Het zal nog een paar weken wachten zijn op de beslissing van het Uitvoerend Comité van de Fifa over het lot van haar voorzitter, Sepp Blatter. Na het faillissement van het marketingbedrijf ISL stelden vele Fifaleden hun vertrouwen in Blatter ter discussie. Vorige woensdag in Zürich werd hij vijf uur lang op de rooster gelegd over de manier waarop hij de zaak behandeld had. Blatter kwam echter ongedeerd weg en zal dus op het nakende Fifacongres in Buenos Aires nog als voorzitter van de wereldvoetbalbond kunnen optreden. Hij moet wel nog antwoorden op een reeks vragen die de voorzitter van de Uefa, Lennart Johansson, hem schriftelijk stelde.

De sfeer in Zürich was uiterst gespannen, maar toch niet helemaal agressief. Het zijn vooral de vertegenwoordigers van de Uefa die Blatter het leven zuur willen maken. Ze zijn daar wel in geslaagd, maar hebben het niet op de door de Fifavoorzitter gevreesde vertrouwensvraag kunnen laten aankomen. Blatter koestert nu de hoop dat het hem in Buenos Aires beter zal vergaan. Daar krijgt hij niet meer die elitaire groep van 24 topleden van de zes confederaties tegenover zich, waarvan minstens de helft hem niet gunstig gezind is. In Argentinië zal hij te maken hebben met vertegenwoordigers van de meer dan 200 aangesloten bonden, wat de sfeer vermoedelijk in aanzienlijke mate zal ontladen.

De vijandige ambiance vorige woensdag was vooral het gevolg van het feit dat de 25 vragen die schriftelijk aan Sepp Blatter werden gesteld, op een handige manier aan enkele, de Uefa gunstig gezinde journalisten werden doorgespeeld. En dat nog voor Blatter zelf en zijn entourage er kennis van hadden genomen. Die zaten op dat moment nog op de nachtvlucht die hen van de finale van de Confederations Cup in Tokio terug naar Zürich bracht. Het persagentschap Reuters – een van die begunstigde media – zat daar zo verveeld mee, dat het de verspreiding van zijn bericht liet voorafgaan door een nota. Daarin zegde het dergelijke procedure ongewoon te vinden, aangezien het een confidentieel document betrof.

De vragen hadden in feite door Lennart Johansson persoonlijk moeten worden gesteld, maar hij kon de vergadering in Zürich niet bijwonen wegens een prostaatoperatie. Die houdt hem een tijdje uit roulatie. De Uefa, die nochtans zelf op een spoedbijeenkomst had aangedrongen, wou die daarom vervolgens verdagen, maar daar ging de Fifa niet op in.

Blatter, die zich nu in de strijd tegen zijn opponenten voor de helft als overwinnaar beschouwt, wil nu van zijn kant het initiatief nemen. Hij zal zich een van de komende dagen naar de Zweedse hoofdstad Stockholm begeven om er Johansson op te zoeken en hem, persoonlijk, de antwoorden te bezorgen op de vragen die in Zürich onbeantwoord zijn gebleven. Wat confidentieel is, zei hij, moet confidentieel blijven. En dat dit de stijl van de Fifa is, maar blijkbaar niet van alle léden van de Fifa. Wie de 25 vragen aan enkele persmensen doorspeelde, handelde volgens Blatter niet in de gewenste geest van fairplay, zoals die in de voetbalsport en zijn comité’s altijd aan de orde zou moeten zijn. De meest delicate vragen betroffen namelijk salarissen van raadgevers, benoemingen en ontslagen van functionarissen van de Fifa. Die hadden al veel vroeger kunnen worden gesteld.

Duidelijk is alvast dat de oorlog tussen beide federaties, na een korte wapenstilstand na de mislukte coup om Lennart Johansson in de voorzittersstoel van de Fifa te krijgen, weer in alle hevigheid is losgebarsten. Intussen mag Sepp Blatter er zich in verheugen dat hij een explosieve situatie van zijn lont heeft kunnen ontdoen en dat hij het geloof herwon in zijn bekwaamheid om het wereldvoetbal te leiden.

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content