een heel ander niveau. Ook voor mij was het elke wedstrijd weer afwachten of ik het niveau zou vasthouden. Tot Euro 2000 had ik alleen oefenwedstrijden gespeeld en een paar invalbeurten gehad, dat is toch iets anders. Na het EK waren de belangen met België-Kroatië al direct groot.”

In die wedstrijd hield hij met een beslissende redding de stand op 0-0. Was dat bepalend voor zijn zelfvertrouwen ? “Zo ver gaat het dus niet, hé. Het was leuk om achteraf alle lof te krijgen, maar die redding hielp me niet door de andere negen wedstrijden. Het was wel mooi om op die manier te beginnen, weinig werk krijgen en op het moment dat je er moet staan, toch de nul houden. Wat wél helpt, is dat je alle wedstrijden in een zekere sereniteit kan afwerken.”

Want : Ronny Gaspercic was even ambitieus om eerste keeper te worden. Hij kwam er in interviews ook ronduit voor uit. De Vlieger : “Ik heb het bewust niet gezegd, maar ik had dezelfde ambitie. Ik vond echter dat men moest oordelen op wat er op het veld gebeurde. Zes, zeven maanden later merkte ik dat als elftallen vooraf werden ingevuld, mijn naam als eerste verscheen.”

En dus moet hij naar een topclub, bij wijze van nieuwe uitdaging, om niet in gemakzucht te vallen. “Ja, misschien is dat wel een punt. Dat je op clubniveau andere perspectieven creëert om zelf weer… Het moet altijd uit jezelf komen. Maar er zijn dingen die kunnen helpen.”

door Peter T’Kint,

“Ik heb geen zin om te speculeren. Je moet uitgaan van concrete aanbiedingen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content