Winnende stabiliteit

Union Saint-Gilloise behield ook in 1A de belangrijkste spelers die voor de titel in 1B hadden gezorgd. Een blik op het huidige klassement volstaat om te besluiten dat die strategie gewerkt heeft, want bij de interlandbreak staan de mannen van Felice Mazzu nog altijd aan de leiding. Meer zelfs: met vier overwinningen, waaronder een prestigezege op buur Anderlecht en een afstraffing van Standard (4-0), kunnen de geel-blauwen een tussentijdse balans voorleggen van dertien gemaakte en slechts vijf geïncasseerde goals. Daarmee hebben ze de beste aanval en de beste verdediging in de Jupiler Pro League.

Casper Nielsen
Casper Nielsen© BELGA

De coach van Union is geen voorstander van grote veranderingen: het duurde tot de zesde speeldag en de komst van Standard om eindelijk enkele nieuwkomers ( Damien Marcq en Bart Nieuwkoop) in de basiself te zien verschijnen.

Omdat de club al in maart verzekerd was van de promotie, had ze nochtans tijd genoeg om haar kern te versterken door zowel ervaren spelers Marcq, Nieuwkoop, Felipe Avenatti of Lazare Amani, als jonge buitenlandse beloften Matthew Sorinola (20), Marcel Lewis (19) en Lorenzo Paolucci (24) te halen. Voeg daar de contractverlengingen bij van sleutelspelers als Guillaume François, Loïc Lapoussin, Casper Nielsen of Dante Vanzeir en je krijgt vanaf de start van de competitie een volwaardige kern.

Dante Vanzeir
Dante Vanzeir© BELGA

Japanse vedette

De laatste weken van de transferperiode verliepen erg rustig in het Dudenpark. Anas Hamzaoui werd nog uitgeleend aan Excelsior Virton, terwijl de IJslander Aron Sigurdarson, die niet kon doorbreken, naar Denemarken vertrokken is. De Brusselaars hebben daarvan gebruikgemaakt om twee jonge beloften bij de A-kern te halen: middenvelder Ilyes Ziani (20) en aanvaller Pedro Lubamba (18).

Winnende stabiliteit

Maar dé attractie van het einde van de transferzomer is zonder enige twijfel de Japaner Kaoru Mitoma (24), die uitgeleend wordt door Brighton. Zijn komst werd al een tijdje aangekondigd, maar de Japanner kwam rechtstreeks uit Tokio, waar hij heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. Met 21 goals en 16 assists voor Kawasaki Frontale in twee seizoenen J-League was de flankspeler een van de sensaties in de Japanse competitie. De supporters van Union kunnen niet wachten om hem aan het werk te zien.

Dante Vanzeir

De 23-jarige spits heeft zijn terugkeer op het hoogste niveau niet gemist: vijf goals, waaronder een hattrick tegen Standard, drie assists en de complimenten van Roberto Martínez.

Transfers out

Ferber (RFC Mandel United), Lorbek (NS Mura, Svn), Sigurdarson (AC Horsens, Den), Boutouil (SCC Mohammedia, Mar), Hamzaoui (RE Virton).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content